Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Dr. Szekeres Imre a nőnapon

2006.03.08. 16:44
Dr. Szekeres Imre, a Magyar Szocialista Párt elnökhelyettese kedves figyelmességként köszöntötte a Blaha Lujza téren átsiető lányokat, asszonyokat.

Kedves figyelmesség dr. Szekeres Imre, a Magyar Szocialista Párt elnökhelyettese részéről, hogy a Nemzetközi Nőnapon gondolt a lányokra, asszonyokra.

Pártunk egyik szeretett vezetője nem kis feltűnést keltve világos zakóban sétált át a Köztársaság téri pártházból a Blaha Lujza térre. Az idősebb nénik aggódva figyelték, jaj, nehogy megfázzon szegény. Bizony, csípős nőnap volt az idei, dr. Szekeres Imre, a Magyar Szocialista Párt elnökhelyettese mégis úgy sétált, mintha legalábbis húsz fok lenne.

#alt#
Dr. Szekeres Imre lelkében tavasz van (Fotók: Barakonyi Szabolcs)

Rövid interjút kértünk tőle, és nem csalódtunk: kézséggel válaszolt kérdéseinkre. (Technikai okokból az interjút rövidítettük, a lényegen nem változtattunk.)

Szeret így elvegyülni a nép között?

Igen, teljesen normális dolog.

Nem szokott beszólásokat kapni?

Egyszer-kétszer fordult elő, ilyenkor mindjárt visszaszóltam.

És mit gondol, kommunista ünnep a nőnap?

A nőnap az egy szép ünnep. Teljesen mindegy, milyen államrendszer van, lassan száz éve az emberek a világon mindenütt megállnak egy pillanatra. Annak meg külön örülök, hogy ez egy baloldali ünnep.

És tavaly is osztogatott virágot?

Igen. Jászalsószentgyörgyön, Újpesten és ha jól emlékszem Jászberényben és Jászdózsán.

Akkor ez nem egy kampánynőnap?

#alt#
Bemikrofonozzák a szeretett vezetőt

Nem, én minden évben részt veszek ilyen rendezvényeken, sőt, este viszek haza virágot a feleségemnek és a lányomnak.

Beszéltem egy politikustársával, aki a pártja utcai akcióban való részvételt strichelésnek nevezi. Ön használja ezt a szakzsargont?

Nem használom, és nem is tartom jó kifejezésnek, akárki is mondta. Abban a hihetetlen felgyorsult világban, amiben élünk, sokszor csak négy vagy öt perc van arra, hogy ember emberrel megálljon és szót váltson.

Köszönjük szépen a beszélgetést!

A szökőkút mellett dr. Szekeres Imre, a Magyar Szocialista Párt elnökhelyettese átvette a pártaktivistáktól a virágot, és a munkából cekkerrel hazafelé siető asszonyoknak, felszabadultan sétáló diáklányoknak nyújtott át egy szál szegfűt.

A lányok, asszonyok többnyire meghatódtak e nem mindennapi figyelmesség láttán. "Maga az?" - kérdezgették, és egy hálával teli köszönömöt rebegtek.

Szólnunk kell a nem kívánatos jelenségekről, hiába, társadalmunk még nem tökéletes. Egy férfi például hüvelykujjával nemi szerve felé mutatott dr. Szekeres Imre, a Magyar Szocialista Párt elnökhelyettese láttán. És akadt egy fiatal nő, aki nem fogadta el az önzetlenül felajánlott virágszálat.

A kedves nőnapi megemlékezés után mi gazdagabbak lettünk egy élménnyel, dr. Szekeres Imre pedig az emberek tapintható szeretetétől övezve hagyta el a Blaha Lujza teret.

#alt#
Kedves figyelmesség a rohanó világunkban

Dr. Szekeres Imre! Köszönjük.

Így ünnepeltek régen

A hétköznapok figyelmességei

"Üdvözlő lap került minden gépre, parányi porcelán vázát kapott minden nő a Lőrinci Fonóiparban. Kétezernégyszáz üdvözlet, kétezernégyszáz kis váza - de ez csak külsőség. Az már valamivel többet árul el, hogy a gyár férfi dolgozói munkahelyükön köszöntötték az ünnepelteket, de hát - mondhatnám - évente egyszer ki ne hozhatna ennyi 'áldozatot'? Áldozatról szó sincs, a dolgozó nő iránti figyelmesség nagyon is mindennapi abban a gyárban." (Népszabadság, 1962. március 8.)

"Nyugat-Németország, Ausztria, Franciaország, Svédország, Japán mezőgazdaságában a nők - nehéz életviszonyok mellett - naponta átlag 11,5 - 17,8 órát dolgoznak." (Népszabadság, 1963. március 8.)

Nőnapi számvetés

"Évente ismétlődő kedves figyelemként virág várja március nyolcadikán minden munkahelyen, minden családi otthonban az asszonyokat és a lányokat." (Népszabadság, 1963. március 8.)

"A dolgozó lányok és asszonyok mind nagyobb részt vállalnak a szocialista építés feladataiból, s egyenrangú társai a férfiaknak a háború ellen, a béke megszilárdításáért folyó világméretű küzdelemben, s mindent megtesznek, hogy valóra váljék az emberiség évszázados álma, a fegyvertelen világ." (Népszabadság, 1963. március 8.)

A két műszak

"Van abban valami izgalmas, titokszerű, hogy egy gyönge nő hogyan bír annyit." (...) "Tatarekné megfejtendő titka is ugyanaz, mint annyi sok dolgozó családanyáé, legfeljebb annyi plusz nehézséggel, hogy ő a két műszak mellett az áruház pártvezetőségében is dolgozik és tanul." (...) "Éppen úgy anyuka ő, mint ahogy Piroska és Tatarek elvtársnő. Tulajdonképpen szerepet sem nagyon kell cserélnie, mert ezek a funkciók nemcsak lényében, de az életben is összeérnek." (...) "- Á négyzet plusz b négyzet mondja, s tekintete Karcsi levetett cipőjére téved - Az annyi mint, holnap új cipőt kell venni ennek a gyereknek." (Népszabadság, 1963. március 8.)

(Szegő Iván Miklós gyűjtése alapján)