Auguszta
-3 °C
2 °C

Minden hatalmat a nőtagozatnak!

2003.07.21. 08:15
Csendes forradalom a Magyar Szocialista Párt és a testvérpártok nőszervezeteinek ülésén, ahol Kapolyi László volt az egyetlen ismert nő. A 2002-es választást a nők nyerték meg, a volt ipari miniszter súlyos kárt tett a Barabás-villában, a férjek az extrém kommunistákhoz és szélsőjobbos fajvédőkhöz csatlakoztak és egyéb ínyencségek a Szocialista Internacionálé Nőszervezetének vasárnapi budapesti regionális üléséről.
Kövér szúnyog mászik a műanyag asztalon. Hosszasan nézem, mint teszi meg az utat a napernyő rúdjától a kávéscsészéig és vissza, mivel senkit nem ismerek itt, a Szocialista Internacionálé Nőszervezetének regionális ülésén. "Szeretnénk megkezdeni a konferenciát" - kiáltja el magát Gurmai Zita, az MSZP Nőtagozatának elnöke, akit később következetesen Gurmájként emlegetnek a külföldi küldöttek. A szúnyog nem akar felszállni, talán nem is tud, úgy teleszívta magát vérrel. Óvatosan közelítek felé, hogy hüvelyk- és mutatóujjam közé fogjam, a szúnyog hagyja magát, de elég egy óvatlan mozdulat és összeroppantom a szerencsétlen állatot. Vér pettyezi a kerti bútort, Fiorella Ghilardotti, az Európai Szocialisták Pártja Női Állandó Bizottsága elnökének vére, Isten bocsássa meg.

Te feudális mocsok, te

A szocialista nőknél még a Fidesz cekkertagozata sem ragaszkodik jobban a polgári díszletekhez, kompenzáció ez, vagy velük született kifinomultság, nem tudom. Ezt az ülést például Barabás Miklós festőművész klasszicista villájában rendezik, ami az elődpárt regnálása idején jó eséllyel lehetett bányaeszközraktár, esetleg szociális foglalkoztató.

A hűtött terembe lépve vígan dudorásszuk a "Megy a gőzös, megy a gőzös unióba" kezdetű dalt, az MSZP nőtagozatának átköltését, amely annyira jól sikerült, hogy azt a Népszabadság publicistanője kérte ki magának. Éppen annál a strófánál tartunk, hogy "Dávid Ibi új kalapját fújja a szél, Nem egyesül, ehhez ma már kétség se fér, Mert hiába, a sok új kör, A fórumban sem mindenki egy nagy ökör." A költemény hatására vagy sem, csupán egyetlen szocialista nőt ismerünk fel, Kapolyi Lászlót. Jól mutat, ahogy a kivetítőn fut mellette a felirat: "A historical challange for women."

A Kanangai Tudományegyetem Szociológia Tanszékének munkatársai különben kimutatták, hogy a szocialista nőmozgalom terjedése egyre több férfit lök ordas eszmék karmaiba. Azok a férfiak, akik végül extrém kommunista pártok vagy fajvédő mozgalmak holdudvarában kötnek ki, nagyrészt a szocialista nők férjei között keresendők. A szociológia kanangai iskolája szerint ezeknek a férfiaknak elegük lett abból, hogy míg asszonyaik a hétvégéjüket szocialista szimpóziumokon és szabadegyetemeken, felkészítőkön és értékelőkön, pohárköszöntőkön és vacsorákon, vadászatokon és férfi-női politikus-futballmérkőzéseken töltik, addig ők egyedül vesződnek a gyerek matekleckéjével, a vasárnapi ebéddel, valamint a takarítással, ha pedig mindezt szóvá teszik, akkor a megannyi Gurmai Zita így zárja le a vitát: "Te hímsoviniszta mocskos állat, te kéjgőzös vadbarom, te feudális mocsok, te..."

Laci a tapszivatarban

A békés rendszerváltás egyik legsúlyosabb ára Kapolyi László. A Magyarországi Szociáldemokrata Párt nevében (jelentkezzen az, aki találkozott már olyan emberrel, aki 2002-ben az MSZDP-re szavazott!) köszönti "nővéreit". A termen hullámzó nevetés fut végig, ez valami bennfentes viccelődés lehet, szerencsére nem értem. Emlékeztet kedves pártjának 1948-49-es szégyenletes felszámolására, a paraguayi küldött akár rendes politikusnak is nézhetné, ha nem tudná, hogy a Moszkvai Bányászati Egyetem díszdoktora nehézipari miniszterhelyettese és ipari minisztere is volt annak a rendszernek, amely megtisztította az országot a szociáldemokrata eszméktől és az igazi szociáldemokratáktól. A Barabás-villa falai repedezni kezdenek, amint Kéthly Annára hivatkozik. A portásnak itt kellett volna közbeavatkozni, megfogni a Kapolyit, kirángatni a mikrofon mögül, és jól hallhatóan mondani: "Nem tudom ki maga, de ha nem hagyja abba, akkor összedűl az egész kóceráj." A portás nem jött, így Kapolyinak még van ereje egy gyöngyszemre: "2004 legnagyobb kihívása az EU-csatlakozás."

Gurmai Zita előbb a tolmácsoknak üzen hadat: Weöres Sándor versből idéz ("A nő tetőtől talpig élet, a férfi nagyképű kísérlet"), majd egy középújkori gúnyverset oszt meg a hallgatósággal. A tolmácsfülkékből hosszú másodpercekig csak ennyi volt hallható: "and... őőő... őőő... őőő... őőő..." Csak később értjük meg, amikor a nőtagozat elnöke jobb öklét fenyegetően az égnek emeli, hogy az MSZP-t miért az MSZDP-elnök képviseli. "Mást nem szeretnénk, mint felét a földnek, felét az égnek, felét a hatalomnak." És még ilyet is mond forradalmi hangon: "A 2002-es választást a nők nyerték meg."

Kapolyi szeme erre felcsillan, megigazítja sminkjét, és végigsimít szépen dekoltált mellein. "Igen!", kiáltja a tapszivatarban, "minden hatalmat a nőknek!"