Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

A Szabadság téren vagy az Astoriánál lehet valami november 4-én

2006.11.03. 12:25
Szélsőséges csoportok sms-ben arra buzdítják híveiket, hogy szombaton csatlakozzanak a Fidesz fáklyás menetéhez. Szombaton harminckét bejelentett demonstráció és megemlékezés lesz Budapesten. Az események központja a Szabadság tér és az Astoria környéke lesz, több szervezet is itt fog tüntetni. Az MDF és az MSZP csendes, egyenkénti megemlékezésre kéri híveit. Szombaton rajtuk kívül találkozhatunk felvonuló motorosokkal, egészségügyi dolgozókkal és az Igazság Oszlopa Egyház igehirdetőivel is az utcán.
Mi volt november 4-én?
1956. november 4-én hajnalban Magyarország egész területén megindult a szovjet csapatok támadása. Nagy Imre miniszterelnök drámai hangú rádióbeszédben közölte, hogy "csapataink harcban állnak". Budapestre a szovjetek három irányból vonultak be. A városban utcai harcok voltak, a kormánytagok közül egyedül Bibó István maradt a parlamentben, az épület védői már reggel 8-kor letették a fegyvert. Nagy Imre társaival a jugoszláv nagykövetségre menekült. Budapest lakói, akárcsak a második világháborús ostrom idején, az óvóhelyekre menekültek, mert a szovjetek katonai és polgári célpontok között nem mindig tettek különbséget. Az ellenállást a túlerő napokon belül felszámolta, legtovább a csepeliek tartottak ki, ők november 10-én fogadták el a fegyverszünetet. Kádár János és kormányának tagjai november 7-én hajnalban érkeztek meg szovjet harckocsikkal a fővárosba. November 4-én kívül a magyar országgyűlés október 6-át, az aradi vértanúk kivégzésének napját nyilvánította nemzeti gyásznappá.

Szombatra 32 demonstrációt és más rendezvényt vett tudomásul a rendőrség Budapesten. Délután felvonulnak a Kossuth téri tüntetők, fáklyás felvonulást tart a Fidesz, de a legtöbb politikai csoport szervez valamiféle megemlékezést vagy demonstrációt.

Elfőrdulhatnak zavargások

Zavargásokra is számítani lehet szombaton, erről Szilvásy György beszélt csütörtökön. "Egyes szélsőjobboldali szervezetekhez köthető személyek erőszakos rendzavarásra készülnek" - közölte a kancelláriaminiszter, de hangsúlyozta, információik szerint nem egy konkrét eseményt akarnak megzavarni, hanem általában készülnek a rendzavarásra.

Pénteken például olyan sms-ek terjedtek, amelyek arra utalnak, hogy szombaton szélsőséges csoportok csatlakozni akarnak a Fidesz csendes, fáklyás felvonulásához. "Nov 4-én 13 órától a Szabadság téri szovjet emlékműnél tüntet a Nemzeti Jogvédő Alapítvány, majd az MVSZ, végül vonulás a Fidesz rendezvényére. Add tovább!" - ezt az sms-t például a Kurucinfo radikális internetes portál címéről küldték ki.

A Kurucinfón megjelent írás szerint november 4-én "a Szabadság téri, szovjet emlékműnél tart tüntetést a Nemzeti Jogvédő Alapítvány (NJA), majd a Magyarok Világszövetsége, végül a tüntetők a Budaházy Baráti Kör vezetésével, hangosítással vonulnak a Fidesz rendezvényéhez a Deák térre". A honlap szerint ezt követően "szabadfoglalkozás" lesz.

Ha ön valamelyik rendezvényre készül, vegye figyelembe, hogy rendbontás, zavargás esetén a rendőrségnek kötelessége lesz fellépni, a jogellenessé vált demonstrációt feloszlatni. Ha a tömegben elszigetelten rendzavarókra lesz figyelmes, kérheti a rendezők, illetve a rendőrök segítségét. A tüntetés akkor is jogellenes, ha a demonstráció eltér eredeti útvonalától, helyszínétől, időpontjaitól.

Vigyázzon magára, legyen jogkövető!

Ha már megkezdődik a tömegoszlatás, saját testi épsége érdekében - mégha nem is hallja a rendőri felszólítást - hagyja el a helyszínt, lehetőleg abba az irányba, amerre a legkevesebb rendőrt látja. A rendőrség mindig biztosít menekülési útvonalat.

Ha a tömegoszlatás megkezdődik, a rendőrség nem tud, nem dolga különbséget tenni demonstráló és járókelő között. Ha rendőrsorfal vagy a tüntetők zárják el a hazafelé vezető utat, nagy ívben, legalább három-négy háztömbnyi távolságban kerülje meg őket, ha nem tud hazamenni, húzza ki az oszlatással járó néhány órát valahol máshol. Itt olvashatja el a rendőrség témába vágó részletes tájékoztatását.

Az Index zavargáselőrejelző szakszolgálata szerint november 4. gócpontja a Deák tér és az Astoria, esetleg a lezárt Kossuth tér környéke lehet. A feltehetően a legnagyobb tömeget vonzó Fidesz felvonulása délután 5 óra körül ér véget. A Kossuth téren korábban demonstráló szervezetek (Magyar Október Mozgalom, Budaházy Baráti Kör) ekkor nem messze, a Szabadság téren lesznek.

Lezárt útszakaszok, módosított BKV-járatok

A programok miatt november 4-én délután négytől autóval nem lehet közlekedni az Andrássy út, a Dózsa György út, a Városligeti fasor, az Állatkerti körút, az Olof Palme és a Kós Károly sétány meghatározott szakaszain (lásd térképünket).

Az M2B jelzésű metrópótló járat módosított útvonalon, a Margit hídon keresztül a Moszkva tér és Nyugati tér között közlekedik. Az állami megemlékezés idején délután 5-től este fél 9-ig a kisföldalatti nem áll meg a Hősök tere megállónál.

Délután 4 órától a 4-es és a 6-os villamosok két szakaszban járnak: a Moszkva tér és Oktogon között, valamint a Blaha Lujza tér és a dél-budai végállomások között. A 49-es villamosok délután 3-tól csak a budai oldalon, a Batthyány térig közlekednek. Délután 4-től késő estig a a 75-ös és 79-es trolibuszok a Jászai Mari tér és a Stadionok állomás között összevontan közlekednek. A 79-es trolik helyett a Garay utca és a Hungária körút (a 70-es trolibusz Erzsébet királyné útja végállomása) között autóbuszok járnak.

A 4-es autóbuszok rövidebb útvonalon, a Gyöngyösi utcától csak a Mexikói útig közlekednek, délután 4-től késő estig pedig nem érintik az Andrássy utat. A 9-es autóbuszok fél 4-től szintén rövidebb útvonalon, a Liget tértől a Kálvin térig járnak. A 16-os és a 105-ös buszok fél 4-től várhatóan 2 órán keresztül a Lánchíd helyett, az Erzsébet hídon át a Ferenciek teréig közlekednek. A gyors 20-as és a 30-as autóbuszok mindkét irányban a Dózsa György út – Ajtósi Dürer sor – Hermina út – Állatkerti körút – Állatkerti út útvonalon kerülik el a lezárt szakaszokat.

A menetrend változásai Bel-Budát is érintik, délután 3-tól este 7-ig az 59-es villamosok a 61-es villamosok útvonalán közlekednek. A villamosok helyett Farkasrétre villamospótló autóbuszok járnak majd a Kis János altábornagy utca és a Böszörményi út érintésével a 21-es autóbuszokkal azonos útvonalon.


A forgalom elől elzárt utcák
November 4. 16-24 óráig

A bejelentett rendezvények, felvonulások közül többnek is a Szabadság tér lesz a célpontja. Itt fog demonstrálni a Magyarok Világszövetsége, de más szervezetek is ide készülődnek. Az MVSZ eredetileg a Kossuth téren akart felvonulni, ezt azonban a rendőrség nem engedélyezte, mondván a helyszín műveleti területnek számít.

Esős, hideg idő lesz
Az Országos Meteorológiai Intézet előrejelzése szerint szombaton esős idő várható, erős nyugati széllel, a hőmérséklet 2-7 fok között alakul. Gyenge melegfronti hatás érvényesül.

Ugyancsak a Szabadság téren demonstrál az Ifjú Magyarok Egyesülete 16 órától. A Budaházy Baráti Kör (Budaházy Györgyöt több mint egy hónapja körözi a rendőrség) eredetileg a Ferenciek teréről vonult volna az MTV elé, de ezt lemondták és már délután 1-kor az MTV-hez mennek. A Kossuth téri tüntetők egyik vezetője által alapított Magyar Október Mozgalom a Hősök terén gyülekezik délután 2-kor, s az Andrássy út-Teréz körút-Bajcsy-Zsilinszky út-Alkotmány utca-Hold utca-Aulich utca útvonalon ők is a Szabadság té felé veszik az irányt.

Mint Molnár Tamás a Magyar Október Mozgalom vezetője az Indexnek elmondta: nem csendes tüntetést szerveznek. Zászlókkal transzparensekkel vonulnak fel, hogy hangot adjanak felháborodásuknak az október 23-i brutális rendőrségi fellépés miatt.

A Fidesz is az október 23-i rendőri fellépés ellen tiltakozik, de a párt csendes fáklyás felvonulást szervez beszédek, zászlók és transzparensek nélkül. A Terror Házától az Astoriáig vonuló "szolidaritási menet" élén Orbán Viktor megy majd. A párt arra kérte a provokátorokat, hogy maradjanak otthon, a rendőröket pedig arra, hogy "viperáikkal, gumilövedékeikkel, könnygázgránátjaikkal, símaszkjaikkal, az azonosítást lehetetlenné tevő gyakorlóruháikkal együtt maradjanak a laktanyáikban".


Megemlékezések, demonstrációk, programok november 4-én.

A MIÉP szombaton négy órától a XII. kerületi Turul-szobornál tart gyűlést. Az MDF nem szervez külön megemlékezést. A párt honlapján arra kéri szimpatizánsait, hogy egyenként vigyenek egy-egy szál virágot valamelyik 56-os emlékműhöz vidéken vagy Budapesten. Almássy Kornél a párt alelnöke bírálta a Fideszt, hogy sem október 23-án, sem november 4-é nem tiszteli a nemzeti ünnepet és aktuálpolitikai tüntetéseket szervez.

Az MSZP is csak arra kéri híveit, hogy a november 4-i gyásznapon egy szál virággal fejezzék ki a "csendes többség" véleményét a 56-osok terén (eddigi Felvonulási téren) lévő emlékműnél.

Szombaton állami megemlékezések is lesznek: fekete leplekkel borítják be a Hősök terét, és díszőrség áll a Hősök Emlékkövénél. Koszorúzást tartanak a Fiumei úti temetőben, szombaton este fél nyolckor pedig ugyanitt katonai tiszteletadással emlékeznek meg a forradalom bukásáról.

Önkormányzati megemlékezéseket tartanak a Rózsák terén, a Széna téren, a II. kerületi Világifjúság parkban és a Fény utcánál is.

Szombaton más csoportosulásokkal is találkozhat a fővárosban a járókelő. A Nádor utcai székházánál egész napos rendezvényt tart az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ), az Igazság Oszlopa Egyház a Blaha Lujza téren és a Nyugatinál tart igehirdetést. A Citadelláról pedig a Motorblokk Egyesület motorosai vonulnak politikamentesen Szentendre felé, ahogy 1990 óta minden hónap első szombatján.