Benedek
-4 °C
5 °C

96 ezer forintra büntették, mert 23-án a rendőrsorfal előtt dobolt

2006.11.30. 13:23
Elmarasztaló ítéletet hoztak csütörtökön délelőtt az október 23-i eseményekben részt vevő Novák Előd ügyében. A Jobbik Magyarországért Mozgalom volt szóvivőjét összesen 96 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság rendzavarás szabálysértés miatt.

A rendőrségi feljelentés szerint Novák 2006. október 23-án, délelőtt tíz óra körül a Nádor és a Zoltán utcai kereszteződésnél "hangadó szerepet betöltve negatív irányba befolyásolta a tömeg hangulatát, és nem tett eleget a helyszín elhagyására vonatkozó felszólításnak".

A november 25-i tárgyaláson a Novákot tömegoszlatás közben előállító rendőrök azt vallották, hogy a sorfal előtt fel-alá sétáló fiatal különféle sértéseket kiabált a rendőrök felé. A bíróság akkor elnapolta a tárgyalást, hogy beszerezhessék a rendőrség videófelvételeit a történtekről.

Novák Előd bíróság előtt (Fotó: Nagy Attila)
Novák Előd bíróság előtt (Fotó: Nagy Attila)

A november 30-ra kitűzött tárgyaláson Novák tagadta, hogy sértegette volna a rendőröket, mint mondta "az elképzelhető, hogy kormányellenes kifejezéseket kiabáltam". Novák emellett úgy vélekedett, hogy az őt elfogó rendőrök független tanúként nem igazán vehetők figyelembe.

"Nem büntetendő"

A rendőrség egy körülbelül nyolcperces videó-összeállítást bocsátott a bíróság rendelkezésére. A felvételeken annyit lehetett látni, hogy Novák a rendőrsorfal előtt sétál, miközben vagy dobol, vagy dudál, vagy olyanokat kiabál, hogy "ötvenhat", "demokráciát". A felvételeken többször is hallható volt, hogy a rendőrség felszólítja az engedély nélkül összegyűlt tömeget, hagyják el a területet, különben oszlatás lesz. Az állítólagos sértegetésről, majd Novák kiemeléséről, dobjának, szemüvegének összetöréséről nem voltak részletek.


Gaudi-Nagy Tamás, Novák jogi képviselője a szabálysértési eljárás megszüntetését kérte a bíróságtól, arra hivatkozva, hogy amit védence tett az nem szabálysértés, és hogy egy másik hasonló ügyben jogerős felmentő ítélet született a Fővárosi Bíróságon. Az ügyvéd érvelése szerint a Nádor utcában nem volt olyan közbiztonságot fenyegető rendzavarás, ami indokolta volna a rendőri beavatkozást, az ott lévő magyar polgárok ünnepi alkalomból jelentek meg egy közterületen és egy bejelentett tüntetéshez - a Kossuth térihez - akartak csatlakozni, aminek aznap hajnali felszámolásáról nem volt tudomásuk.

Az ügyvéd arra is rámutatott, hogy a rendőri intézkedéssel szembeni passzív ellenállás nem büntetendő mint ahogy az sem, ha valaki egy be nem jelentett tüntetésen megjelenik. A töredékes rendőrségi felvételekre hivatkozva az ügyvéd felhívta a bíró figyelmét arra, hogy Novák nem akadályozta a rendőri intézkedést, dobolt, meg dudált, meg kiabált ugyan, de mást nem tett. Hogy miért nem hagyta el a területet a többszöri hangszórós felszólítás ellenére sem, azzal magyarázta, hogy több tanú szerint is nem volt elég hangos a felszólítás, a zaj nagy volt, így a rendőrparancsnok hangja nem jutott át Novák ingerküszöbén.

Igenis rendzavarás

Novák az utolsó szó jogán annyit mondott, hogy "abszurdnak tartom, hogy nekem itt védekezni kell, hiszen én is áldozat vagyok, a rendőrterror áldozata".

A rendőrség felvétele a doboló Novákról
A rendőrség felvétele a doboló Novákról

A bíró végül nem fogadta el a védelem érveit, és úgy találta, hogy Novák elkövette a rendzavarás szabálysértését. Büntetésül 96 ezer forint pénzbírságot szabott ki Novák Elődre, ebből levonódik a három nap fogságnak megfelelően hatezer forint. A rendelkezés szerint a maradék 90 ezer forintot 30 napon belül kell befizetni, vagy 18 nap közérdekű munka vagy 45 nap elzárásra váltható.

Az ítéletet rövid indoklásában a bíró kifejtette, hogy Novák egy nem engedélyezett helyszínen demonstrált, és a hatóság többszöri felszólítása ellenére sem hagyta el a területet, passzívan ellenállt, ami igenis rendzavarásnak tekinthető. Az ítélet ellen Novák és ügyvédje fellebbezést nyújtanak be, azaz ebben az ügyben is a Fővárosi Bíróság hoz majd jogerős döntést.

A tárgyalás befejezése után, a bíróság folyosóján szimpatizánsok kis csoportja énekkel ("éljen a magyar szabadság, éljen a haza!") és hangos kiabálással ("mocskos kommunisták!") fogadta Novákot.