Nem tervezik a nővérek különleges szűrését

2001.02.20. 18:59
A kórházak nem vezetik be nővéreik körében a pszichológiai szűrést. A nővérek alkalmasságát már a képzésüket végző tanintézményekben le kell mérni. A nővérhiány miatt a valódi szűrést annak a szakmai közösségnek kell elvégeznie, ahol az ápolónők dolgoznak - vélekedtek az Indexnek nyilatkozó, többségükben névtelenségükhöz ragaszkodó kórházi vezetők. Az illetékesek szerint egy eset nem indokolja a jól működő képzési rendszer megreformálását.
A kórházak semmilyen új intézkedést nem vezetnek be dolgozóik alkalmasságának felmérésére - nyilatkoztak az Indexnek többségükben névtelenségükhöz ragaszkodó kórházi vezetők. A Fekete Angyal néven elhíresült ápolónő ügye miatt nagyobb a figyelem az osztályokon, de úgy érzik, hogy egy eset miatt nem szabad megváltoztatni a jól bejáratott rendszert.

Létezik alkalmassági rosta

A nővérképzés rendszere elvben úgy épül fel, hogy csak a szakmailag és mentálisan alkalmas tanulók kaphassanak bizonyítványt. Aki közülük az egészségügyben helyezkedik el, annak a munkatársai előtt is bizonyítania kell. Az osztályvezető főorvos és a főnővér feladata megítélni az alkalmasságot, de sokat nyom a latban a kollégák véleménye is.

A dolgozók megítélését gyakran torzíthatja, hogy az egészségügy áldatlan helyzete miatt kevesen vállalják az ápolónői munkát. Az alacsony fizetések miatt olyan kevés a jelentkező a meghirdetett állásokra, hogy jóformán mindenkit alkalmaznak, akinek megvan a megfelelő képesítése. A kórházak éppen ezért kénytelenek szakmailag kevésbé alkalmas ápolónőket is felvenni. Őket megpróbálják kevésbé felelősségteljes beosztásokba helyezni.

A felmérések szerint az ideális állapot eléréséhez a mostani ápolói garnitúra kétszeresére lenne szükség ahhoz, hogy a kórházak hatékony gyógyító munkát tudjanak végezni, anélkül, hogy végsőkig kizsigerelnék a személyzetet. Ebben az esetben körülbelül egyharmadával emelkednének meg az intézmények bérköltségei, amelynek már most is hetven százalékát teszik ki a munkabérek. Többek között ez is indokolja, hogy miért nincs pszichológiai szűrés. Egy ilyen procedúra, amely legfeljebb a kóros klinikai esetek kiszűrésére alkalmas, szintén komoly összegeket emésztene fel a költségvetésből.

A munkatársak felelőssége

Az esettel kapcsolatban felvetődött a nővér munkatársainak a felelőssége is, hisz F. Tímea előttük ,,dolgozott." Korom Gyula, a Szent Rókus Kórház főigazgató-helyettese szerint csak azt lehet szemmel tartani, aki nincs egyedül. A nővér és pénzhiány miatt bevett gyakorlat, hogy egy osztályon csak egy éjszakás ápolónő dolgozik. Így amellett, hogy abban az esetben, ha valaki rosszul lesz, a többi beteggel senki sem tud foglalkozni, az ellenőrzés is lehetetlenné válik.

Lapinformációk szerint az osztály dolgozóinak már régebben feltűnt, hogy F. Tímea éjszakai ügyeletei alatt megszaporodnak a halálesetek. De eleinte még gyanúsítás szintjén sem merült fel bennük, hogy az ápolónőnek köze lenne az elhalálozásokhoz. Az alaptalan gyanúsításnak viszont komoly jogi következményei vannak. Az a szemtanú, aki öt esetet is látott, nem rendelkezett egészségügyi képesítéssel, tehát nem volt alkalmas annak megállapítására, hogy emberölés történt, mivel a beadott gyógyszereket rendszeresen kapták a betegek. Vádolni pedig nem mert.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla