Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

A tűző napon hagyták a rákos beteget

2008.09.02. 08:52
Több óráig kellett ülnie egy battonyai rákos betegnek 31 fokban a tűző napon, miután a betegszállítók július 31-én kitették háza udvarán és magára hagyták. A járóképtelen férfi lecsúszott a székből és úgy próbált árnyékba húzódni, olvasható a Békés Megyei Hírlapban. A betegszállító cég ügyvezetője azt mondta: az azóta elhunyt férfi maga kérte, hogy hagyják ott a háza előtt.

A halála előtt két héttel már mozgásképtelen volt az ötvenéves Máté Zoltán, akinél tüdőrákot és számos áttétet diagnosztizáltak. Mivel járni már nem tudott, betegszállítóval vitték a vizsgálatokra, mondta el a férfi felesége a Békés Megyei Hírlapnak.

Korábban előfordult, hogy reggel ötkor jöttek érte és éjjel fél 11-kor hozták haza, közben enni és inni sem mindig tudott és a gyógyszereit sem kapta meg. A feleség ezért úgy döntött, elkíséri a vizsgálatokra. Mivel a betegszállító autóban nem volt hely, július 31-én busszal ment a férje után.

Ezen a napon azonban gyorsan végeztek a vizsgálattal, így mire az asszony busszal Orosházára ért, addigra a betegszállítók már haza is vitték a férjét Battonyára. Mivel nem volt otthon senki, széket kértek a szomszédból és leültették az udvaron.

Aznap 31 fok volt. Mivel a férfi ülni sem tudott már, lecsúszott a székről és megpróbált a hűvösbe mászni. A szomszédasszonyok figyeltek fel a nyöszörgésére. Ők vonszolták az árnyékba a magatehetetlen férfit, mondta az özvegy.

A betegszállító cég ügyvezetője azt mondta, az azóta elhalálozott férfi maga kérte, hogy hagyják ott a ház előtt, amíg a felesége haza nem ér. A cégvezető szerint a férfi tudata tiszta volt, gyámság alatt sem volt, vagyis joga volt, hogy ezt kérje a kollégáitól. A férfi úgy tudta, hogy a felesége fél órán belül hazaér, arról a betegszállítók nem tehetnek, hogy három óra múlva ért haza.

A két betegszállító már nem dolgozik a cégnél, közös megegyezéssel távoztak, de nem emiatt az ügy miatt. Az elhunyt egyik fiának Krisztiánnak már korábban is volt összezördülése a cég egyik vezetőjével. Amikor megkérdezte, miért kellett az apjának egész nap széken várakoznia a vizsgálatra, holott fekvőbeteg, azt a választ kapta, aki ingyentaxival utazik, ne dirigáljon, és kinyomta a telefont. A betegszállítás nem ingyenes, azt Országos Egészségbiztosítási Pénztár téríti a befizetett járulékokból.