Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A tűző napon hagyták a rákos beteget

2008.09.02. 08:52
Több óráig kellett ülnie egy battonyai rákos betegnek 31 fokban a tűző napon, miután a betegszállítók július 31-én kitették háza udvarán és magára hagyták. A járóképtelen férfi lecsúszott a székből és úgy próbált árnyékba húzódni, olvasható a Békés Megyei Hírlapban. A betegszállító cég ügyvezetője azt mondta: az azóta elhunyt férfi maga kérte, hogy hagyják ott a háza előtt.

A halála előtt két héttel már mozgásképtelen volt az ötvenéves Máté Zoltán, akinél tüdőrákot és számos áttétet diagnosztizáltak. Mivel járni már nem tudott, betegszállítóval vitték a vizsgálatokra, mondta el a férfi felesége a Békés Megyei Hírlapnak.

Korábban előfordult, hogy reggel ötkor jöttek érte és éjjel fél 11-kor hozták haza, közben enni és inni sem mindig tudott és a gyógyszereit sem kapta meg. A feleség ezért úgy döntött, elkíséri a vizsgálatokra. Mivel a betegszállító autóban nem volt hely, július 31-én busszal ment a férje után.

Ezen a napon azonban gyorsan végeztek a vizsgálattal, így mire az asszony busszal Orosházára ért, addigra a betegszállítók már haza is vitték a férjét Battonyára. Mivel nem volt otthon senki, széket kértek a szomszédból és leültették az udvaron.

Aznap 31 fok volt. Mivel a férfi ülni sem tudott már, lecsúszott a székről és megpróbált a hűvösbe mászni. A szomszédasszonyok figyeltek fel a nyöszörgésére. Ők vonszolták az árnyékba a magatehetetlen férfit, mondta az özvegy.

A betegszállító cég ügyvezetője azt mondta, az azóta elhalálozott férfi maga kérte, hogy hagyják ott a ház előtt, amíg a felesége haza nem ér. A cégvezető szerint a férfi tudata tiszta volt, gyámság alatt sem volt, vagyis joga volt, hogy ezt kérje a kollégáitól. A férfi úgy tudta, hogy a felesége fél órán belül hazaér, arról a betegszállítók nem tehetnek, hogy három óra múlva ért haza.

A két betegszállító már nem dolgozik a cégnél, közös megegyezéssel távoztak, de nem emiatt az ügy miatt. Az elhunyt egyik fiának Krisztiánnak már korábban is volt összezördülése a cég egyik vezetőjével. Amikor megkérdezte, miért kellett az apjának egész nap széken várakoznia a vizsgálatra, holott fekvőbeteg, azt a választ kapta, aki ingyentaxival utazik, ne dirigáljon, és kinyomta a telefont. A betegszállítás nem ingyenes, azt Országos Egészségbiztosítási Pénztár téríti a befizetett járulékokból.