Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Csütörtökön eldől, hogy lesz-e népszavazás a Fidesz kérdéseiből

2007.03.07. 10:40
Csütörtökön hozza nyilvánosságra a Fidesz-KDNP hét népszavazási kezdeményezésével kapcsolatos döntését az Alkotmánybíróság. A hét kezdeményezésből az Országos Választási Bizottság négyet elutasított.

Csütörtökön írják alá az Alkotmánybíróság tagjai a Fidesz-KDNP hét népszavazási kezdeményezésével kapcsolatos határozataikat. A határozatokat Bihari Mihály, az Ab elnöke fogja ismertetni.

A Fidesz hét kérdése közül négyet – a vizitdíjra, a képzési hozzájárulásra, a nyugdíjasok foglalkoztatási és adózási feltételeinek módosítására, valamint a kormánytagok személyes pénzügyi felelősségvállalására vonatkozóakat – az Országos Választási Bizottság elutasított. További három, a kór­házak állami és önkormányzati kézben maradását, a gyógyszerek patikán belüli árusítását és a családi gaz­dálkodók termő­föld-elővásárlási jogát érintő ügyben az OVB hitelesítette az aláírásgyűjtő ívet.

Az elutasított kérdésekről hozott határozatokat a Fidesz és a KDNP, míg a hitelesítette­ket öt magánszemély támadta meg az Alkotmánybíróságon. Az alkotmánybírák január 29-én kezdték tárgyalni a kifogásokat. Az elmúlt öt hét alatt a képzési hoz­zájárulás négyszer szerepelt az Ab teljes ülésének napirendjén, míg a vizitdíjjal és a termőföld-elővásárlással kapcsolatos határozattervezet háromszor-háromszor. A többi népszavazási kérdést kétszer-kétszer tárgyalta az Ab.

A Magyar Nemzet értesülései szerint az Ab bizonyos kérdésekben az OVB-nek adott igazat, másokban új eljárásra utasította a testületet. A lap ennél konkrétabban nem számolt be értesüléseiről.