Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Népszabadság: nem hiteles a Teller-levél

2003.09.17. 11:36
A Népszabadság megköveti olvasóit, mert nincs birtokában Teller Ede levele - írja a lap szerdai számában Eötvös Pál elnök, főszerkesztő.
A napilap főszerkesztőjének az MTI-hez eljuttatott levele szó szerint:

Mai tudásunkkal az információ következőképpen lett volna hiteles: Teller Edét halála előtt élénken foglalkoztatták a magyarországi politikai viszonyok. Ebben szerepet játszott az is, hogy viszonylag rendszeresen kapott magyar lapokat, megkapta a Vasárnapi Újság hangkazettáit is. Az anyagot bizalmas barátja, Zeley László küldte el neki.

Teller Ede és Zeley László folyamatos kapcsolatban állt, közös könyv szerzői, és viszonyuk hosszú évek óta bizalmas volt. A közöttük nagy gyakorisággal folyó telefonbeszélgetésekben a magyar belpolitika állapota állítólag visszatérő téma volt, s a tárgyban Teller Ede véleményváltozásának erős jele Medgyessy Péter meghívása a miniszterelnök amerikai látogatása esetére.

Zeley László elmondása szerint Teller professzorral folytatott telefonbeszélgetéseikben ennek markánsan hangot is adott, s ugyancsak Zeley elmondása szerint ketten megegyeztek egy körülbelüli szövegben, amit később a Népszabadsághoz szándékoztak Zeley tanácsára eljuttatni. A szöveget a beszélgetések alapján Zeley foglalta össze, és hogy meg tudja kerülni Teller professzor magyar segítőjét, Grigory N. Margitot (akivel - feltehetően politikai nézetkülönbségeik miatt - rossz viszonyban volt), a szöveget Zeley Teller Ede angol titkárnőjének, Joanne Smith-nek küldte rossz angolsággal, egyben azzal a kéréssel, hogy gondoskodjon a magyar fordításról is. (Tehát a szöveg és annak faxigazolása szerkesztőségünk birtokában van, ez jelent meg lapunkban is.)

A szóban forgó szöveg tartalmát, annak lényegét Teller Ede feltehetően ismerte, mert szeptember 5-én - tehát még Zeley faxának megérkezése előtt - egy Grigory N. Margitnak diktált szövegben elhárította, hogy a magyar belpolitikába ártsa magát. Esetleges kritikáit is inkább a Fidesz Amerikával kapcsolatos magatartására korlátozta. Az elhárító levelet azonban Grigory N. Margit már nem továbbította Teller Ede szeptember 6-án bekövetkezett szélütéséig. Utána nyilván elfelejtette vagy szükségtelennek ítélte azt.

A Teller Ede által lediktált levélről természetesen Zeley sem kapott értesítést. A professzor halála után a szöveg fordítását Teller Ede egyik magyarul tudó kollégájánál megsürgette, azzal a kéréssel, küldjék el a Népszabadsághoz. A fordító szintén nem tudhatott Teller Ede visszavonó sorairól, így a szöveget szerkesztőségünkbe faxolta. Lapunkban a Zeley László által Teller professzornak elküldött, de az általa szeptember 5-én már általánosságban visszavont írás jelent meg.

Magunk nem a történetért, hanem a végeredményért vagyunk felelősek.

Eötvös Pál

A Magyar Rádió is bocsánatot kér
A Magyar Rádió vezetése megdöbbenve értesült arról, hogy az intézmény faxáról küldték azt a levelet Teller Edének, amelynek segítségével halála után visszaéltek a világhírű tudós nevével - olvasható a közszolgálati rádió közleményében. "Kijelentjük, hogy mindez az intézmény vezetőinek tudta és beleegyezése nélkül történt" - írta Morvai Katalin sajtószóivő. A Magyar Rádió vezetése a közleményben "elnézést kér Teller Ede családjától és minden jó érzésű magyar embertől, hogy a közszolgálati rádió hozzájárult gyászuk megzavarásához". Az ügyben vizsgálat indul - közölte a szóvivő.

Zeley László, a professzorral augusztus közepén folytatott beszélgetésüket összefoglaló, az abból készült szövegtervezetet az Egyesült Államokba eljuttató nyugdíjas újságíró az MTI-nek szerdán elmondta: volt engedélye a faxoláshoz. A három éve leszázalékolt újságíró - aki 1994-ig, nyolc éven át a Magyar Rádió Kossuth adójának főszerkesztő-helyettese volt - időről időre bejárt az intézménybe.

"Én engedélyt kértem egy alkalommal, hogy többször bejárhassak és Teller Edének faxolhassak. Ezt az engedélyt én megkaptam, sőt a belépőmet is egy évvel meghosszabbították" - mondta Zeley László. Emlékezete szerint ez két hónappal ezelőtt történt, azóta legalább tíz alkalommal küldött ilyen módon levelet az atomtudósnak. "A faxolási lehetőségre és a belépő meghosszabbítására Perjés Klára, a Kossuth adó főszerkesztője adott engedélyt, tehát azt nem illegálisan csináltam" - mondta Zeley László.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?