Jolán, Vid
11 °C
28 °C

Szerény felhozatal a választási hisztipiacon

2004.12.03. 12:03
Néhány plakáttépkedésen és "sunyi szórólapozáson" kívül a népszavazás kampányában nem történetek az általános képviselőválasztásokon már szokásosnak tekinthetőkhöz hasonló atrocitások. Népszerű aggodalmak azonban most is terjednek: kámfortinta, és komcsi mozgósítás.

Nem tört ki plakátragasztó-háború az igent és a nemet támogatók között. Az ellenzéki pártok egyáltalán nem jeleztek felpanaszolható eseteket, az MSZP is csak egy közleményben beszél választási terrorról.

Az éj leple alatt

A "polgári körös és fideszes rohamcsapatok" lelki terrorjának minősítette a szocialista plakátok megsemmisítését, átragasztását az MSZP pártigazgatója. Szerinte ezzel a módszerrel "az éj leple alatt baloldali szimpatizánsokat inzultáltak" és "megfélemlítették a másként gondolkodókat". Az MSZP megjelentetett a honlapján néhány, az utcai hirdetéseik rongálásáról készült fotót is.

Fidesz-színű papíron

A Fidesz honlapján viszont egy olyan "gyáva" szórólap ellen tiltakoznak, amely a kiadó neve nélkül agitál a kettős állampolgárság ügyében a nem szavazat mellett. A párthonlapon közzétették a beküldők kommentárjait is: "aki nem adja hozzá nevét, az gyáva és becstelen". Egy másik viszont közli sejtéseit a "Fidesz-színű" papíron nyomott szórólap előállítójáról, aki "amúgy lehetett az SZDSZ is".

A komcsik azt hiszik

A kampány utolsó napjaiban megjelentek a választási csalások lehetőségét felemlegető emailek is. A KDNP feladóval terjesztett útmutató szerint "5 óra után menjünk szavazni, mert akkor a komcsik azt hiszik, hogy nem lesz nagy részvétel, és nem fognak mozgósitani!" A lánclevél emellett egy várható nempárti akció rémét is felfesti: "Azt mondják, hogy péntek éjjelre a 'nem'-hívők nagy plakátakciót terveznek, hogy minden igenre NEM-et ragasszanak. Nem a mi módszerünk, hogy a fejüket beverjük, de ahol vannak erős férfiak, álljanak egy-egy plakát mellé, és kergessék el őket. Kisebb településeken le kell fényképezni, és helyben körbeküldeni e-mailen a képeket. Egyébként a Budapest XVI. kerületben a közterület felügyelők írásos utasítással a zsebükben már tépik a plakátjainkat."

Saját golyóstollal szavazni

Egy másik emailes írás viszont a népszavazás napján is éberséget vár az igenek támogatóitól. "Mindenki a saját tollát vigye magával!" - tanácsolja a "kedves polgártársaknak" a szerző, aki egy, a Kós Károly sétányon tartott gyűlésen elterjedt intelmet osztott meg az interneten azért, mert "ezzel is csökkenthetjük a tisztességtelen befolyást a szavazás valódi eredményére". A Kovai Kinga néven aláírt email szerint ugyanis "a csalás egyik lehetősége, hogy olyan golyóstollat készítenek a szavazó helyiségbe, amelynek tintája röviddel az írás után eltűnik a papírról".