Börtönavatás száz év után

2000.09.08. 15:45
Az alvilág konkrét hozzátartozóit most taccsra tették, mert a ma délelőtt felavatott Fővárosi Büntetés Végrehajtási Intézet III. számú épülete kint van a rákban. Az elmúlt száz évben ez az első bv-intézmény, amelyet sikerült átadni. Az aktushoz azonban a Józsefvároson kell átvillamosozni, ami egyrészt elég lélekölő, másrészt az arcokról úgy tűnik, mintha mindenki beismerni menne. Dávid Ibolya persze autóval érkezett, hogy felavassa ezt a hipermodern technikával felszerelt fogdát, ahol könyvraktár, büfé, konditerem, és talán még ruhatár is van, plusz ezer férőhely, úgyhogy mostantól hasta la vista zord körülmények.
Az elmúlt száz évben ez az első bv-intézmény, amelyet sikerült átadni
Meglepetésre a rabok között csak ,,Venyigének" becézett objektum a X. kerületi Venyige utcában áll. Imponáló külső méretei a belbecs miatt nőttek az égig, ugyanis ideális esetben 931 személyt tud befogadni, de szükség esetén akár 1250 személy elhelyezésére is alkalmas a két, egyenként 11 emeletes épület. Vendégszeretetét azonban csak az előzetes letartóztatásba helyezettek élvezhetik. 1996-ban ijesztő méretekben nőtt meg az előzetesbe vágott személyek száma, ezért az igazságügyi minisztérium indítványára kormányhatározatban döntöttek az új épület felhúzásáról.

Több pénz a börtönökre

Az intézetet a kormányhatározat után 614 millió forintért vásárolta meg a büntetés-végrehajtás, és így minden akadály elhárult az utóbbi száz év egyetlen új bv-építményének felhúzása elől. Az egykoron munkásszállóként üzemelő épületegyüttes teljes átalakítása 4 és fél milliárd forintba került, de a szakértők szerint megérte a befektetés, mert ezzel az épülettel jelentősen lehet segíteni a büntetés-végrehajtási intézmények túlzsúfoltságán. Jelenleg a hazai átlag 157 százalékos telítettséget mutat, amit főként pénztelenséggel magyarázott a büntetés-végrehajtás.

- Az eddigieknél sokkal több pénzt tudunk fordítani a költségvetésből a börtönviszonyok javítására - hangsúlyozta Dávid Ibolya igazságügy-miniszter megnyitó beszédében, majd a sajtó képviselőivel együtt megtekintette az előzetesek házát.

Hungaro Hotels

Az európai normák szerint épült intézmény komfortfokozata legjobban a szomszédos Kőbányai bazársoréhoz hasonlítható
Az európai normák szerint épült intézmény komfortfokozata legjobban a szomszédos Kőbányai bazársoréhoz hasonlítható. Több büfé, kultúrterem is található a fogdában, de a művelődést inspirálandó könyvraktár, és imaterem is szolgálja a rabok zökkenőmentes életét. A sameszok szintén megkülönböztetett figyelemben részesültek, ugyanis a börtön külső telepén átadták azt a 300 személyes szállót is, amely a büntetés-végrehajtási intézmény dolgozóinak lakhelyéül szolgál.

Az igazságügyi minisztérium két év múlva tervezi a veszprémi büntetés-végrehajtási intézetet, valamint Szegeden, és Szolnokon egy 210 és egy 65 férőhelyes börtön felépítését tervezik - mondta a miniszter asszony, és elégedetten konstatálta a tisztelgő tisztek tiszteletét.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla