Sára, Márió
2 °C
6 °C

Nyaralás helyett balatoni ülésezés

2001.07.02. 17:52
Stumpf Istvánon és Matolcsy Györgyön kívül egyetlen tárcafő sem meri elhagyni hosszabb időre minisztériumát. Idén még Orbán Viktor sem teheti meg, hogy hosszabb időre elmenjen vakációzni a jól bejáratott horvát tengerpartra. Így egyetlen kormányülés sem marad el, ha kell a tárcavezetők vidéken tartják kihelyezett tanácskozásukat.
Idén a kormány tagjai nem merik hosszabb időre magukra hagyni minisztériumukat, ezért leginkább belföldön veszik ki néhány napos nyári szabadságukat. Orbán Viktor kormánya eddig minden évben két-három hétre felfüggesztette a munkát, s a tárcavezetők július végétől augusztus végéig mentek el vakációzni. A választások előtt tíz hónappal azonban belehúznak a politikusok, így idén minden héten ülésezik a kabinet.

Vidéken tanácskoznak

A kormány a helyén marad
Nem csak a miniszterek várják szabadságukat, hanem hűséges munkatársaik is számolják a napokat, hogy főnökük mikor megy vakációzni. Néhány tárcánál az Indexnek viccesen azt mondták: "Nem tudjuk, mikor megy a miniszter nyaralni, de reméljük, minél hamarabb". Akadt olyan minisztérium is, ahol arról biztosítotak bennünket, hogy " a kormány nyáron is a helyén marad". Máshol pedig elárulták: a tárcafő papíron múltkor is elment nyaralni, ám mindennap bement a minisztériumba.

A tárcavezetők a fővárosi szmog helyett inkább a tiszta, vidéki levegőt szippanthatják be, ugyanis több kihelyezett ülést is terveznek. Az első ilyen tanácskozás kedden lesz a Balaton-parti Vörsön, aminek fő témája a magyar tenger vízminőségének védelme lesz. Ezután az árvíz sújtotta Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe kirándul a kabinet, ahol tájékozódnak a régió újjáépítéséről. Ezt követően Nyugat-Magyarország felé veszik az irányt, és tanácskozásukat az M7-est vagy az M3-ast érintő településen tartják. A kormánytagok az ülésnapokon vagy megszakítják szabadságukat, vagy helyettesüket, a politikai államtitkárt küldik el maguk helyett.

A kormányfő idén nem megy az Adriára

Orbán Viktor az elmúlt évekkel ellentétben idén nem élvezi az adriai halászat szépségeit, csupán néhány napos kimenőt ad magának, azt is belföldön. A leghosszabb ideig várhatóan Stumpf István kancelláriaminiszter piheni ki az ország irányításának fáradalmait. Először július 11-től 24-ig belföldön, majd július 28-tól augusztus 10-ig Finnországban nyaral családjával. Szintén kiveszi részét a jóból Matolcsy György gazdasági miniszter, aki húsz napig élvezheti a politikamentes életet július 9. és 29. között. A miniszter nem köti a kíváncsiskodók orrára, hogy elhagyja-e az országhatárt vagy beéri hazánkkal.

Áder lapátol

A közjogi méltóságok közül a parlament elnökének már csak két hetet kell kibekkelnie a szárazföldön, ugyanis július közepén hajóba száll, és családjával vízitúrázni indul. Emellett a Balatonöszödöt is meglátogatja, ahol ha jól időzít, együtt múlathatja az időt Harrach Péter famíliájával. A szociális és családügyi miniszter úgy tervezi, hogy július 11. és 20 között viszi családját a kormányüdülőbe. Varga Mihály pénzügyminiszter augusztus elején veszi ki szabadságát, amelyet vidéken tölt a családjával. Fónagy János közlekedési és vízügyi miniszter július 23-tól augusztus 4-ig piheni ki az "utazáspolitika" fáradalmait, szintén az országhatáron belül. Az igazságügyi tárcát vezető Dávid Ibolya már edz a Balaton-átúszásra, s ezenkívül még néhány napot vakációzik, ugyancsak belföldön. Szabó János honvédelmi miniszter szabadsága még igen képlékeny: csupán annyit tud, hogy júliusban akarja politikamentesen tölteni szabadidejét.

Akik nem mennek, és akik titkolóznak

Várhatóan nem megy nyári szabadságra az idén Pintér Sándor belügyminiszter, Vonza András agrárminiszter és Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter. Martonyi János külügyminiszternek és Mikola Istvánnak, az egészségügyi tárca vezetőjének egyelőre fogalma sincsen arról, hogy mikor és hol tölti a nyári vakációt. Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter sem meri hosszabb időre elhagyni a tárcáját: úgy tervezi, hogy csupán hosszú hétvégeken próbál regenerálódni. Pálinkás József, az Oktatási Minisztérium frissen kinevezett vezetője és Rockenbauer Zoltán kulturális miniszter titkárságán megkeresésünkre egyelőre nem válaszoltak. A legfőbb közjogi méltóság, Mádl Ferenc köztársasági elnök munkatársai pedig határozottan kijelentették, hogy az államfő szabadsága nem tartozik a nyilvánosságra.