Natália
2 °C
5 °C
Index - In English In English Eng

Hányadik havi nyugdíjat ígért a Fidesz?

2006.02.12. 20:33
A Fidesz elkészítette a 14. havi nyugdíj bevezetésére vonatkozó törvényjavaslatát, és kezdeményezi, hogy a parlament hétfői, e ciklusban várhatóan utolsó ülésén döntsön annak elfogadásáról. A kormányszóvivő megfogalmazása szerint azonban a javaslat a 16. havira vonatkozik, mert 14. és 15. már létezik. Szekeres Imre, szocialista képviselő választási blöffnek nevezte a kezdeményezést.

A 14. havi nyugdíj bevezetése érdekében a Fidesz rendkívüli házbizottsági ülés összehívását kezdeményezi hétfőn, javasolja, hogy a házszabálytól való eltéréssel tárgyalja meg és fogadja el még az utolsó ülésnapon a parlament a plusz juttatást, mondta Áder János, a Fidesz frakcióvezetője vasárnapi tájékoztatóján. A legnagyobb ellenzéki párt így szeretné garantálni, hogy függetlenül attól, hogy mely párt alakít kormányt tavasszal, a 14. havi nyugdíj bevezetése megtörténjen.

Fidesz: 2010-re lenne teljes, 14. havi nyugdíj

A javaslat szerint a 14. havi nyugdíjat a 13. havihoz hasonló módon vezetnék be a következő ciklusban, tehát 2006 és 2010 között minden évben plusz egy heti nyugdíjat fizetnének ki.

"Ma kiderült: a Fidesz benyújtja a 16. havi nyugdíjra vonatkozó javaslatát az Országgyűlésnek. Áder János mai bejelentése ezt jelenti, hiszen 14. és 15. havi nyugdíj már létezik: ha valaki akarja, nyugodtan nevezheti így is a nyugdíjkorrekciós törvényt, amely a legméltatlanabb helyzetben lévő nyugdíjasoknak akár kéthavi többletnyugdíjat is ad" - áll a kormányszóvivő közleményében.

"Megszüntetni az igazságtalanságokat

Batiz András szerint a Fidesz jól hangzó, de légvárra épülő ígéretével szemben egy már elfogadott törvény áll. A törvény január óta él, a célja pedig az, hogy megszüntesse a nyugdíjrendszer igazságtalanságait, amelyek az elmúlt másfél évtizedben keletkeztek és mintegy 2,5 millió embert érintenek.

A kormányszóvivő közölte: kormány célja, hogy ne történhessen meg az, ami a mai helyzetben mindennapos: két ember, akik ugyanolyan munkát, ugyanannyi ideig végeztek, csak azért kapnak különböző nyugdíjat, mert az egyikük 1987 decemberében, a másik pedig 1988 januárjában ment nyugdíjba. A kormány ezt a méltánytalan helyzetet oldja meg azzal, hogy jövőre többletemelést ad, ami a szokásos emelésen felül további akár 14 százalékot is jelenthet attól függően, hogy kit mekkora sérelem ért.

"Új járulékfizetők kellenének"

"Ahhoz, hogy a Fidesz javaslatára az igazságossági emeléseken felül további egyhavi - tehát valójában 16. havi - nyugdíjat be lehessen vezetni, vagy körülbelül egymillió embernek kellene munkába állnia egy nap alatt, vagy legalább kétszázezernek, de jóval több, mint félmilliós fizetéssel" - állította Batiz András.l

Szekeres Imre szerint az MSZP a nyugdíjkorrekciós programmal jobbat ajánlott a Fidesz előterjesztésénél. Hozzáfűzte, nem fogják támogatni, hogy egy igazságtalan rendszert konzerváljanak.