Dömötör
-1 °C
14 °C

Életbe lép a nyelvhasználatról szóló törvény

2002.02.17. 21:06
Hétfőn lép hatályba a gazdasági reklámok és az üzletfeliratok, továbbá az egyes közérdekű közlemények magyar nyelvű közzétételét is előíró törvény. A kereskedők a régebben kihelyezett feliratok esetében 2003 januárjáig haladékot kapnak.
Az Országgyűlés tavaly november 27-én fogadta el a jogszabályt, amelynek elkészítését - az Igazságügyi Minisztérium szerint - az utóbbi évtizedekben bekövetkezett gyors technikai fejlődés indokolta, aminek következtében jelentős idegen nyelvi hatás érte a magyar nyelvet. A törvény nem érinti a nemzeti kisebbségek nyelvhasználati jogát - adta hírül az MTI.

Türelmes hatóságok

A jogszabály értelmében a magyar nyelvű sajtóban és médiában közzétett információkat, illetve a gazdasági reklámok szövegét magyar nyelven is közzé kell tenni, kivéve a vállalkozások és az áru nevét. Ezen kívül az üzletek elnevezését és egyéb feliratait, valamint a közérdekű közleményeket magyar nyelven is meg kell jeleníteni. A jogszabály nem vonatkozik a magyar nyelvben már meghonosodott idegen nyelvű kifejezésekre.

A már kintlévő feliratok esetében a kereskedők még 2003 januárjáig haladékot kaptak, ám új feliratok elhelyezése esetén bírságra számíthatnak.

Először türelmi időt adunk, tehát nem mindjárt a súlyos büntetésekkel lépünk fel - nyilatkozta ennek kapcsán az RTL Klub híradójának Szűcs András, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség igazgatója. Először a kötelező határozatokat adjuk ki, majd, ha nem teljesítik az abban foglaltakat, reklámfelügyeleti eljárás során bírságot szabunk ki - tette hozzá.

Problémás esetek

Ha kétség merül fel egy szó meghonosodása, illetve a magyar nyelvre történő fordításának helyességét illetően, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke által kijelölt tanácsadó testület állásfoglalása lesz az irányadó - áll az MTI híradásában. A Nyelvhelyességi Tanácsadó Testületet feladata, hogy - hatósági megkeresésre - állásfoglalást adjon a magyar nyelvű szövegfordítás helyességéről, valamint arról: a vitatott idegen nyelvű kifejezés meghonosodottnak tekinthető-e. A testület nem vizsgálja az állampolgári bejelentéseket.

A testület elnöke Kiefer Ferenc akadémikus; titkára Kenesei István, a nyelvtudomány doktora. A tanácsadó testület tagja Hunyady György akadémikus, Kiss Jenő akadémikus, Balázs Géza, a néprajztudomány kandidátusa és Görgey Gábor író.