Jolán
2 °C
4 °C

Életbe lép a nyelvhasználatról szóló törvény

2002.02.17. 21:06
Hétfőn lép hatályba a gazdasági reklámok és az üzletfeliratok, továbbá az egyes közérdekű közlemények magyar nyelvű közzétételét is előíró törvény. A kereskedők a régebben kihelyezett feliratok esetében 2003 januárjáig haladékot kapnak.
Az Országgyűlés tavaly november 27-én fogadta el a jogszabályt, amelynek elkészítését - az Igazságügyi Minisztérium szerint - az utóbbi évtizedekben bekövetkezett gyors technikai fejlődés indokolta, aminek következtében jelentős idegen nyelvi hatás érte a magyar nyelvet. A törvény nem érinti a nemzeti kisebbségek nyelvhasználati jogát - adta hírül az MTI.

Türelmes hatóságok

A jogszabály értelmében a magyar nyelvű sajtóban és médiában közzétett információkat, illetve a gazdasági reklámok szövegét magyar nyelven is közzé kell tenni, kivéve a vállalkozások és az áru nevét. Ezen kívül az üzletek elnevezését és egyéb feliratait, valamint a közérdekű közleményeket magyar nyelven is meg kell jeleníteni. A jogszabály nem vonatkozik a magyar nyelvben már meghonosodott idegen nyelvű kifejezésekre.

A már kintlévő feliratok esetében a kereskedők még 2003 januárjáig haladékot kaptak, ám új feliratok elhelyezése esetén bírságra számíthatnak.

Először türelmi időt adunk, tehát nem mindjárt a súlyos büntetésekkel lépünk fel - nyilatkozta ennek kapcsán az RTL Klub híradójának Szűcs András, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség igazgatója. Először a kötelező határozatokat adjuk ki, majd, ha nem teljesítik az abban foglaltakat, reklámfelügyeleti eljárás során bírságot szabunk ki - tette hozzá.

Problémás esetek

Ha kétség merül fel egy szó meghonosodása, illetve a magyar nyelvre történő fordításának helyességét illetően, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke által kijelölt tanácsadó testület állásfoglalása lesz az irányadó - áll az MTI híradásában. A Nyelvhelyességi Tanácsadó Testületet feladata, hogy - hatósági megkeresésre - állásfoglalást adjon a magyar nyelvű szövegfordítás helyességéről, valamint arról: a vitatott idegen nyelvű kifejezés meghonosodottnak tekinthető-e. A testület nem vizsgálja az állampolgári bejelentéseket.

A testület elnöke Kiefer Ferenc akadémikus; titkára Kenesei István, a nyelvtudomány doktora. A tanácsadó testület tagja Hunyady György akadémikus, Kiss Jenő akadémikus, Balázs Géza, a néprajztudomány kandidátusa és Görgey Gábor író.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?