16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Idén még nyelvvizsga nélkül is lehet záróvizsgázni

2002.03.13. 07:36
A felsőoktatási intézményekben egy év türelmi időt kaphatnak a hallgatók arra, hogy záróvizsgáikat nyelvvizsga nélkül is letehessék - jelentette be kedden Pálinkás József oktatási miniszter. A 2005-ben életbe lépő kétszintű érettséginél újdonság, hogy a természettudományos tárgyak mellett történelemből is szóbeli és írásbeli vizsgát kell tenni.
A nyelvvizsga az idén még a diploma kiadásának és nem a záróvizsgára bocsátásnak lesz a feltétele az Oktatási Minisztérium tervei szerint. Az erről szóló előterjesztést várhatóan következő ülésén fogadja el a kabinet. Pálinkás József kedden Budapesten tartott sajtótájékoztatón közölte: az elvi beleegyezés már a keddi kormányülésen megszületett.

Az oktatási tárca vezetője az MTI kérdésére elmondta: a kedvezmény a jelenlegi nyelvvizsga-követelmények szerint mintegy 6-10 ezer hallgatót, a végzősök mintegy 10 százalékát érintheti. Különös gondot jelent a nyelvvizsga hiánya a műszaki főiskolákon, a szociális munkás, illetve művészeti képzésben.

A felvételi díjak csökkenésére számítanak

Pálinkás József a 2005-ben életbe lépő kétszintű érettségi kapcsán hangoztatta: elképzelései szerint az emelt szintű matúra, amely kiváltja a felvételi vizsgát, az érettségi évében mindenképpen ingyenes lenne. Magáért a felvételi eljárásért azonban továbbra is szedhetnének díjat az egyetemek, főiskolák. Pálinkás József az új rendszertől a díjak mérséklődését várja.

Aki nem az adott évben érettségizik és tovább szeretne tanulni, annak is a maturálók feladatait kell felvételiként megoldania. Az emelt szintű vizsga írásbeli és szóbeli részből áll majd minden tárgy esetén, lebonyolítása az Országos Közoktatási Értékelési Vizsgaközpont (OKÉV) feladata lesz. A követelmények kidolgozásában közreműködnek a felsőoktatási intézmények is.

A vizsgát a diákok saját iskolájukban, de a középszintű érettségizőktől elkülönítve teszik majd le. A felügyelő tanárokat szintén az országos vizsgaközpont jelöli ki. A szóbeli vizsgát az OKÉV által megbízott háromtagú tantárgyi bizottság előtt kell letenni. Az idegen nyelvi vizsga emelt szinten, az érettségin elért eredménytől függően, C-típusú közép-, vagy felsőfokú vizsgának felel meg. Ezzel viszont megszűnik annak lehetősége, hogy a diákok nyelvvizsga bizonyítvánnyal kiváltsák az idegen nyelvi érettségit. A középszintű vizsga többé-kevésbé megfelel majd a mai matúrának.

Szóbeli és írásbeli

Újdonság a kétszintű érettségi vizsgánál, hogy minden természettudományos tárgynál írásbeli és szóbeli részből áll majd, történelemből is lesz írásbeli, illetve a magyar nyelv és irodalom matúrán szövegértési feladatot is meg kell majd oldaniuk a diákoknak. Bővül emellett a választható közismereti tárgyak köre: lehetőség lesz komplex természettudományi, társadalomismereti, mozgókép- és médiaismereti vizsgákra is.

Pálinkás József megjegyezte: a tanulók érettségi jegyének megállapításakor egységes követelmények érvényesülnek majd. Szólt arról is, hogy a részletes követelmények 10 tantárgyból már elkészültek, s az erről szóló miniszteri rendelet várhatóan május-júniusban jelenik meg.  • Hírek
  • Hírek