Erzsébet
1 °C
4 °C

Idén még nyelvvizsga nélkül is lehet záróvizsgázni

2002.03.13. 07:36
A felsőoktatási intézményekben egy év türelmi időt kaphatnak a hallgatók arra, hogy záróvizsgáikat nyelvvizsga nélkül is letehessék - jelentette be kedden Pálinkás József oktatási miniszter. A 2005-ben életbe lépő kétszintű érettséginél újdonság, hogy a természettudományos tárgyak mellett történelemből is szóbeli és írásbeli vizsgát kell tenni.
A nyelvvizsga az idén még a diploma kiadásának és nem a záróvizsgára bocsátásnak lesz a feltétele az Oktatási Minisztérium tervei szerint. Az erről szóló előterjesztést várhatóan következő ülésén fogadja el a kabinet. Pálinkás József kedden Budapesten tartott sajtótájékoztatón közölte: az elvi beleegyezés már a keddi kormányülésen megszületett.

Az oktatási tárca vezetője az MTI kérdésére elmondta: a kedvezmény a jelenlegi nyelvvizsga-követelmények szerint mintegy 6-10 ezer hallgatót, a végzősök mintegy 10 százalékát érintheti. Különös gondot jelent a nyelvvizsga hiánya a műszaki főiskolákon, a szociális munkás, illetve művészeti képzésben.

A felvételi díjak csökkenésére számítanak

Pálinkás József a 2005-ben életbe lépő kétszintű érettségi kapcsán hangoztatta: elképzelései szerint az emelt szintű matúra, amely kiváltja a felvételi vizsgát, az érettségi évében mindenképpen ingyenes lenne. Magáért a felvételi eljárásért azonban továbbra is szedhetnének díjat az egyetemek, főiskolák. Pálinkás József az új rendszertől a díjak mérséklődését várja.

Aki nem az adott évben érettségizik és tovább szeretne tanulni, annak is a maturálók feladatait kell felvételiként megoldania. Az emelt szintű vizsga írásbeli és szóbeli részből áll majd minden tárgy esetén, lebonyolítása az Országos Közoktatási Értékelési Vizsgaközpont (OKÉV) feladata lesz. A követelmények kidolgozásában közreműködnek a felsőoktatási intézmények is.

A vizsgát a diákok saját iskolájukban, de a középszintű érettségizőktől elkülönítve teszik majd le. A felügyelő tanárokat szintén az országos vizsgaközpont jelöli ki. A szóbeli vizsgát az OKÉV által megbízott háromtagú tantárgyi bizottság előtt kell letenni. Az idegen nyelvi vizsga emelt szinten, az érettségin elért eredménytől függően, C-típusú közép-, vagy felsőfokú vizsgának felel meg. Ezzel viszont megszűnik annak lehetősége, hogy a diákok nyelvvizsga bizonyítvánnyal kiváltsák az idegen nyelvi érettségit. A középszintű vizsga többé-kevésbé megfelel majd a mai matúrának.

Szóbeli és írásbeli

Újdonság a kétszintű érettségi vizsgánál, hogy minden természettudományos tárgynál írásbeli és szóbeli részből áll majd, történelemből is lesz írásbeli, illetve a magyar nyelv és irodalom matúrán szövegértési feladatot is meg kell majd oldaniuk a diákoknak. Bővül emellett a választható közismereti tárgyak köre: lehetőség lesz komplex természettudományi, társadalomismereti, mozgókép- és médiaismereti vizsgákra is.

Pálinkás József megjegyezte: a tanulók érettségi jegyének megállapításakor egységes követelmények érvényesülnek majd. Szólt arról is, hogy a részletes követelmények 10 tantárgyból már elkészültek, s az erről szóló miniszteri rendelet várhatóan május-júniusban jelenik meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?