Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Csak a végzősök nyelvvizsgáit fizeti a minisztérium

2001.05.23. 14:09
Csupán az idén diplomázók kötelező nyelvvizsgáinak költségét állja az Oktatási Minisztérium, holott a vonatkozó törvény alapján már öt éve nem kérhetnének pénzt az intézmények azokért a vizsgákért, amelyeket az adott szak képesítési követelménye előír. A tárca idén 200-250 millió forintot szán a nyelvvizsgadíjak visszatérítésére, ebből azonban a bölcsész szakosok várhatóan nem részesülhetnek.
Az 1996 óta hatályos felsőoktatási törvény szerint azért a nyelvvizsgáért, melyet az adott szak képesítési követelménye ír elő, nem lehet pénzt kérniük az egyetemeknek, mivel azonban a képesítési követelmények felmenő rendszerben léptek életbe, a passzus csak a tavaly és az idén végző hallgatókra érvényes -áll a Magyar Hírlap szerdai számában. Pokorni Zoltán az oktatási jogok biztosának ajánlására döntött úgy, hogy idén január 1-jétől a sikeres nyelvvizsga díját megtérítik a diákoknak.

A minisztériumi keretből csak a végzősök kapnak

Idén 200-250 millió forintot szán az államilag finanszírozott diploma megszerzéséhez előírt nyelvvizsgák díjának visszatérítésére az Oktatási Minisztérium - tájékoztatta a nyilvánosságot Kiss Ádám, a tárca felsőoktatási ügyekért felelős helyettes államtitkára szerdán. A visszatérítés minden olyan, 2001. január 1. után nyelvvizsgázó hallgatónak jár, akinek a záróvizsgára bocsátás egyik feltétele vagy a záróvizsga része a nyelvvizsga, a rendelkezésre álló összeg azonban csupán az idén diplomázók vizsgadíját fedezi.

A bölcsészek hoppon maradnak

Annak ellenére, hogy a legtöbb felsőoktatási intézmény a bölcsész szakosokat is kötelezi a nyelvvizsga letételére, az MH szerint valószínűleg nem kaphatnak a tárcától visszatérítést. Ennek oka, hogy számukra még nem alakították ki az egységes képesítési követelményt, így hivatalosan nem kötelező nyelvvizsgázniuk. Az oktatási tárca szerint abban az esetben, ha a képesítési követelményekben szereplő elvárásoknál szigorúbbakat fogalmaz meg egy intézmény, az ebből származó költségek is őt terhelik.

Az OM-ben néhány hónapon belül kívánják eldönteni, hogy milyen módon finanszírozzák a nyelvvizsgák díját: Kiss Ádám szerint az egyik lehetőség az lenne, ha ezt a tételt beépítenék az intézményi normatívába.

A Főváros megvizsgálja a lehetőséget
A fővárosi MSZP kezdeményezésére a Fővárosi Önkormányzat megvizsgálja, hogy a kerületekkel együttműködve a jövő tanévtől miként teremthetnék meg a pénzügyi feltételeit a középiskolások jogosítványszerzése, egy középfokú nyelvvizsga és a nemzetközi számítástechnikai felhasználói vizsga ingyenes megszerzésére. Mandur László, a szocialisták budapesti elnöke elmondta: koalíciós partnerük egyetért a javaslatukkal, az anyagi hátterét a nyár végén elfogadandó jövő évi fővárosi költségvetésben biztosíthatnák.