Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

EU: bajok lesznek a nyelvtudással

2003.04.14. 14:25
A csatlakozó országok között Magyarországon beszélnek a legkevesebben idegen nyelveket - derült ki az Oktatási MInisztérium felméréséből, melyet Magyar Bálint miniszter és Medgyes Péter, helyettes államtitkára ismertetett hétfőn. A nyelvtanárok szerint heti 6-8 óra nyelvtanulásra lenne szükség ahhoz, hogy a diákok öt éven belül nyelvvizsgát szerezzenek. Az oktatási miniszter vázolta a helyzet javítására kidolgozott Világ-Nyelv programot.
Magyar Bálint oktatási miniszter a fővárosi Madách Imre Gimnáziumban tartott hétfői rendhagyó nyelvórán egy márciusi felmérés eredményeiről szólva elmondta: a nyelvtanárok 52 százaléka szerint heti 6-8 órára lenne szükség ahhoz, hogy a diákok öt éven belül nyelvvizsgát szerezzenek egy olyan nyelvből, amelyet még nem tanultak.

Messze az EU átlag alatt

Teszt
Egy átlagos nyolcadikos öt éve tanul idegen nyelven, heti 4,9 órában. Közel egy harmaduk egy pohár vizet sem tud kérni idegen nyelven.

A 11. osztályosok átlagosan heti 6,4 órát fordítanak nyelvtanulásra, beleértve az iskolai és a különórákat is. A teszt legnehezebb mondatát - "Defektet kaptunk, meg tudják javítani a gumit?" - csupán egyharmaduk tudta lefordítani. Átlagosan 2,3 óra jut az otthoni nyelvtanulásra. A diákok 15 százaléka tudta lefordítani a teszt mindegyik mondatát.

Külön nyelvórákra a szülők 28 százaléka költ pénzt, az e célra fordított kiadások ebben a tanévben diákonként átlagosan 40 ezer forintot tesznek ki. A nyelvtanárok 88 százaléka vélte úgy, hogy egy diák átlagosan legfeljebb heti 6 órát fordít nyelvtanulásra.

Magyar Bálint utalt arra, hogy a népszámlálás adatai szerint a magyar felnőtt lakosság 19,2 százaléka képes idegen nyelven másokat megérteni és magát megértetni, ezzel szemben az Európai Unióban az idegen nyelvet ismerők aránya 53 százalék.

A fiatalok negyede beszél valamilyen nyugati nyelvet

A fiatalok között alig valamivel jobb a helyzet. A 15 éven felüli magyar népesség egynegyede beszéli valamennyire az öt leggyakoribb nyugati nyelv (angol, német, francia, olasz, spanyol) egyikét.

A felnőttek 14 százaléka tud legalább alapfokon angolul, 13 százaléka németül. A 15 éven felüli magyarok idegennyelv-tudása az Európai Unióhoz csatlakozó országok közül is legalacsonyabb.

Javító szándék

Magyar Bálint elmondta: a helyzet javítása érdekében indította útnak az oktatási tárca az úgynevezett Világ-Nyelv programot. A stratégia részeként lehetőség nyílna jövő szeptembertől a nyolcadik osztály után, a középiskolákban a nulladik évfolyam bevezetésére, ahol az időkeret 40 százalékát nyelvtanulásra lehet fordítani.

A nyelvoktatás intenzívebbé tétele érdekében javasolják, hogy valamennyi évfolyamon legalább heti öt órát az idegen nyelv oktatására fordítsanak.

Medgyes Péter, a tárca nemzetközi helyettes államtitkára beszámolt arról a tíz pályázatból álló, idén 500 millió forintos programcsomagról, amely a nyelvoktatás fejlesztését célozza.