Kilenc MeH-vezető jár nyelvórákra

2005.09.27. 11:03
Bár az adatvédelmi biztos szerint közérdekű adat, a kormányszóvivő nem közli, kik és milyen nyelven tanulnak a kancellárián.

A kancellária szerződést kötött a Lingua Angol Nyelviskola Kkt-val "egyéni idegennyelv-oktatás a MeH vezetői részére" tárgyában - derül ki a kancellária honlapján közzétett adatokból. A társaságot közbeszerzési eljárás keretében választotta ki a Miniszterelnöki Hivatal, a cég 9,5 millió forintos keretösszeg erejéig okíthatja a kancellária felső vezetőit egyéni, illetve csoportos nyelvórákon, idén szeptembertől jövő augusztus végéig.

Kétezerkilencszáz óránként

A cég egyébként a 2002-es kormányváltás óta dolgozik a MeH-nek, azóta összesen valamivel több mint 23 millió forintot fizettek ki számukra, nyilatkozta az Indexnek Batiz András kormányszóvivő, aki elmondta azt is, hogy az egyéni nyelvórákért 2700, a csoportosokért pedig 2900 forintot számítanak fel nekik.

Összehasonlításképp Batiz elmondta, hogy 1999 és 2002 között 48 millió forintot fizettek ki egy másik cégnek, ami óránként 3750 forintért okította a kancellária vezetőit. Az előző ciklusban egyébként tizennégy legalább helyettes államtitkári besorolású vezetőt tanítattak. Az, hogy kik és milyen nyelvet próbálnak elsajátítani, azt Batiz András nem közölte, mert megítélése szerint mindez nem publikus.

Közérdekű adat

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos meglátása szerint viszont a június 1-e óta hatályos adatvédelmi törvény alapján közérdekű adatnak számít, hogy ki és milyen nyelvet tanul, amennyiben mindezt hivatali feladataival összefüggésben teszi, nem pedig magánszorgalomból. Batizt megkérdeztük azután is, hogy kikértük az adatvédelmi biztos nem hivatalos álláspontját az ügyben - azaz vizsgálatot nem kezdeményeztünk -, de Batiz megismételte, nem kívánja a MeH nyilvánosságra hozni az információkat.

Kiss tanul angolul, de nem közpénzből

Egy éve egyébként az akkori kormányszóvivő, Gulyás Erika nyilvánosságra hozta, hogy melyik miniszter milyen nyelven beszél, illetve tanul. A Magyar Hírlapnak nyilatkozva akkor Gulyás Erika közölte például, hogy Kiss Péter kancelláriaminiszter rendszeresen angol nyelvórákat vesz. Kiss Péter kancelláriaminiszter sajtótitkársága cikkünk megjelenése után azt közölte az Index-szel, hogy a tárcavezető jelenleg is tanul angolul, de saját pénzéből finanszírozza mindezt, így nem része annak a kilenc MeH vezetőnek, akik a keretszerződés alapján idegen nyelveket tanulhatnak.  • Hírek
  • Bankszámla