Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Vaklármánál több, pániknál kevesebb

2005.03.25. 13:42
Újabb vízszennyezés történt Komárom-Esztergom megyében. Az augusztusi esztergomi vízszennyeződés után Nyergesújfalu és környékén lett büdös és kellemetlen ízű az ivóvíz, de pánikra az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szerint sincs ok.
"Néhány napja büdös a víz, a vezetőnő azóta ásványvizet vesz a gyerekeknek" - erősítette meg a lábatlani Micimackó óvoda egyik munkatársa olvasóink aggodalmát. Szerkesztőségünk több levelet kapott Nyergesújfaluból és a környező településekről arról, hogy a boltokban fogyóban az ásványvíz és a csapvizet legfeljebb forralva merik inni. A Micimackó óvoda egyike volt azon helyeknek, ahonnan az ÁNTSZ edényeibe a napokban mintát vettek.

Komárom-Esztergom megye érintett hét településén három napja lett szaga és kellemetlen íze a víznek. A kisebb pánik kialakulásában szerepet játszhatott, hogy a közeli Esztergomban augusztusban megtiltották az ivóvíz fogyasztását, mert szennyező anyag került a környező patakokba.
Bővebben az esztergomi esetről>>>

Kerülik a hangulatkeltést

A környék vízellátásáért felelős Hétforrás Kistársági Vízmű Kft. hivatalosan - "kerülendő a felesleges hangulatkeltést" - nem nyilatkozik az ügyről. A lakossággal és a médiával közleményekben tartják a kapcsolatot. A Lábatlan honlapjáról elérhető dokumentum szerint a csütörtökön kézhez kapott ÁNTSZ-vizsgálat a határérték alatti eredményeket állapított meg, "a víz iható", de a tisztiorvosi szolgálat felhívja a figyelmet arra, hogy a "teljes körű vizsgálat befejezéséig"a fogyasztók inkább forralják a vizet. (Lábatlan honlapja az ÁNTSZ mérési eredményeit is közli.)

A szennyeződés után a Hétforrás Kft. leengedte medencéiből a tárolt vizet, jelenleg a Zoltek Rt.-vel (tőlük vásárolják a Dunából származó vizet) közösen vizsgálják, hogy mi okozta a víz megbüdösödését.

Jelenleg úgy tűnik, hogy komoly aggodalomra nincs ok, addig is jól járnak a Lábatlan környéki ásványvíz-nagykereskedők.