Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Kapufa, kufárkodás, kényszerpálya

2004.12.05. 19:24
Orbán Viktor szerint a nem tudni, hogy a szavazást mennyire érzik fontosnak az emberek, és hány szavazót tart otthon a "megriasztó propaganda". Szili Katalin nem árulta el mire szavazott, Kuncze Gábor szerint a kérdezők kényszerpályára állították az embereket, Dávid Ibolya pedig úgy vélte, immunitás van az emberekben. Mádl Ferenc felelős döntésben reménykedik.

Orbán a megriasztó propagandáról

Orbán Viktor újságíróknak nyilatkozva azt mondta, a részvételi arány a határon lesz, mert nem lehet tudni, hogy a szavazást mennyire érzik fontosnak az emberek, és hány szavazót tart otthon a "megriasztó propaganda". "A részvételi arány billeg, az igenek győzelmében azért bízom, csakhogy mennyire érzik fontosnak az emberek, meg hogy a megriasztó propaganda mennyi embert tart otthon, azt nem tudjuk megmondani" - fogalmazott a politikus. "Ott lesz valahol a határon, csak hogy kívülről vagy belülről súrolja a kapufát azt nem lehet tudni. Bízunk benne, hogy belülről" - tette hozzá Orbán Viktor.

Szili titka

"Támogatom, hogy az igenek és a nemek mellett kardoskodó politikai erők a referendum végeredményétől függetlenül üljenek tárgyalóasztalhoz és találjanak megoldást a határon túli magyarok kettős állampolgársága kérdésében" - mondta a házelnök. Magyarázata szerint nem lehet hosszú távon fenntartani azt a békétlenséget, amelyet ezen ügy kapcsán a magyar társadalomban az elmúlt hetekben tapasztalni lehetett. A házelnök nem kívánta elárulni, hogy mire szavazott. "A szavazás titkos, és szeretném ha ez az én titkom maradna" - hangsúlyozta Szili Katalin.

Kuncze a kényszerpályáról

Kuncze Gábor, a Szabad Demokraták Szövetségének elnöke a szavazás után az azt mondta, akárhogyan is alakul a szavazás eredménye, mostantól a politikának mindent el kell követnie annak érdekében, hogy a határon túli magyarság a szülőföldjén találja meg boldogulását, ápolhassa kultúráját, nyelvét. Azt, hogy nemmel szavaz az állampolgárság ügyében, a pártelnök azzal indokolta, hogy nem fogadja el azt a kényszerpályát, amire a kérdés feltevői rá akarták kényszeríteni az embereket. Kórházkérdésben pedig, mint mondta, azért indokolt a "nem", "mert ellenkező esetben az egészségügy jelenlegi rendszerének konzerválását" támogatnák a szavaztok - mondta Kuncze Gábor.

Dávid Ibolya: immunitás az emberekben

Dávid Ibolya szerint az esetleges alacsony részvételi arány miatt nem az embereket kell okolni, "a népképviseleti demokráciában a képviselők felelőssége, hogy megoldást találjanak", (...) nem pedig az, hogy "visszatolják a megoldatlan problémákat a választóikra". A két időközi választás tapasztalataira is hivatkozva úgy vélte: "minden, a közéletért felelős embernek, úgy a politikusoknak, mint a média résztvevőinek el kell gondolkodniuk, mitől van ez az immunitás az emberekben". "Annyi rossz választ, mellébeszélést kaptak, hogy azt nem lehet pótolni semmilyen intenzív kampánnyal" - jelentette ki a politikus.

Kasza kufárkodásról beszél

Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke szerint a vajdasági magyarok a politikai kufárkodás tárgyává váltak a vezető magyarországi pártok között a kettős állampolgárságról szóló népszavazás előtt. "A vajdasági magyarok eszközzé váltak, hátukon csörtézik egymással a két nagy magyar párt. Valójában valamiképpen eszközzé váltunk a kölcsönös kufárkodásban a szocialisták és az ellenzéki Fidesz között" - idézte Kasza szavait vasárnap a belgrádi média abból az interjúból, amelyet a politikus a Beta hírügynökségnek adott. Kaszát meglepte a magyarországi szocialisták "hihetetlen keményfejűsége", mert érvek és valódi számítások nélkül azt állítják, hogy a magyar állampolgárság odaítélése esetén Magyarországra özönlik 800 ezertől 3,5 millióig határon túli magyar. A politikus szerint az a vajdasági magyar, aki el akarta hagyni szülőföldjét, már rég megtette, s aki maradt, az szilárdan elhatározta, hogy szülőföldjén, Szerbiában várja meg "a jobb időket"

Mádl Ferenc a Országos Választási Központban tett látogatáskor nyilatkozott. "Összességében én biztos vagyok benne, hogy felelős döntésről lesz szó" - jelentette ki az államfő. Közölte, népszavazás mindenképp érvényes, "legföljebb nem lesz eredményes, a szónak jogi értelmében, hogy tudniillik kötelező lesz a továbbiakban az Országgyűlésre és a pártokra nézve, hogy alkossanak megfelelő törvényt". "Drukkoljunk együtt, hogy sikeres legyen a választás, a népszavazás" - fogalmazott Mádl Ferenc.

Thürmer Gyula, a kórházprivatizációs népszavazáést kezdeményező Munkáspárt elnöke közölte, bizakodó a referendum kimenetelét illetően. Elmondta, arra számít, hogy több mint kétmillióan vesznek részt a referendumon és így elegendő szavazatot kap a kórház-privatizáció leállítását célzó kezdeményezésük.