Oszkár
20 °C
29 °C

Jobboldali értelmiségiek aggódnak a demokráciáért

2003.10.13. 17:22
Harmincnyolc jobboldali beállítottságú értelmiségi - köztük Bencsik András, Eperjes Károly, Granasztói György, Gyulai Zsolt, Hende Csaba, Makovecz Imre, Mészöly Kálmán, Nemeskürty István, Pálinkás József és Wittner Mária - nyílt levélben fordult Magyarországhoz, mert meglátásuk szerint a szocialista-szabad demokrata kormány kriminalizálja a közéletet és veszélybe sodorja az európai parlamenti választások tisztaságát.
Levél Magyarországhoz

Magyarországon veszélybe került a demokratikus intézményrendszer.

A szocialista-szabad demokrata kormány másfél év kormányzás után elvesztette támogatóinak több mint harmadát. Vezető szocialista és szabad demokrata politikusok kiadták a jelszót: minden áron vissza kell szerezni az elvesztett népszerűséget! A hatalom elvesztésének reális esélye kiváltotta pánik olyan lépésekre sarkallja a két baloldali kormánypárt politikusait, amelyek kriminalizálják a közéletet, és ezzel ártanak Magyarországnak. Magatartásuk ellentétes az Európai Unió normáival és végső soron veszélybe sodorhatja az európai parlamenti választások tisztaságát is.

A kormánypártok folyamatosan támadják a független intézményeket, különösen azokat, amelyek vezetőit nem az ő kormányzásuk alatt választották meg.

1. Politikai támadást indítottak olyan szakmai szervezetek ellen, mint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, miután az leleplezte azt a közel 50 milliárd forintos sikkasztást, amelynek szálai üzletembereken keresztül a kormány tagjaiig és a kormányfőig érnek.

2. Folyamatosan támadják a legfőbb ügyészt, aki nem hajlandó törvénysértő módon asszisztálni a kormány által ellenfelekként számon tartott, ártatlannak bizonyult személyek elleni politikai indíttatású büntetőperekhez.

3. Másfél éve szeretnék leváltani az utolsó független közszolgálati médium, a Magyar Rádió törvényesen kinevezett elnökét.

A média szereplőinek többsége a szabad országokban, így Európában is elfogadott normákkal ellentétben a jelenlegi hatalom érdekeit szolgálja. Emellett módszereivel a magyar és az európai újságírás tekintélyét rombolja és akadályozza a kiegyensúlyozott tájékoztatást.

1. A liberális 168 óra című lap hamis interjút közölt Jacques Chirac francia elnökkel.

2. A hatalom minden áron való megtartásának gátlástalanságát mutatja, hogy a világhírű Teller Ede nevében a volt kommunista pártlap, a Népszabadság hamisított belpolitikai állásfoglalást tett közzé a tudós halála után.

3. A szocialisták által nyíltan finanszírozott Népszavában kétes hitelű iratokat jelentettek meg Kondor Katalin rádióelnökről, majd a szocialista párt ismételten követeli az elnök távozását.

Alulírottak valljuk, hogy ha Magyarország kormánya a független közszolgálati intézményeket és egyes médiapiaci szereplőket pártszolgálatba állítja, azzal Magyarország polgárainak demokratikus szabadságjogait, az alkotmányos rendet és az európai demokrácia alapértékeit sérti. Ennek a folyamatnak a megállítása közös felelősségünk.

Budapest, 2003. október 10.

Az aláírók:

Baláspiri Lajos egyetemi magántanár, Balás Piri László, a Történelmi Igazságtételi Bizottság alelnöke, Bánffy György színművész, Bencsik András újságíró, Bernáth Árpád intézetvezető, egyetemi tanár, Bicskei Tibor Kossuth-díjas érdemes művész, Császár Angéla, Csókai András idegsebész, Eperjes Károly, Granasztói György egyetemi tanár, Grosics Gyula olimpiai bajnok labdarúgó, Gyarmati Dezső nyugdíjas, Gyulai Zsolt sportvezető,

Hargitay András, Hegedűs Endre zongoraművész, Hende Csaba jogász, Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok, Kengyel Miklós egyetemi tanár, Kovács Gábor egyetemi tanár, Lanczendorfer Erzsébet, a győri KÉSZ elnöke, Maczkó Mária népdalénekes, Makovecz Imre, Malgot István író, képzőművész, Mészöly Kálmán az MLL szakmai igazgatója, Nagy Sándor egyetemi tanár, Nemcsák Károly színművész, Nemeskürty István történész,

Pálinkás József egyetemi tanár, Pitti Katalin operaénekes, Rér Éva újságíró, Schneider Gyula professzor, Sík Tibor emeritusz egyetemi tanár, Simon Miklós egyetemi tanár, Szemkeő Judit matematikus-szociálpolitikus, Szűcs Ervin, a Piarista Diákszövetség elnöke, Tátrai Eszter újságíró, Tószegi Anna egyetemi docens, Tőkéczki László történész, Wittner Mária szabadságharcos, 56-os halálraítélt