Henrik, Roland, Örkény
16 °C
30 °C

Tasnádi barátainak nyílt levele Orbán Péterhez

2000.08.25. 20:59
Zenészek, sportolók, üzletemberek és egyéb ismert közéleti személyek írtak nyílt levelet Orbán Péter országos rendőr-főkapitánynak azt kérve tőle: hozza nyilvánosságra a Tasnádi Péter elleni büntetőügy bizonyítékait, mert elfogadhatatlannak tartják a közel egy éve húzódó eljárást. Tasnádit még tavaly szeptemberben vették őrizetbe, halált okozó testi sértésre való felbujtás, illetve önbíráskodásra való felbujtás gyanúja miatt. A hatóság azóta deviza-bűncselekményekkel is gyanúsítja a vállalkozót, akit a márianosztrai börtönben tartanak fogva.
Tasnádi Péter családtól és üzlettől távol
Negyvenhét közismert zenész, sportoló írta alá azt a nyílt levelet, amelyet Orbán Péter rendőrfőkapitányhoz intéztek Tasnádi Péter "sporttársai, barátai, üzletfelei, személyes vagy akár csak hallomásbóli ismerősei". Az aláírók döbbenten szemlélik a 11 hónapja húzódó rendőrségi eljárást. Nem értik, mi indokolhatja egy kisgyermekes apa elszakítását családjától, egy sikeres üzletember vállalkozásainak ellehetlenítését.

Az aláírók szerint - akik között megtalálható Zámbó Jimmy, Lang Györgyi, Falusi Mariann, Lagzi Lajcsi - Tasnádit korrekt üzleti partnernek, törvénytisztelő polgárnak, a közjóért tenni akaró és hajlandó mecénásnak ismerték meg. A levélírók azt kérik Orbán Pétertől: ha vannak bizonyítékaik Tasnádi ellen, azt haladéktalanul tárják a nyilvánosság elé, ne pedig a gombhoz varrva a kabátot, újabb és újabb gyanúsításokkal álljanak elő.

Tasnádi Péter tavaly szeptember 6-a óta van előzetes letartóztatásban. A vállalkozót külföldi útjáról hazatérve, a Ferihegyi repülőtéren vették őrizetbe, halált okozó testi sértésre való felbujtás és önbíráskodásra való felbujtás gyanúja miatt. A rendőrség a hazai, de a nemzetközi büntetőjogi gyakorlatban is szokatlan módon, egy zöld szám üzembehelyezésével próbálta meg kiterjeszteni a vádpontokat Tasnádi ellen, az ingyenesen hívható telefonszámot azonban végül úgy szüntették meg, hogy arra érdemi bejelentés nem érkezett.

A rendőrségi nyomozás során Tasnádit adócsalással és devizabűncselekménnyel is meggyanúsították, és folyamatosan meghosszabbították előzetes letartoztatását, amely 11 nap múlva lejár. Ekkor újra megvizsgálja majd a bíróság, fennállnak-e az előzetes letartóztatás feltételei. Orbán Péter országos rendőrfőkapitány az Index megkeresésére nem reagált, Garamvölgyi László rendőrségi szóvivő pedig úgy nyilatkozott: a főkapitány nem kívánja kommentálni a neki címzett nyílt levelet.