Szabolcs
20 °C
35 °C

Kovács: Nem akarom elvenni a nemzet önbizalmát

2003.10.24. 22:03
A szocialista pártelnök nyílt levelet írt Orbán Viktornak, amelyben kifogásolja, hogy a Fidesz elnöke és egyes politikusai azt sugallják: a külügyminiszter elakarná venni a nemzet önbizalmát, vagy arra buzdítana, tanuljunk meg kicsik lenni.
Kovács László szocialista pártelnök pénteken nyílt levelet írt Orbán Viktorhoz, amelyben kifogásolja, hogy a Fidesz elnöke és egyes politikusai azt sugallják, a külügyminiszter el akarja venni a nemzet önbizalmát, és arra biztatja az országot: tanuljunk meg kicsinek lenni. Kovács László a levélben emlékeztet arra: 2002. június 4-én az Országgyűlésben a trianoni békediktátum évfordulója kapcsán egy napirend előtti felszólalásra a következőket válaszolta: "Franz Vranitzky egy interjúkötetében mondta - és ez számunkra is tanulságos -, hogy Ausztriának az egykori Habsburg birodalom széthullása után meg kellett tanulnia kicsinek lenni. Ausztria ezt megtanulta, és ezzel függ össze Ausztria sikere.

"Nem az ország területét kell gyarapítani"

Nekünk is meg kellett tanulni akkorának lenni, amekkorák vagyunk, s hogy ez kicsi vagy közepes, ebből a szempontból mellékes; és le kellett vonnunk azt a tanulságot, hogy gyarapítani nem az ország területét kell, mert ez beláthatatlan következményekkel járna, hanem az ország értékeit, az ország teljesítményét kell gyarapítani." Az MSZP elnöke szerint az idézet egyértelműen bizonyítja, hogy ő nem meghunyászkodásra, csupán a lehetőségek reális mérlegelésére, az ezzel összhangban lévő politizálás fontosságára kívánt utalni.

"Abban nincs vita közöttünk, hogy egy ország, egy nemzet sikeréhez elengedhetetlen az önbecsülés, az egészséges önbizalom, a sikerbe vetett hit. Ugyanakkor Önnel ellentétben én nem tartom bajnak, ha mi magyarok, amikor fontos kérdésekben kell döntést hoznunk, inkább a valóságra és kevésbé az álmok világára építünk." - fogalmaz Kovács László az Orbán Viktorhoz írt levélben, hozzátéve: a döntésekben az ésszerűségnek kell meghatározó szerepet kapnia. Kovács László szerint a Medgyessy-kormány hivatalba lépése óta eltelt másfél év külpolitikai eredményei igazolják e felfogás helyességét, illetve azt, hogy "a kézfogásra nyújtott kéz politikája eredményesebb mint az ökölbe szorított kézé". A külügyminiszter rámutat: Magyarország nem világhatalom, regionális szerepe sem meghatározó, fenyegetőzéssel, diktátumokkal nem érhet célt, de ésszerű kompromisszumokkal érvényesítheti érdekeit. Hozzáteszi: a kormány erre törekszik és ebben továbbra is igényeli az ellenzéki pártok támogatását.

A parlamenti pártok közös sikere

Kovács László végezetül elismerését fejezte ki amiért a Fidesz is csatlakozott az Országgyűlés alelnökének felhívásához, és méltóságteljes ünneplésre szólította fel tagjait, támogatóit. "A parlamenti pártok közös sikere, hogy sok év után először, semmilyen méltatlan esemény nem zavarta meg október 23., a forradalom és szabadságharc évfordulójának méltó megünneplését" - áll a levélben.