Árpád
-2 °C
4 °C

Nem lesz új választás Nyírbátorban

2002.04.25. 19:23
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság csütörtökön megváltoztatta a nyírségi területi választási bizottságnak a nyírbátori szavazókerület eredményét megsemmisítő döntését, így a körzetben jogerősen, a leadott voksok alapján Simon Miklós, a Fidesz-MDF jelöltje szerezte meg az egyéni országgyűlési képviselői mandátumot. A rendőrség mindeközben választási csalás miatt nyomoz, amiben érintett a győztes képviselő felesége is.
A döntést követő sajtótájékoztatón, Nyíregyházán Bodnár Zsolt, a megyei bíróság alelnöke, sajtószóvivője, a határozatot ismertetve közölte: az eljáró tanács érdemi vizsgálat nélkül utasította el a Veres János, az MSZP képviselőjelöltje által a területi választási bizottsághoz a szavazás eredménye ellen benyújtott kifogásokat. A bíróság döntése ellen további jogorvoslatnak helye nincs, így nem ismétlik meg a választások második fordulóját Nyírbátorban.

Jogszabályt sértett a választási bizottság

A határozat indoklásában elhangzott, hogy a megyei bíróság álláspontja szerint a területi választási bizottság jogszabályt sértett akkor, amikor Veres János kifogásait érdemben elbírálta; a jogorvoslati eljárási szabályok szerint ugyanis a kifogásokat az MSZP-s képviselőjelöltnek a nyírbátori szavazókerület választási bizottságához kellett volna benyújtania, amely a választási eredményt megállapította. Veres János viszont a területi választási bizottsághoz fordult, ugyanakkor nem a törvényben meghatározott, választási eredményt megsemmisítő okok miatt terjesztette elő kifogásait. - A területi választási bizottság így olyan kifogást bírált el, amely nem felelt meg a törvényben foglaltaknak - emelte ki Bodnár Zsolt a határozatból. A megyei bíróság jogi álláspontja szerint minderre tekintettel a területi választási bizottságnak Veres János beadványát érdemi vizsgálat nélkül kellett volna elutasítania.

- A területi választási bizottság eredménymegsemmisítése ellen bírósághoz fordult Simon Miklós jogorvoslati kérelme így helytálló volt abban a vonatkozásban, hogy a testület határozatában elbírált kifogások egyike sem tartozik az eredmény megsemmisítését indokoló körbe, ezért a Fidesz-MDF képviselője fellebbezésének az eljáró testület helyt adott - mondta a szóvivő.

Választási csalás miatt nyomozás indult

Mindeközben megkezdődtek az első kihallgatások a nyírbátori választókörzetben a választások második fordulóján tapasztalt kétes ügyek miatt. A rendőrség a választás rendjének megzavarása ügyében nyomoz, két ügyben is. A nyírbátori választói körzetben történt bejelentések nyomán már megtörténtek az első kihallgatások is - tájékoztatta a Roma Sajtóközpontot a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Étel a voksért

A választások rendjének megsértése miatt pénteken újabb személyeket hallgatnak ki gyanúsítottként. A kapitányság szóvivője elmondta: két ügyben folyik gyorsított eljárásban nyomozás. Az egyik vizsgálat amiatt indult, mert Rizsák Ildikó, a Fidesz-MDF jelöltje, Simon Miklós felesége a kampány idején férje választási szórólapját is tartalmazó élelmiszercsomagokat osztogatott.

A választási eredmények megsemmisítését az is indokolta, hogy Simon Miklós nagy nyilvánosság előtt valótlan tartalmú szórólapokat osztogatott.

Pénz a voksért

A másik eljárást az ENSZ roma megfigyelőjének jelentése előzte meg. Az amerikai állampolgárságú Balogh Sándor öt tanú kézjegyével ellátott jegyzőkönyvben rögzítette azt, hogy Nyírlugoson egy tizenegy tagú roma családnak 50 ezer forintot ajánlott fel egy encsencsi férfi, ha a Fidesz jelöltjére adják le voksaikat, valamint 100 ezer forintot kínált a további szavazók meggyőzéséért.

Kételkedtek

Az ENSZ által akkreditált nemzetközi ellenőr a Roma Sajtóközpontnak úgy nyilatkozott, hogy a rendőrségi feljelentés megtétele nem volt akadálymentes, miután Nyírbogát település jegyzője, illetve egy szolgálatos rendőr kételkedett a megfigyelő hitelességében, és megalázó módon viselkedett vele.

Nyírbátorban és környékén Simon Miklós (Fidesz-MDF) 59,25 százalékkal győzött, Veres János 40,75 százalékkal második lett. A bizottság döntéséről Simon Miklós az MTI-nek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy "kreált, hamis vádakkal akarják őt megfosztani a mandátumtól".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?