Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Szerdán nyithatna a Nyírő belgyógyászati osztálya

2001.02.27. 15:19
A Nyírő Gyula Kórház I. Számú Belgyógyászati Osztályát akár szerdán megnyithatnák - nyilatkozta az Országgyűlés egészségügyi bizottságának ülése szünetében az osztály vezető főorvosa. Jóllehet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) vizsgálata befejeződött, arról Kereszty Éva, az Egészségügyi Minisztérium főosztályvezetője nem tudott nyilatkozni, valóban kinyithat-e az osztályt szerdán. Az ÁNTSZ jelentése elkészült ugyan, ellenben csak szerdán ad róla információt a tárca.
Az Egészségügyi Minisztérium főosztályvezetője
Az Országgyűlés egészségügyi bizottsága keddi ülésén napirend előtt tájékozódott a Nyírő Gyula Kórházban történtek kapcsán. Kereszty Éva, az az Egészségügyi Minisztérium főosztályvezetője elmondta: a kórházban történt esettel kapcsolatos legfontosabb dokumentumok a rendőrségen vannak, de az ÁNTSZ-nek egyébként sem feladata hogy a büntetőügybe belefolyjon.

Hangsúlyozta: kettős vizsgálat indult, melynek során a szakmai felügyelet kivizsgálja, hogy a foglalkoztatás során sértett-e szabályokat a dolgozó, és azt is, hogy a szabályok megfelelőek-e, betartják-e.

Az ÁNTSZ Nyírő-beli vizsgálatának eredményéről délelőtt tájékoztatta az egészségügyi minisztert a fővárosi tiszti főorvos, az eredményről azonban a tárca sajtóosztálya szerint csak szerdán fognak tájékoztatást adni.

Dr. Lun Katalin tiszti főorvos a bizottsági ülésen sem jelent meg, mert épp ebben az időben referált Mikola István egészségügyi miniszternek.

Kereszty Éva így csak arról számolt be, hogy a vizsgálat során - és az időközben indított országos ellenőrzés keretében - vizsgálják a gyógyszerelés kérdéskörét, a gyógyszerellátás rendjét, a szakdolgozók jogosultságait és az ügyeleti rendet is.

Mint fogalmazott: már nem a Nyírőben történt konkrét ügyről van szó, a felügyeleti szerv a minőségbiztosítási szabályok felülvizsgálatát tűzte ki célul. Hangsúlyozta azt is, hogy a belgyógyászait osztályt kizárólag azért zárták be, hogy a vizsgálat idejére nyugodt körülményeket biztosítsanak, azt azonban nem tudta megmondani, hogy - hiszen a vizsgálat lezáródott - megnyitják-e szerdán az osztályt.

A főpolgármester-helyettes szerint felesleges volt bezáratni az osztályt

Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes szerint felesleges volt bezáratni az osztályt, szerinte ezzel a lépéssel bűnös kórházat csinált a Nyírőből az egészségügyi miniszter, akinek vállalnia kellene mindezért a politikai felelősséget.

Kökény Mihály
Szolnoki Andrea ismét hangsúlyozta, hogy az elmaradt 3,6 millió forintos bevétel miatt polgári pert fontolgatnak. Szerinte a miniszter ,,Csapjuk el a kórház főigazgatóját!" - típusú üzenetei, elhamarkodott ítéletei sokat ártottak a kórháznak. A főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: a fővárosi önkormányzat nem egyszemélyi döntéseket hoz, nem úgy, mint Mikola, aki előbb diagnosztizál, csak azután tájékozódik.

Kökény Mihály, az egészségügyi bizottság elnöke annak a véleményének adott hangot, miszerint a magyar egészségügy kommunikációs offenzíva áldozata lett, és az ÁNTSZ egészét kellene alkalmassá tenni arra, hogy folyamatosan viszgálódhassék, az ápolás minőségét és biztosnságát garantálják, és hasonló esetek ne fordulhassanak elő.

A kórház főigazgatója és az osztályvezető főorvos
A Nyírő Gyula Kórház főigazgatója a meghallgatáson nem kívánt megjegyzést tenni. A napirend előtti meghallgatás után - mivel az ÁNTSZ-vizsgálat nyilvánossgra hozataláig nem kíván nyilatkozni - csak folyosóbeszélgetésbe lehetett bevonni. Azt azonban érdeklődésünkre megerősítette, hogy a Nyírő Gyula Kórház egyáltalán nincs különleges helyzetben a magyar egészségügyben, s F. Tímea esete bármelyik másik kórházban előfordulhatott volna.

A belgyógyászati osztály vezető főorvosa megjegyezte a meghallgatás után: az osztályt akár szerdán megnyithatnák, mert készen állnak a betegellátásra.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft