Sára, Márió
2 °C
6 °C

A bírósághoz fordul a Nyírő Gyula Kórház

2001.05.07. 16:57
A fővárosi Nyírő Gyula Kórház készül az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Fővárosi Intézete februári határozatának bírósági megtámadására, e döntéssel akkor egy hétre felfüggesztették az I. számú belgyógyászati osztály működését - közölte Deák Zsolt ügyvéd, a kórház jogi képviselője az MTI érdeklődésére hétfőn.
Az ügyvéd elmondta, a fővárosi ÁNTSZ intézkedésének az országos tiszti főorvos másodfokon helyt adott, ezért amint a határozatot kézhez kapja, keresettel fordul a Fővárosi Bírósághoz. Deák Zsolt tájékoztatása szerint a bíróságtól annak megállapítását kérik, hogy az ÁNTSZ államigazgatási határozata jogsértő volt-e.

Abban az esetben, ha a bíróság jogsértőnek minősíti az ÁNTSZ intézkedését, a kórháznak - mint költségvetési szervnek - kötelessége az osztály bezárása miatt elmaradt bevételt ellentételező kártérítés követelése, ennek összege 3,2-3,3 millió forint lehet.

Deák Zsolt megerősítette: Mikola István egészségügyi miniszter februári nyilatkozatai miatt a jó hírnév védelméhez fűződő személyiségi jog megsértése miatt fordult keresettel a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz áprilisban a Nyírő Gyula Kórház. Az intézmény az ágazati minisztertől kellő nyilvánosság előtti elégtételt és 2 millió forint nem vagyoni kártérítést követel.

Az ÁNTSZ az úgynevezett Fekete Angyal-ügy miatt folytatott vizsgálatot a Nyírő Gyula Kórház belgyógyászati osztályán, miközben annak működését felfüggesztette. A kórház I. számú belgyógyászati osztályának Fekete Angyalként emlegetett ápolónőjét több emberen elkövetett emberöléssel gyanúsítja a rendőrség. A nővér saját bevallása szerint 30-40 idős és súlyos beteget segített halálba, majd később visszavonta a vallomását.

Az eset kapcsán folytatott szakfelügyeleti vizsgálatot követően Lun Katalin, az ÁNTSZ Fővárosi Intézetének vezetője közölte: a Nyírő Gyula Kórház I. számú belgyógyászatán nem állapítottak meg olyan szabálytalanságot, amely az osztály működésének további felfüggesztését indokolná.