Benedek
-4 °C
5 °C

A Nyírő kórház már nem követel kétmilliót Mikolától

2001.10.19. 12:51
Orvosi szolidaritásból a Nyírő Gyula Kórház már nem követel kétmillió forint nem vagyoni kártérítést az egészségügyi minisztertől, amiért álláspontjuk szerint a Fekete Angyal-ügy kapcsán tett nyilatkozataival megsértette a kórház jó hírnevét. Mikola István jogi képviselője szerint még csak bocsánatot sem kellene kérniük, mert nem a tárca vezetőjének nyilatkozatai miatt csorbult az intézmény jó hírneve, hanem egy több rendbeli emberölés gyanúja miatt.
A Pesti Kerületi Központi Bíróság csütörtöki elsőfokú tárgyalásán nem tudta eldönteni, hogy az egészségügyi miniszter a Fekete Angyal-ügy kapcsán tett kijelentéseivel megsértette-e a Nyírő Gyula Kórház jó hírnevét. Mint ismertes a Fekete Angyal néven elhíresült F. Tímea nővér alaposan gyanúsítható azzal, hogy tíz, többnyire súlyos beteg halálában működött közre. Az intézmény vezetése azért indított személyiségi jogi pert, mert Mikola az Esti Krónikának adott február 20-ai nyilatkozatában úgy véledekett, hogy elfogadhatatlan, ahogy a kórház vezetői ki akarnak bújni a felelősség alól.

Mikola István
A miniszter nemcsak a Magyar Rádiónak, hanem több televíziónak adott nyilatkozatával is megsértette az intézmény jó hírnevét. Miután a Fekete Angyal-ügyre fény derült, az ÁNTSZ egy hétre bezáratta az érintett belgyógyászati osztályt, amivel 3 millió 700 ezer forint bevételkiesést okozott.A kórház vezetői állítják: az ismert nővérhiány mellett a legalaposabb szabályozottság mellett is az ilyen és hasonló esetek gyakorlatilag elháríthatatlanok és bármely kórházban megtörténhetnek. A sajnálatos eset után országosan elrendelt vizsgálat is azt bizonyította, hogy nincs olyan szabályozás, amelynek következetes végrehajtásával meg lehetne akadályozni egy ehhez hasonlatos tragédiát. A Nyírő a rendszerváltás óta a főváros egyik legdinamikusabban fejlődő intézete.

A minisztérium jogi képviselője szerint egy ilyen emberölés gyanúja olyan súlyos eset, hogy ehhez képest már lényegtelen, ki mit nyilatkozik. Mikola amúgy jogszerűen bírálta felül a kórház főigazgatójának álláspontját, szándéka pedig az volt, hogy megnyugtassa az embereket, máshol ilyen nem fordulhat elő. A Nyírő jó hírneve pedig nem a nyilatkozatoktól csorbult, hanem azoktól a sajnálatos eseményektől, amik a belgyógyászati osztályon történtek. A felperes korábban kétmillió forint nem vagyoni kártérítés megítélését is kérvényezte, de tekintettel Mikola eredeti foglalkozására, a kórház orvosi szolidaritásból ettől elállt, s már csak a nyilvánosság előtt követel elégtételt a minisztertől. A bíró haladékot kért, hogy az ügy dokumentumait alaposabban tanulmányozhassa, így a tárgyalás november 16-án folytatódik.

Hamarosan vádat emelnek a nővér ellen

A rendőrség nemrégiben tett vádemelési javaslatot a kórház egykori nővére ügyében. A gyanú szerint F. Tímea tíz, többnyire súlyos beteg halálát idézte elő az engedély nélkül beadott vénás injekciókkal. Három beteg halálában közvetlenül is felelős.

Részlet Mikola István 2001. február 20-i nyilatkozatából, Esti Krónika
[..] Magam pedig drákói intézkedésekbe kezdtem, ezt meg kell mondjam, mert nem tudok ott megállni, hogy egy 23 éves nővér egy éven keresztül éjszakánként nagyhatású gyógyszereket, vénás injekciókat infúzióban, káliumot, szeduxent ad a betegeknek, ezt én nem tudom elfogadni, hogy kontroll nélkül történjék, hiszen vannak érvényes jogszabályok, amelyek előírják az osztályvezető főnővér felelősségét, előírják, hogy hogy kell a gyógyszerelést egyáltalán csinálni, kinek kell jelen lennie a gyógyszerosztásoknák, milyen utasítást kinek, milyen nővérnek hogy adhat az orvos.

[...] Furcsa paradoxon, hogy a Nyírő Gyula Kórház ISO-minősítéssel bíró auditált intézet, és ott, hát legalábbis most úgy néz ki, hogy a szabályozás az nem pontosan volt betartva, ezt látja a tisztiorvosi intézet is. Én nagyon remélem, hogy a tulajdonos, a főváros levonja a konzekvenciákat. Az ő alkalmazottjuk a kórház vezetője, aki hallom, bár én bent ültem a kormányülésen, de egyfolytában arra hivatkozik, hogy nincs felelősség, hogy az éjszakás nővér élet-halál ura, hogy pénz nincs a kórházban, nővér nincs a kórházban. Mindennek a következménye, ami történt, én ezt visszautasítom. Az ő felelőssége is, hogy ebben a kérdésben, és felajánlom azt, hogy bármikor átveszem a kórházakat, és meg fogjuk szervezni a kórházakat, hogyha valóban a tulajdonos engedi, hogy a kórházigazgató ezután a tragikus és nemzetközi viszonylatban is párját ritkító kriminalisztikai történés kapcsán ilyen nyilatkozatot tegyen. Amennyiben a tulajdonos nem állítja meg a kórházigazgatót ebben a nyilatkozatáradatban, én fogom megtalálni a módját, hogy megtegyem azt.