Benedek
-4 °C
5 °C

Az SZDSZ taktikázás helyett bizonyíthatna

2005.05.29. 17:41
25 liberális közéleti személyiség nyílt levélben fordult az SZDSZ frakcióvezetőjéhez és országgyűlési képviselőihez, hogy támogassák szavazatukkal Sólyom László államfővé jelölését, majd megválasztását.
"Sólyom László csak akkor lehet elnökjelölt, ha ezt a legnagyobb ellenzéki erő, a Fidesz-MPSZ kezdeményezi. Éppen ezért fontosnak tartjuk, hogy a szabad demokrata képviselők már Sólyom László jelölését is aláírásukkal támogassák az Országgyűlésben.
Néhányan az aláírók közül
Bodor Ádám író, Donáth Ferenc orvos, György Péter egyetemi docens, Halmai Gábor egyetemi tanár, Hankiss Elemér szociológus, Radnóti Sándor esztéta, Schiffer András jogász, Seres László újságíró, Sükösd Miklós politológus, Szikinger István alkotmányjogász, Ungár Klára közgazdász, volt országgyűlési képviselő, Ungváry Rudolf író, Vajda Mihály emeritus professzor, Vágvölgyi B. András médiamunkás, Váncsa István újságíró.

Az SZDSZ ezzel a gesztussal bizonyíthatja a szabadelvű gondolat utóbbi években elbizonytalanodott magyarországi hívei számára: a rendszerváltás programjában megfogalmazott liberális és demokratikus elvek előbbre valók a politikai zsákmányszerzés logikájánál. A magyar liberális párt természetesen megteheti ezt a gesztust, hiszen 2002-ben kormányzásra és nem államfő-választásra szerződött az MSZP-vel" - áll abban a nyílt levélben, mely 25 liberális közéleti személyiség írt alá.

Sólyom László köztársasági elnöki jelölését a Védegylet nevű ökopolitikai szervezet kezdeményezte még február végén, 110 jobb- és baloldali közéleti személy támogatásával. Az Index információi szerint kezdettől fogva minden parlamenti frakcióban megpróbáltak támogatókat találni, a kormányoldalon viszont nem sok sikerrel jártak.

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott nyílt levél szerzői szerint az SZDSZ számára létkérdés, hogy túllépjen a rövid távú pártpolitikai taktikázgatásokon és markáns liberális alternatívát mutasson fel. "Meggyőződésünk az is, hogy az elnökjelölés és -választás folyamatában az SZDSZ-t a következő kérdésnek kell vezérelnie. Létezik-e olyan köztiszteletben álló személyiség, aki az államfő szimbolikus és közjogi eszközeivel egyaránt képes és hajlandó az emberi jogok, a liberális jogállam értékeinek védelmére, és a megválasztás esélyével támogatókra lelhet a parlamenti patkó mindkét oldalán?"