Aliz
6 °C
14 °C

Értelmiségiek nyílt levele Gyurcsány reformjai mellett

2008.03.27. 17:00
A 2006-ban elkezdett reformfolyamat elfogadása nem pártpreferencia kérdése, hanem az egyetlen út, amely a világ fejlettebb régiójához vezethet, írják nyílt levelükben hazai értelmiségiek. Az aláírók támogatják Gyurcsány Ferenc reformjait és óvnak attól a politikától, amely retorikájában többet ígér, de valójában a reformok megakasztását célozza.

Az elkövetkező hónapok sorsfordítónak bizonyulhatnak a magyar társadalom számára, a 2006-ban elkezdett reformfolyamat elfogadása nem pártpreferencia kérdése, hanem az egyetlen út, amely a világ fejlettebb régiójához, Európához és ezen át az euro-atlanti világhoz vezethet, olvasható abban a nyílt levélben, amelyet hazai értelmiségiek tettek közzé.

A nyílt levelet mások mellett Bauer Tamás, Dessewffy Tibor, Donáth Ferenc, Dornbach Alajos, Huszár Tibor, Inotai András, Kálmán C. György, Kertész Ákos, Láng Györgyi, Mihályi Péter, Petrovics Emil, Rainer M. János, Rózsa Péter, Ungváry Krisztián, Vágvölgyi B. András és Vásárhelyi Mária írta alá. Levelükben hangsúlyozzák, hogy “gondolataikat és szavaikat semmilyen szervezet sem sugallja és nem is korlátozza”.

A levél szerint Magyarország 1990-ben esélyt kapott arra, hogy új útra lépjen. Átalakult a politikai szerkezet, parlamentáris demokrácia működik, európai típusú piacgazdaság. Nem sikerült azonban megújítani a költségvetés, az államháztartás, a közigazgatás, az egészségügy, a művelődés és oktatás területét. Az aláírók úgy vélik, hogy Magyarország zsákutcás történelméből csak a XXI. század kényszereinek és elvárásainak megfelelő reformok vezethetnek ki.

A levélírók ezért támogatják a kormány és Gyurcsány Ferenc reformjait. Egyúttal óvnak mindenkit attól a politikától, “amely retorikájában többet ígér, de valójában a reformok megakasztását, visszafordítását célozza”. A levélírók szerint “csak olyan politikai erő számíthat a közvélemény támogatására, amely az általa képviselt reformokat kellő magabiztossággal jeleníti meg. Számítunk rájuk. Ha így tesznek, számíthatnak rank”- végződik a levél.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?