Valér
-1 °C
0 °C

Személyi nyomkövetőt raknának egyes nehézfiúkra

2008.09.19. 08:09
Az igazságügyi minisztérium kész arra, hogy a legújabb technikák elemzése után változtasson a jogszabályokon, és ha szükséges, akkor a rendőrség olyan személyi nyomkövetőt szerezhessen be, amivel követhető a szabaduló nehézfiúk mozgása. Ám mivel nem csak egy sima karperecről van szó, egyelőre a rendőrség nem tud ilyen figyelő rendszert működtetni, hiába szeretné a bíróság.

A bíróság személyi nyomkövető viselését írta volna elő azoknál a vádlottaknál, akiket pénteken helyeznek előzetes letartóztatásból házi őrizetbe a "fekete sereg" néven ismert banda ügyében. A rendőrség azonban nincs felkészülve ilyen eszköz működtetésére.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter csütörtökön a Magyar Televízió Az Este című műsorában azt mondta, hogy ezeken a vádlottakon nem lesznek speciális nyomkövető eszközök, mert azok nem egyelőre nem állnak rendelkezésre. Megfogalmazása szerint többről van szó mint egy karperecről, egy rendszert kell ilyen esetekben működtetni.

Egyébként Draskovics szerint már dolgoznak azon, hogy a legújabb technikák elemzése után változtassanak a jogszabályokon, ha szükséges, és beszerezzenek ilyen eszközöket. A nemzetközi gyakorlat eléggé változatos ezen a téren, nincs olyan ország, ahol általánosságban használnák ilyen esetekben a nyomkövetőket.

Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője a műsorban megerősítette, hogy jogi lehetőség valóban lenne itthon ilyen nyomkövető használatát előírni, de a működtetéséhez szükséges technikai háttér azonban nincs meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!