Judit
3 °C
7 °C

A rendőrség vizsgálja az ISM milliárdos ügyeit

2002.11.14. 18:20
Az ORFK gazdaságvédelmi főosztálya csütörtökön elrendelte nyomozást az ISM stadionrekonstrukciós programjával kapcsolatban. A rendőrség vizsgálja a hódmezővásárhelyi uszoda dupla állami támogatásban részesített építését is. A főosztály vezetője sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a folyamatban lévő "közérdeklődésre számot tartó", közpénzek elköltésével kapcsolatos ügyek közül hat esetben már gyanúsítottakat is megneveztek.
A Millenáris Kht. ügyében kettő, a Defend Kft., egy, az Informatikai Kormánybiztosság és az MTV ügyeiben pedig egy-egy személyt már gyanúsítottként hallgatott ki a rendőrség, az Országimázs Központ kiadványának elkészítésében közreműködő cég vezetőjét pedig előzetes letartóztatásba is helyezték - vonta meg a "közérdeklődésre számot tartó" ügyek leltárát Papp Csaba, az ORFK gazdaságvédelmi főosztályának vezetője.

ISM belépő: 5 milliárd

Csütörtökön elrendelték a nyomozást Jánosi György sportminiszter bejelentése alapján az ISM előző vezetése alatt indított stadionrekonstrukciós programjával kapcsolatban. Papp alezredes elmondta, hogy nyomozás az 5 milliárd forintos beléptető rendszer-beruházás pályáztatását, és a megvalósulás elmaradását vizsgálja. A 38 stadionba tervezett beléptetők ugyanis annak ellenére, hogy 4 milliárdot már kifizettek a kivitelezőnek csak két helyen készült el. Mint emlékezetes, Jánosi szeptember elején sajtótájékoztatón jelezte, hogy a tárca átvétele után nagyösszegű visszaélésgyanús ügyletekre bukkantak. A miniszter ismertetése szerint a 2000-ben megkezdett projektben eredetileg 1,2 milliárd forintot irányoztak elő a rendszerekre. Az összeget később Deutsch Tamás 3,2 milliárdra módosította a stadionrekonstrukcióra fennmaradó keret terére. Az olcsóbb pályázatok ellenére végül egy közel 5 milliárdos ajánlatot fogadtak el, amelyből 4-et a közbeszerzési eljárás lefolytatása után ki is fizettek a szállítónak. A rendőrség vizsgálja a hódmezővásárhelyi uszoda-beruházás körülményeit, amelyhez az ISM először 400 millió forintos állami támogatást biztosított, majd ugyanekkora összegre állami kezességvállalást is adott.

Nyakó: Orbán a felelős
A rendőrség munkája az ország olyan négy évéről ad látleletet, amikor a bűnözés, a korrupció állami rangra emelkedett a kormányzat különböző szintjein - jelentette ki az MTI-nek csütörtökön Nyakó István. Az MSZP-szóvivő az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága sajtótájékoztatóján elhangzottak kapcsán nyilatkozott. Nyakó István úgy fogalmazott: a bűnözés és a korrupció állami szintre emelkedéséért Orbán Viktor volt miniszterelnököt terheli a politikai felelősség. - Ha nem tudott róluk, és ez mégis megtörténhetett, akkor azért, ha tudott róluk, akkor pedig azért - mondta a szóvivő.

Hozzátette: ma mindenki szembesülhet azzal, hogy "a keresztény etikai értékeket megcsúfoló, polgárinak nevezett értékrend" belső működése milyen is volt valójában.

A tűzijátékokat is vizsgálják

Papp Csaba elmondta azt is, hogy az APEH egyik főosztályvezetőjét jogosulatlan adatkezeléssel gyanúsítják, továbbá sajnálatos módon látókörbe került egy, a rendőrség kötelékébe tartozó személy is annak kapcsán, hogy tavaly a Defend Kft. két munkatársa a Magyar Fejlesztési Bank megbízásából 84 esetben 189 személyre vonatkozóan adatokat gyűjtött. Az Index kérdésére elmondta, hogy a rendőrség nem csak a mintegy 1,8 milliárdos Millenniumi Országjáró című kiadványának ügyében vizsgálódik az imázsügyekben, ahol már előzetes letartóztatásba helyezték T. Szabolcsot, a Happy End Kft alkalmazottját és a MERT Rt. vezérigazgatóját. A nyomozók vizsgálják a 11-12 milliárdos költségvetésből gazdálkodó Országimázs Központ más projektjeit is, többek között a hannoveri világkiállítás, a Bán bán film és a tűzijátékok finanszírozásának részleteit is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?