Ágnes
-1 °C
2 °C

Nem könnyű kettős állampolgárként szavazni

2006.03.03. 18:57
Eddig 4700-an kérték, hogy külföldön adhassák le szavazatukat. Ők rendelkeznek magyarországi lakcímmel, de annak a kettős állampolgárnak, akinek csak útlevale van rendelkező már nehezebb szavaznia áprilisban. Honnan veszi a külföldön is kampányoló polgári oldal, hogy a külföldön tanulók, dolgozók között a jobboldaliak vannak többségben?

"A New York Polgári Kör azzal a kéréssel fordul ezen fiatalok szüleihez, testvéreihez, barátaihoz, hogy értesítsék, lelkesítsék, segítsék ezeket a fiatalokat abban, hogy éljenek alkotmányos joguk és kötelességük immár külföldön is lehetséges gyakorlásával" - így kezdődik egy külföldi listákon terjengő levél, amit mi egy Bécsben tanuló Index-olvasótól kaptunk.

Rekordszavazat külföldről

A polgári kör levele nem a kettős állampolgárokat, hanem a pillanatnyilag külföldön élő magyar állampolgárokat veszi célba. Felmérés ugyan nem készült a határaikon túl tanuló, dolgozó honfitársak pártpreferenciájáról, de nem valószínű, hogy az országos átlagnál nagyobb arányban lennének közöttük jobboldali szavazók.

A magyarországi lakcímmel rendelkező, de a választás idején külföldön tartózkodó magyar állampolgárok március 17-ig jelentkezhetnek a külképviseleti választói névjegyzékbe.

Péntek délig, a határidő előtt egy héttel 4 700 kérelem érkezett, ez több mint ahányan a 2004-es európai parlamenti választáson és a kettős népszavazáson élhettek választójogukkal, tájékoztatta az Országos Választási Iroda az MTI-t. A legtöbben Londonban, Brüsszelben, illetve Párizsban akarnak szavazni, de száz feletti a száma azoknak is, akik New Yorkban, Washingtonban, Berlinben vagy Bécsben kívánják választói jogukat gyakorolni.

Kettős állampolgároknak nem egyszerű

És hogyan szavazhatnak azok a kettős állampolgárok, akiknek legfeljebb magyar útlevelük van, lakóhelyük nincs Magyarországon, mert külföldön élnek? A kérdés azután került napirendre, hogy Orbán Viktor levélben buzdított külföldön élő magyarokat a választáson való részvételre, a hét elején Kárpátalján is látogatást tett, és a szocialisták folyamatosan aggódnak amiatt, hogy a határon túli magyarok valamilyen fondorlattal szavazhatnak majd.

A külföldön élő kettős állampolgároknak először lakóhelyet kell létesíteniük Magyarországon. Ehhez nem elég az önkormányzatnál bejelentkezni egy ismerős lakcímére, előbb tartózkodási helyet kell létesíteni a Belügyminisztérium Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalánál.

Az ukrán állampolgárságuk is elveszhet

A magyarországi lakhellyel nem rendelkező kettős állampolgárok számáról csak becslések vannak. A nyilvántartásba vételt közülük hétezren kérték, de számuk akár a duplája is lehet.

A nem Magyarországon élő kettős állampolgároknak tehát túl sok követ kéne megmozgatniuk a szavazáshoz, a kárpátaljaiaknak még többet; az ukrán törvények ugyanis az állampolgárság elvesztésének terhe mellett tiltják a kettős állampolgárságot.

Külföldön korábban lesz az első forduló

A választás első fordulójára a külképviseleteken a magyarországi szavazás előtt egy héttel kerül sor. Erre azért van szükség, hogy az ott leadott szavazatokat, amelyeket itthon számlálnak majd meg, még az első fordulót megelőzően hazajuttathassák, írja az MTI.

A második fordulóra már ugyanakkor kerül sor itthon és külföldön. A külképviseleteken ekkor leadott szavazatokat a magyarországi szavazás utáni hatodik napon adják hozzá a többihez.