Viola
-5 °C
-2 °C

Nyílt szavazással dönt az SZDSZ a koalícióról

2008.04.23. 18:13
A SZDSZ ügyvivői testületének keddi ülésén eldőlt: nyílt szavazással döntenek a koalíció sorsáról a vasárnapi rendkívüli országos küldöttgyűlésen. A döntést vita előzte meg, voltak ugyanis olyanok, akik az utóbbi időben kiderült csalások miatt ellenőrizhetőbbé akarták tenni a szavazást.

Vita alakult ki az SZDSZ keddi ügyvivői testületi ülésén arról, hogyan szavazzanak a koalíció sorsáról, a vasárnapi rendkívüli küldöttgyűlésen ugyanis arról kell dönteniük, együttműködnek-e továbbra is az MSZP-vel vagy kilépnek a koalícióból.

Az ülésen három különböző álláspont hangzott el: voltak, akik a megszokott módot javasolták, azaz hogy kézfeltétellel lehessen véleményt nyilvánítani. A másik két álláspontot képviselők úgy érveltek, hogy ellenőrizhetővé kell tenni a szavazást, hiszen a legutóbbi küldöttgyűlésen is volt olyan, aki helyett más emelte magasba a kezét. Volt, aki szerint egy név szerinti, de nyilvános szavazás elég az ellenőrizhetőséghez, de volt olyan is, aki ennél tovább ment, és azt mondta, a valóságos eredményt kizárólag titkos szavazással lehet elérni, csak ilyen módon lehet biztosítani, hogy mindenki külső befolyás nélkül, a saját véleménye alapján döntsön.

Úgy tudjuk, az ügyvivők végül megszavazták, hogy kézfelemeléssel döntenek a koalíció sorsáról, de a szavazás eredménye elég szoros volt.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, liberális forrásaink szerint az április 27-ei küldöttgyűlés kimenetele egyértelmű: a párt kilép a koalícióból április 30-ai hatállyal, a kérdés csupán annyi, hogy tíz vagy húsz százalék lesz a nemek aránya.

További téma lesz a küldöttgyűlésen az alapszabály módosítása, melynek célja, hogy megszigorítsa a küldöttek állításának módját és a szavazások menetét, miután az utóbbi két hónapban számos csalásra derült fény. Úgy tudjuk, hogy bár már folyamatban van a módosítások kidolgozása, a küldötteket még nem tájékoztatták az alapszabály tervezett új pontjairól, holott a küldöttgyűlésig mindössze néhány nap van csak hátra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!