Valér
4 °C
8 °C

Jobban figyelnek majd a jelzőkre a nyugdíjbiztosítónál

2004.05.12. 13:02
Két tájékoztatót is kapnak a nyugdíjasok májusban. Az egyik az a szöveg, ami a tizenharmadik havi nyugdíj egyheti összegének melléklete lesz a nyugdíjszelvényen, a másik az uniós csatlakozással kapcsolatban közöl információkat. Barát Gábor, országos nyugdíjbiztosítási főigazgató azt ígérte, a jövőben jobban odafigyelnek a "jelzős szerkezetekre".
A nyugdíjasok tájékoztatását szolgálja az a szöveg, amelyet az ötvennegyedik heti nyugdíj mellé kapnak a nyugellátásban részesülők, közölte szerdai tájékoztatóján Barát Gábor, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság vezetője. Az Index egy héttel ezelőtt számolt be arról, hogy a kormányra, illetve a kormánypárti frakciókra utal az a szöveg, amelyet a nyugdíjszelvény mellékleteként kapnak meg a jogosultak. Akkor a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság későbbre ígért tájékoztatást arról, miért készült melléklet a nyugdíjszelvényhez.

Barát Gábor az Index kérdéseire azt mondta: "ez egy tömény szakmai szöveg", ami azért íródott, mert rendkívül sokan érdeklődtek náluk a témáról. Barát úgy gondolja, a szöveg választ ad a leggyakrabban feltett kérdésekre, például, hogy ha lesz korrekciós nyugdíjemelés, akkor az emelés a most kifizetendő összeg után is jár.

EU-tájékoztatót is

A főigazgató azt mondta, ha jól érti, egyetlen jelzős szerkezet okozott problémát, jelesül az, hogy a kormánypárti frakciók javaslatára fogadta el a törvényhozás a tizenharmadik havi nyugdíj egy részének májusi kifizetését. Arra a felvetésre, ki írta a szöveget azt felelte: "Itt írtuk egy nap alatt, mert nem volt rá több időnk."

Barát Gábor szerint a sajtó is arról cikkezett korábban, hogy ez a döntés a kormánypártok javaslatára született, a főigazgató ugyanakkor tiszteletre méltónak tartja, hogy a parlament egységesen fogadta el a javaslatot. Barát Gábor azt mondta, csak meg tudja ismételni korábbi nyilatkozatait, miszerint a jövőben a "jelzős szerkezetekre jobban odafigyelünk". Barát nem tud olyan országról, ahol két részletben fizetnék ki a tizenharmadik havi nyugdíjat.

A posta egyébként szerdán kezdi meg az ötvennegyedik heti nyugdíj kifizetését. A nyugdíjasok ugyanakkor a havi rendes nyugdíjjal egy időben kapnak egy EU-tájékoztatót is, amely arról ad információt, hogy a nyugdíj összegének meghatározása változatlanul a magyar parlament hatáskörébe fog tartozni.