Gusztáv
3 °C
6 °C

Politikai nyilatkozattervezet a szabadságról és a rendről

2006.09.19. 10:21
A két kormánypárt kezdeményezésére egyeztetés kezdődött a parlamenti pártok frakciói között kedden, a házbizottság ülésén arról az Öt parlamenti párt politikai nyilatkozata a szabadságról és a rendről című tervezetről, ami az alkotmányos eszközök adta lehetőségek használatára szólítja fel az embereket. A tervezet kiemeli a véleménynyilvánítás szabadságát, a közös felelősség fontosságát, és az egymás iránti toleranciát.

Erőszakmentes véleménynyilvánításra szólítja fel az embereket az a politikai nyilatkozattervezet, amelyről a kormánypártok javaslatára kezdődött egyeztetés a frakciók között kedden. Öt parlamenti párt politikai nyilatkozata a szabadságról és a rendről, ezt a címet viseli az MTI birtokába jutott szövegtervezet, amelyet kedden reggel az MSZP és az SZDSZ terjesztett a házbizottság elé.

Nyugalom és rend

A dokumentum leszögezi, hogy Magyarországnak nyugalomra és rendre van szüksége, ezért a Magyar Köztársaság Országgyűlésében a választók akaratából helyet foglaló pártok együttesen fejezik ki közös meggyőződésüket, hogy a demokráciát és a szabadságot csak a rendért viselt közös felelősség óvhatja meg.

A szövegtervezet szerint a parlamenti pártok, a kormány, valamint a magyar bal- és jobboldal képviselői ezért arra szólítják fel Magyarország polgárait, hogy politikai vitáikat az erőszak eszközét egyértelműen elutasítva, a más nézetek képviselőivel szembeni toleranciával, az ország nyugalmának és rendjének megőrzése mellett folytassák le.

Tartózkodjanak a jogsértésektől

"Az ország rendjéért és a polgárok biztonságáért érzett felelősségünktől vezérelve ezért fölszólítjuk mindazokat, akik az elmúlt órákban a békés és demokratikus tüntetéseket rendbontással zavarták meg, mások testi épségét szándékosan veszélyeztették, vagyonában kárt tettek, hogy haladéktalanul hagyjanak fel ezekkel a cselekményekkel és tartózkodjanak a további jogsértésektől. Amit tesznek, sérti a jogot, a közérdeket és az erkölcsöt is, ezért azt nézetkülönbségeire, vitáira való tekintet nélkül egyhangúlag elutasítja minden demokratikus erő és jóérzésű, békeszerető polgár Magyarországon" - áll dokumentumban.

A szöveg írói leszögezik, a harmadik Magyar Köztársaság szabadságának és méltóságának megőrzése, illetve megerősítése közös feladata a kormánynak, valamint a parlamenten belüli és kívüli demokratikus pártoknak egyaránt. A dokumentum szerint a rendszerváltás legfontosabb vívmányai - a véleménynyilvánítás szabadsága, a gyülekezéshez és politikai szerveződés való jog - csak akkor érvényesülhetnek maradéktalanul, ha azok gyakorlása együtt jár azzal, hogy a különböző ideológiai áramlatok, világnézetek és demokratikus politikai erők képviselői kölcsönösen tisztelik, óvják egymást.

Alkotmányos keretek

A szövegtervezet szerint a demokrácia, a Magyar Köztársaság alkotmányos berendezkedése elegendő eszközt ad minden politikai erő, civil mozgalom és állampolgár számára ahhoz, hogy véleményének, nézeteinek vagy akár tiltakozásának hangot adhasson. "Aki ezeken a tág alkotmányos kereteken túllép, az a mindannyiunkat megillető szabadsággal visszaélve épp a szabad Magyarország legfontosabb közös értékeit, a rendet és a nyugalmat veszélyezteti. Az ilyen szándék pedig egyetlen alkotmányos alapon álló, demokratikus politikai erőtől sem kaphat sem igazolást, sem bátorítást" - áll a dokumentumban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!