Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Politikai nyilatkozattervezet a szabadságról és a rendről

2006.09.19. 10:21
A két kormánypárt kezdeményezésére egyeztetés kezdődött a parlamenti pártok frakciói között kedden, a házbizottság ülésén arról az Öt parlamenti párt politikai nyilatkozata a szabadságról és a rendről című tervezetről, ami az alkotmányos eszközök adta lehetőségek használatára szólítja fel az embereket. A tervezet kiemeli a véleménynyilvánítás szabadságát, a közös felelősség fontosságát, és az egymás iránti toleranciát.

Erőszakmentes véleménynyilvánításra szólítja fel az embereket az a politikai nyilatkozattervezet, amelyről a kormánypártok javaslatára kezdődött egyeztetés a frakciók között kedden. Öt parlamenti párt politikai nyilatkozata a szabadságról és a rendről, ezt a címet viseli az MTI birtokába jutott szövegtervezet, amelyet kedden reggel az MSZP és az SZDSZ terjesztett a házbizottság elé.

Nyugalom és rend

A dokumentum leszögezi, hogy Magyarországnak nyugalomra és rendre van szüksége, ezért a Magyar Köztársaság Országgyűlésében a választók akaratából helyet foglaló pártok együttesen fejezik ki közös meggyőződésüket, hogy a demokráciát és a szabadságot csak a rendért viselt közös felelősség óvhatja meg.

A szövegtervezet szerint a parlamenti pártok, a kormány, valamint a magyar bal- és jobboldal képviselői ezért arra szólítják fel Magyarország polgárait, hogy politikai vitáikat az erőszak eszközét egyértelműen elutasítva, a más nézetek képviselőivel szembeni toleranciával, az ország nyugalmának és rendjének megőrzése mellett folytassák le.

Tartózkodjanak a jogsértésektől

"Az ország rendjéért és a polgárok biztonságáért érzett felelősségünktől vezérelve ezért fölszólítjuk mindazokat, akik az elmúlt órákban a békés és demokratikus tüntetéseket rendbontással zavarták meg, mások testi épségét szándékosan veszélyeztették, vagyonában kárt tettek, hogy haladéktalanul hagyjanak fel ezekkel a cselekményekkel és tartózkodjanak a további jogsértésektől. Amit tesznek, sérti a jogot, a közérdeket és az erkölcsöt is, ezért azt nézetkülönbségeire, vitáira való tekintet nélkül egyhangúlag elutasítja minden demokratikus erő és jóérzésű, békeszerető polgár Magyarországon" - áll dokumentumban.

A szöveg írói leszögezik, a harmadik Magyar Köztársaság szabadságának és méltóságának megőrzése, illetve megerősítése közös feladata a kormánynak, valamint a parlamenten belüli és kívüli demokratikus pártoknak egyaránt. A dokumentum szerint a rendszerváltás legfontosabb vívmányai - a véleménynyilvánítás szabadsága, a gyülekezéshez és politikai szerveződés való jog - csak akkor érvényesülhetnek maradéktalanul, ha azok gyakorlása együtt jár azzal, hogy a különböző ideológiai áramlatok, világnézetek és demokratikus politikai erők képviselői kölcsönösen tisztelik, óvják egymást.

Alkotmányos keretek

A szövegtervezet szerint a demokrácia, a Magyar Köztársaság alkotmányos berendezkedése elegendő eszközt ad minden politikai erő, civil mozgalom és állampolgár számára ahhoz, hogy véleményének, nézeteinek vagy akár tiltakozásának hangot adhasson. "Aki ezeken a tág alkotmányos kereteken túllép, az a mindannyiunkat megillető szabadsággal visszaélve épp a szabad Magyarország legfontosabb közös értékeit, a rendet és a nyugalmat veszélyezteti. Az ilyen szándék pedig egyetlen alkotmányos alapon álló, demokratikus politikai erőtől sem kaphat sem igazolást, sem bátorítást" - áll a dokumentumban.