Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Nyolcmillió dolláros megrendelés verseny nélkül

2001.08.01. 17:07
Egy hárommillió forintos alaptőkével létrehozott cégre bízta a nyugdíjbiztosítási főigazgatóság a nyugdíjbiztosítás nyilvántartási szoftverének megtervezését, kifejlesztését és bevezetését. A 8,2 millió dolláros fejlesztést versenytársak nélküli meghívásos pályázat útján juttatták az IT-COM Kft.-nek. A nyugdíjbiztosító illetékese szerint azért mellőzték a versenyt, mert más cég amúgy sem lett volna képes a munka teljesítésére.
Rivális nélkül jutott milliárdos megrendeléshez a csupán hárommillió forintos alaptőkével létrehozott IT-COM Kft. A cég 8,2 millió dollárért alakíthatja ki a nyugdíjbiztosítás nyilvántartási rendszerét. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság még márciusban hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárásban ajánlattételre kérte fel az IT-COM Kft.-t.

Egyedül indult és nyert

A cég egyedül indult és nyert is. Az eljárás törvényességét a Közbeszerzési Döntőbizottság elnöke vitatta ugyan, kifogását azonban csak a törvényes határidőn túl nyújtotta be, így az eljárást megszüntették.

Keller László szocialista frakcióvezető-helyettes a pénzügyminiszterhez intézett írásbeli választ igénylő kérdéseiben értetlenségének adott hangot a lezajlott eljárással kapcsolatban, mely inkább akadályozta, mint elősegítette a leghatékonyabb szolgáltató kiválasztását, nehezítette a verseny nyújtotta előnyök érvényesülését, amit épp az alternatívák közti választás adna.

Keller szerint kijátszották a törvényt

A politikus választ vár arra: miért nem hirdetett az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság nyílt közbeszerzési eljárást a nyugdíjbiztosítás nyilvántartási informatikai rendszere szoftverének fizikai megtervezésére, kifejlesztésére és bevezetésére. Szeretné megtudni, a pályázat kiírói honnan tudták, hogy az IT-COM kizárólagos joggal bír a szolgáltatás elvégzésére, illetve ezt a jogot ki biztosította számára. Keller László az eljárást az Indexnek úgy kommentálta: annak egyetlen célja a közbeszerzési törvény kijátszása lehetett.

Úgy sincs nyolcmillió

A szolgáltatás elvégzésére már a kiírás szerint is kizárólagos joga van a cégnek. Ennek oka a főigazgatóság illetékese, Vágújhelyi Ferenc informatikus szerint az, hogy a szoftver elkészítéséhez rendkívül kevés cég ért az országban. A nyugdíjbiztosításnak eddig dolgozó cégekkel próbálták eleinte a munkát elvégeztetni, de nem sikerült megfelelő bankgaranciákat szereznie a vállalkozásoknak. Az IT-COM-ot az ONYF eddigi partnerei ajánlották, mint fővállalkozót.

A meghívott vállalkozás mellett szólt, hogy saját kockázatára kifejlesztett egy nyilvántartási programot, ami ha nem is megfelelően, de működött. Ennek a programnak a továbbfejlesztésére szerződött a társaság, a projekt egészére azonban nincs is fedezete az igazgatóságnak. A 8,2 millió dolláros munkából, jó ha 3 milliónyit ki tudnak fizetni, ennyire van ugyanis csupán fedezetük. Az IT-COM vezetőit nem sikerült elérnünk, mert a cégadatokban szereplő címen már nem elérhetőek.