Auguszta
-3 °C
2 °C

Újabb Vizsla-ügy a láthatáron?

2006.02.01. 23:56
Megkérdezésük nélkül került két nyugdíjas szervezet vezetőjének neve egy január 25-én kiadott közlemény alá, amely Orbán Viktor járulékcsökkentési elképzeléseit és a 14. havi nyugdíjról szóló öteletét támogatta. A szöveget kiadó Országos Nyugdíjas Polgári Egyesület vezetője szerint „technikai elhallás” történt, a két másik szervezet viszont „rosszindulatú csúsztatásról” és „sérelmes, durva cselekedetről” beszél. Nyakó István a szocialisták szóvivője hamisítást emleget és újabb Vizsla-ügyet vizionál.

Egymásnak estek a nyugdíjas szervezetek egy közlemény miatt. Aszódi Pál, a Fidesz nyugdíjas tagozatának elnöke, az Országos Nyugdíjas Polgári Egyesület elnöke január 25-én közleményt adott ki az MTI Országos Sajtószolgálata útján. Ebben támogatta Orbán Viktornak a tb-járulék csökkentéséről és a 14. havi nyugdíjról szóló javaslatát. Aszódi a közlemény aláírójaként a saját szervezete mellett feltüntette Mihalovits Ervint, a Nyugdíjasok Országos Képviselete (NYOK), és Jankovits Györgyöt, a Nyugdíjasok Országos Szövetsége (NYOSZ) elnökének nevét is.

Hamisítás?

A baj csak az, hogy a két utóbbi szervezet vezetője nem is tudott arról, hogy nevük a közlemény alá került. Ők épp aznap reggel adtak ki egy közleményt, amelyben aggodalmukat fejezték ki Orbán javaslatai miatt. Mint fogalmaztak: Orbán ötlete jelentősen csökkentené a nyugdíjalapot, azt viszont nem látják, hogy a munkahelyteremtés az elkövetkező években kompenzálni tudná ezt a kiesést.

Másnap az Idősügyi Tanács ülésén is szóba került az ügy. Aszódi végül arra kényszerült, hogy január 26-án egy újabb közleményben bocsánatot kérjen. Ebben azt írja, hogy az előző nap megjelentetett írás alá egy „technikai tévedés” miatt került oda a két másik név és az érintettektől elnézést kért.

Nyakó István az MSZP szóvivője egy héttel később. szerdán kiadott közleményében úgy vélte: „a hatalom görcsös akarásában a Fidesz attól sem riad vissza, hogy mások nevében adjon ki közleményt”. Nyakó szerint hamisítás történt, s „újabb Vizsla-ügy van kibontakozóban: rejtélyes körülmények között kiadott közleménnyel, aláhamisított aláírásokkal.” (Emlékezetes, hogy a Fidesz kezdetben hamisításnak nevezte azt a faxot, amely szerint a párttól függetlennek mondott Magyar Vizsla című kampánykiadvány egy példányát Rogán Antal titkárságáról faxolták el a postára).

"Technikai elhallás"

Az MTI nem nyúl bele a szövegbe
Az Országos Sajtószolgálat (OS) által kiadott közlemények alatt minden esetben feltüntetik a következő szöveget: „Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.” Csákvári János az MTI belpolitikai főszerkesztőségének vezetője az Index kérdésére azt mondta: az Országos Sajtószolgálat által közzétett anyagokat minden esetben írásban kapják meg, és azokat változtatás nélkül közlik le. Arra technikailag nincs is lehetőség, hogy ezeken a szövegeken az MTI-nél változtassanak, főleg nem úgy, hogy valaki telefonon keresztül módosításokat javasol.

Aszódi Pál az Index kérdésére röviden azt mondta: egy egyszerű „technikai elhallás” miatt került a két név a közlemény alá, de a részleteket nem tárta fel. A Népszava szerint fogorvosnál ült, amikor az MTI-től felhívták, hogy telefonon bediktált közleményét nem fogadják el, azt írásban kell eljuttatnia. Aszódi állítólag a távirati irodának még szóban azt mondta, hogy Jankovits és Mihalovits nyilatkozatára reagál, s ezt félreérthették. A szöveget végül egy barátja számítógépéről küldte el.

„Az ügyet az Idősügyi Tanács ülésén egy héttel ezelőtt már lezártuk. Sem Jankovits, sem Mihailovits nem gondolja azt rólam, hogy szándékosan írtam oda a nevüket. Kérdezzék csak meg őket.” – javasolta az Indexnek Aszódi Pál.

Megkérdeztük őket, és a két érintett nem egészen így nyilatkozott. Jankovits György szerint nem technikai malőr, hanem „rosszindulatú csúsztatás” történt, Mihalovits Ervin pedig „sérelmes és durva cselekedetnek” tartja Aszódi eljárását.

Bocsánat

A Nyugdíjasok Országos Képviseletének vezetője szerint Aszódi magyarázatában „időrendi lyukak vannak”, s mindez hasonlóan talányos, mint a Vizsla-ügy. A másik szervezet vezetője nyilvános bocsánatkérést követel Aszóditól.

Kérdésünkre, hogy az MTI-nek kiadott korrigáló közleményt nem fogadják-e el ennek, Mihalovits Ervin azt mondta: „az nem ment át a nyilvánosságba”.

A három szervezet közül a NYOK rendelkezik a legnagyobb képviselettel, a NYOSZ a második, Aszódi polgári egyesülete mögött áll a legkisebb támogatás. Utóbbi szervezet politikai kötődése egyértelmű. A NYOSZ-szal kapcsolatban Jankovits György hangsúlyozta: alapszabályuk szerint függetlenek, de céljaik elérése érdekében sokszor keresték a kormányzó pártok támogatását, s érdekeltek az elmúlt négy év politikájának folytatásában.