Vendel
4 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Gyurcsány nyugdíjazná a tartósan munkanélkülieket

2006.02.08. 14:49
Méltányossági nyugdíjat ígért az 55. életévüket betöltött és két éve sikertelenül munkát keresőknek a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc az Idősügyi Tanács ülésén támogathatónak nevezte a nyugdíjkorhatár leszállítását, igaz ehhez még előkészítő munkát tart szükségesnek.A kormányfő nem érti "honnan az ördögből" van annyi pénze a Fidesznek, hogy tele van a város a plakátjaikkal.

Az előrehozott nyugdíj szabályait alkalmazva, engedjük meg a nyugdíjba menetelt azoknak, akik betöltötték 55. életévüket és már legalább két éve keresnek eredménytelenül állást - ismertette Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Idősügyi Tanács szerdai ülésén megfogalmazódott egyik javaslatot a tanácskozást követő sajtótájékoztatón.

Férfiakra és nők egyaránt

A kormányfő hozzátette: az 55 év férfiakra és nőkre egyaránt vonatkozik, és az intézkedés terheit a költségvetés közvetlenül megtérítené a nyugdíjalapoknak. Szavai szerint a kormány támogatja azt az indítványt, hogy a 17 ezer mezőgazdasági járadékos havi járadéka 2007. január elsejétől 3.500 forinttal emelkedjen.

Gyurcsány Ferenc a jelenleg 65 év felettieknek járó utazási kedvezmények kapcsán azt mondta: ő személy szerint támogatja azt a felvetést, hogy a korhatárt szállítsák le 62 évre, de egy ilyen intézkedésről felelősen csak gondos számítások után lehet dönteni. A következő Idősügyi Tanácsülésre ígérte a kormányfő a választ arra is, hogy kiterjeszthető-e a 13. havi nyugdíj a nyugdíjszerű ellátásban részesülő, mintegy 320 ezer idős emberre.

Fizet a kormány, vagy fizessen a Fidesz

"A valamennyi öregségi nyugdíjjal rendelkezőnek Magyarországon a kormány nevében azt ajánlom, és azt a kötelezettséget vállalom, hogy ha el tud nekem küldeni két olyan nyugdíjszelvényt 2002 januárjából, majd 2006 januárjából, hogy a 2006 januári az nem több legalább annyival, mint amennyi az összes áremelkedés Magyarországon az elmúlt négy évben volt, akkor a különbséget neki kifizetjük" - mondta a kormányfő reagálva a Fidesz nemrégiben indított plakátkampányára.

Gyurcsány Ferenc a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának aulájában tartott MSZP-s fórumon, mintegy 600 fős közönsége előtt hozzátette: ha viszont olyan nyugdíjszelvényeket küldenek el, amelyben nagyobb a nyugdíjak emelkedése, mint az elmúlt évek átlagos áremelkedése, akkor ezeket elküldi a Fidesznek, és azt kéri, fizessék ki ők. "Aki ebben az ügyben nem mond igazat, az fizessen. Hát nem lesznek könnyű helyzetben" - jegyezte meg a miniszterelnök, akinek szavait taps és nevetés fogadta.

Soltész Miklós, a Fidesz családpolitikai programjának szóvivője a miniszterelnök beszédére reagálva közölte azt mondta az MTI-nek: várhatóan rengetegen elküldik majd a miniszterelnök úr felkérésére a bizonylataikat. "Arra kérjük Gyurcsány Ferencet, hogy a különbözetet magánvagyonából fizesse ki" - tette hozzá. Remélik, hogy Gyurcsány Ferenc komolyan vette amit gondolt, mert "ha viccnek szánta, akkor nagyon durva poén volt" - mondta.

Gyurcsány nem érti honnan telik a Fidesznek ennyi plakátra
A miniszterelnök a fórumon a közönség soraiból érkező kérdésre válaszolva azt mondta: az őt is meglepi, "hogy az ördögbe lehet" a Fidesznek annyi pénze, hogy a kampány ezen szakaszában kétszer-háromszor annyi plakátja legyen, mint az MSZP-nek. Hozzátette: mindkét párt úgy éli meg, hogy a riválisai vannak előnyben a médiában.