Valér
4 °C
8 °C

Inkább a marhákkal példálózzon Orbán Viktor

2006.01.21. 18:12
Orbán Viktor Fidesz-elnök az utóbbi egy hét során két alkalommal is a nyúltenyésztőknek járó adókedvezménnyel példázta, ki mindenki jogosult adókedvezményre, miközben a több gyermeket vállaló családok nem. A Nyúl Terméktanácsnál most betelt a pohár, Perjési László ügyvezető arra szólította fel Orbán Viktort, kampánybeszédeiben olyan állattenyésztési ágazatokkal példálózzon, amelyek valóban szubvencióban részesülnek.

Orbán Viktor Fidesz-elnök először a gazdasági konzultáció zárórendezvényén beszélt arról, hogy még a nyúltenyésztők is több adókedvezményre jogosultak, mint a magyar családok. A volt miniszterelnök legutóbb pénteki, egri fórumán vette szájára a nyúltenyésztőket.

Az MTI tudósítása szerint Orbán azt mondta, a Fidesz alkotmányba foglalná, hogy Magyarországon az állam elismeri a gyermeknevelés költségeit. "A mai magyar adórendszer olyan, hogy ha az ember úgy dönt, hogy mondjuk állatot tart, mondjuk nyulat, annak a költségeit leírhatja az adójából, ha úgy dönt, hogy gyermeket tart azt nem írhatja le, (...) ezért családellenes az adórendszer." (A Kormányszóvivői Iroda szerint nem rosszabb, inkább jobb a családosoknak, hiszen több pénz jut a támogatásukra, ráadásul a rendszer is igazságosabb.)

Nem kiváltságosak a nyulasok

Az Index utánajárt annak, hogy milyen kedvezményre is jogosultak az irigyelt nyúltenyésztők. Körtelefonjainkból kiderült, hogy ugyanaz a hatmillió forintos adókedvezmény illeti meg őket, mint bármely, a mezőgazdaság bármely területén munkálkodó családi gazdálkodót. Adót csak hatmilliós forgalom fellett kell fizetniük. A Nyúl Terméktanácstól viszont megtudtuk, hogy semmilyen egyéb támogatásban nem részesül az ágazat.

"A házinyúl tenyésztésben, felolgozásban és forgalmazásban érintett több ezer fő szakmai érdekképviselete, a Nyúl Terméktanács nevében kénytelen vagyok korrigálni Orbán Viktor két közelmúltbeli kijelentését" - írta megkeresésünkre Perjési László, a Nyúl Terméktanács ügyvezetője. Szerinte a példálózás teljesen fals, hiszen 2005-ben az FVM a korábban valóban létező támogatási formák maradékát is megvonta az ágazattól, és bár 2006-ra még nem hirdették meg a mezőgazdasági szubvenciókat, az eddigi tárgyalásokból, levelezésekból arra következtetnek, hogy a helyzet az idén sem változik pozitív irányba.

Válasszon más állatot

"Javasoljuk az ellenzék vezérének, hogy további kampánybeli példálózásaihoz válasszon másik állattenyésztési ágazatot, melyek valóban szubvencióban részesülnek. Ilyen például a baromfi, a sertés, a juh, a kecske, a marha vagy a méh."