Gusztáv
-4 °C
1 °C

Lenyúlta az MSZP Orbán kezdeményezését

2005.11.08. 18:11
Egy nappal azután, hogy Orbán Viktor a "kiszámítható jövő" érdekében nemzeti garanciatörvény megalkotását javasolta, Hiller István szocialista pártelnök szinte ugyanazokban a témákban aláírásgyűjtési akciót hirdetett. Az MDF szerint a szocialista blöffnek vagyunk a tanúi.

A biztonságos jövő nemzeti minimumának megalkotására november 24-től aláírásgyűjtésbe kezd az MSZP - jelentette be Hiller István, pártelnök kedden.

Hiller szerint "olyan országban akarunk élni, ahol mindenki biztonságban tudhatja magát, ahol mindenki számára kiszámítható a jövő, ahol természetes, hogy vannak nézetkülönbségek és viták, mégis létezik egy minimum, amiben a döntő többség egyetért" - mondta. "Meg akarjuk kérdezni tehát az embereket, Magyarország lakóit arról, hogy egyetértenek-e egy ilyen kezdeményezéssel, támogatják-e ezt az elképzelést" - fogalmazott.

Kontra ulti

Az MSZP vezetője egy nappal azután jelentette be kezdeményezésüket, hogy Orbán Viktor hétfőn a parlamentben, ebben a ciklusban első felszólalását produkálva a kiszámítható jövő érdekében garanciatörvény megalkotására tett javaslatot. "vannak jó dolgok", de az emberek nem látnak arra garanciát, hogy ezeket nem fogják megváltoztatni.

Orbán javaslata a következő öt dolgot tartalmazza: 13. havi nyugdíj, gyerekek után járó adókedvezmény, panelfelújítási program, gáz- és gyógyszerárak csak az inflációval együtt emlekdhetnek, áfát időben térítse vissza az állam. A javaslat értelmében ezeket kétharmados törvény garantálná.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök támogatandónak nevezte Orbán felvetését. Hiller István kedden elmondta: a biztonságos jövő nemzeti minimumának hét pillérre: a politikai riválisok tiszteletére, a nyugdíjprogramra, a bérfelzárkóztatásra, a családtámogatási rendszerre, az otthonteremtésre, a foglalkoztatásra és az igazságos közteherviselésre épül. Hiller hozzátette: azt akarják, hogy a hazaárulózás szűnjön meg, mint politikai stílus.

Szocialista blöff

A Magyar Demokrata Fórum szerint az MSZP kezdeményezése, a biztonságos jövő "nemzeti minimumának" programja nem más, mint egy szocialista blöff. A kitűzött hét cél szerintük minden magyar állampolgár közös vágya, de azok teljesítésével adós maradt a Gyurcsány-kormány, sőt a jövő évi költségvetés sem tesz hathatós lépéseket a felsorolt célkitűzések teljesítésére. Az MDF szerint a hét cél megvalósításához kormányt kell váltani.