Oszkár
20 °C
29 °C

Lebegő nyuszikák és a miniszterelnök

2003.08.20. 21:56
Vudu aláírás-osztogatásba torkollott a miniszterelnök gyermeksimogató programja. Medgyessy bevallja, hol érzi magát a legtehetetlenebbnek és mi a kedvenc színkombinációja. Szürreális utazás a Dunán.
A hajó fedélzetén integető gyerekekről olcsó közhelyként az úttörővasutas ceremóniák jutottak eszembe. Mikor meghallottam, hogy valaki buzdítja a miniszterelnök érkezésére váró kispajtásokat "integessetek, integessetek!", már szilárd meggyőződésem volt, hogy az ember igen is beleléphet kétszer ugyanabba a krumplilevesbe.

Tekintse meg galériánkat!
Pedig gyanakodnom kellett volna már annak az asszonynak a láttán, aki a fedélközben furcsa ábrákat festett a gyerekek arcára. A jövő többi kis záloga ezalatt bolygóként keringett az asztalok körül, és időnként színes pacákkal mázoltak tele egy-egy papírlapot.

De a meleg miatt, és mivel még mindig az előző esti Örömkoncert hatása alatt álltam - a fejemben ugyanis "A jó lovas katonának de jól vagyon dolga" taktusai forogtak végtelen loopban -, figyelmen kívül hagytam az intő jeleket.

Csak az foglalkoztatott, hogyan kerül kétszáz, a sátánista arcfestést leszámítva teljesen normális kölyök a Miniszterelnökök kézikönyvének harmadik oldalán taglalt gyermeksimogatási programba.

Eminem nem izgul

A négy bézbólsapkába, pólóba, háromnegyedes rövidnadrágba és övtáskába öltözött srácot jó ütemben, éppen egy adag színes maszat legyártása utáni apátiában kaptam el, így elmondták: iskolájukban, Gacsályon jelentkezni lehetett a miniszterelnöki találkozóra, amely a Petőfi tértől a Margitszigetig tartó közös hajókázáson túl egyhetes Csillebérci táborozással is járt.

A kiválasztás nem versenytárgyalásos formában, a bizonyítvány alapján történt. A tízfős keretre tizenketten jelentkeztek, de mivel ketten később visszaléptek, vita nélkül jöhetett minden érdeklődő.

A táborozásról a gyerekek pozitívan nyilatkoztak, megszüntették ugyanis a nekem oly emlékezetes reggeli tornát. A miniszterelnök érkezésére terelve a szót megtudtam, hogy egyikük izgul, az Eminem-táskás fiú viszont egyáltalán nem. Mind a négyen egyetértettek viszont abban, hogy megkísérelnek majd autogramot szerezni a kormányfőtől.

Vudu Rorschach-teszt

Ekkor még nem tudtam, hogy ez egy összehangolt terv része. Vadászpilótás mosolyából ítélve maga Medgyessy Péter is az ismert forgatókönyvre számított. A miniszterelnök a szaknyelvben pornósztár-napszemüvegként ismeretes modellben érkező nejével együtt megsimogatott néhány buksit, aztán az iskoláról kérdezett egy kislányt. "Abban a régióban katolikusok vannak legtöbben, ha jól tudom" - jegyezte meg a téma kapcsán. A köré sereglő, pókokkal, vudu nyulakkal, lobogó tűzmintával telepingált kis arcok azonban kizökkentették a társalgási stílusból.

#alt#
Tekintse meg galériánkat!
Az asztalon fekvő festményekhez hátrált. "Nagyon szép munkák" - mondta, kézbe vette az egyik, vad színekkel összekent lapot, majd visszahelyezte. "Ti csináltátok? - kérdezte könnyednek szánt hanglejtéssel, aztán mivel nem érkezett válasz, őszinte vallomásban tört ki - A sárga-zöld-kék színkombináció áll hozzám a legközelebb".

Ekkor adta át a kislány a saját készítésű piros papírszegfűt. A miniszterelnök mosolygott, noha mint kiderült, ez volt a jel. A kis testek közelebb nyomultak, mindegyikük kezében toll volt és papírdarab. "Egy aláírást, egy aláírást" - morajlott a torkocskákból, majd megindult az áramlás.

A kormányfő a hetvenedik szignóig mosolygott, onnan azonban már csak megtörten hallgatta, ahogy a toll percegése mögött fel-felhangzik a tanárok buzdítása: "Jöjjön, akinek még nincs aláírása! Mindjárt kikötünk."

A gumigömbbe vetett ember

Senki sem számított dupla fenekű akcióra. A parton kövérkés úr sietett a kormányfő elé, és miközben a margitszigeti játszópark felé kísérte őt, megnyugtató szavakat duruzsolt: "Augusztus 20-a kommunikációja ilyen jó még nem volt. Nem véletlen, hogy a sajtó nem a pénzügyekkel foglalkozik. Nem úgy, mint 2001-ben. Akkor két-háromszorosába került az egész, ha jól tudom."

#alt#
Tekintse meg galériánkat!
A férfi váratlanul félrelépett, a delegáció ott állt a gyermekjátékok erdejében, egy hatalmas, forgó gumigömb előtt. A megpróbáltatások a legracionálisabb lelket is a mély filozófia dimenziójába taszították volna. "Ebben érezheti az ember, hogy igazán tehetetlen" - mondta maga elé Medgyessy, a modern ember.

Senki sem számított a tripla fenekű akcióra

Kegyetlen terv volt, már tudom. A csoportot rögtön ezután a vudu Rohrschach-teszt monumentális változatához vezették. Színek, barbár vonások, féktelen ívek kanyarogtak a miniszterelnök előtti falon. "Mi ez?" - fordult egy kislányhoz, de az csak a tollát nyújtotta felé némán. "Ez. Ez talán két kis nyuszika, ami légbuborékban lebeg" - hallottam a miniszterelnök hangját, de látni már nem láttam semmit.

Aláhanyatlottam egy légvárra, gyerekugrálás dobálta a testem. Egy riporternő azt kérdezte: "Mi ön szerint augusztus húsz üzenete a gyerekeknek?" "Az üzenete az, hogy látom a gyerekek arcán, hogy örülnek az életnek, és hogy ingyen lehet játszani" - szólt Medgyessy a távolban, de már nem volt érdekes. Egy légbuborékban lebegtem, kis nyuszikák között.