Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Másolat készül minden nyelvvizsgáról

2002.07.25. 14:39
A nyelvvizsgaközpontoknak a jövőben lehetőséget kell nyújtaniuk arra, hogy a nyelvvizsgázók a betekintésen kívül másolatot is készíthessenek dolgozatukról. Egyebek mellett ezt tartalmazza az adatvédelmi biztos ajánlása. Bár a nyelvvizsgaközpontoknál vélhetően nem arat nagy sikert a javaslat, az oktatási tárca intézkedik a másolatok ügyében.
Az adatvédelmi biztos szerint a nyelvvizsgaközpontoknak lehetőséget kell adniuk arra, hogy a vizsgázók, értékelt dolgozataik megtekintésén túl, munkájukról másolatot is készítsenek.

Jogsértő szokás

Péterfalvi Attila erről szóló, az MTI-hez eljuttatott közleményében megállapítja, hogy a jelenlegi szokás sérti a vizsgázók jogát személyes adataik védelmére. A központoknak ezért a dolgozatokba, illetve azok értékelésébe történő betekintés mellett lehetőséget kell nyújtaniuk a másolatkészítésre is. Az ombudsman felkérte az oktatási minisztert, hogy készítse elő a nyelvvizsgáztatás rendjével kapcsolatos kormányrendelet módosítását. Felkérte továbbá a nyelvvizsgaközpontok vezetőit is, hogy szabályzatukat az ajánlásnak megfelelően módosítsák.

Íráskép, mint személyes adat

Péterfalvi Attila rámutat arra: mindaz, amit a vizsgázó a dolgozaton a vizsgaközponttal közöl - a feltett kérdésekre adott válaszai, valamint írásképe is - személyes adat, azok kezelője pedig a nyelvvizsgaközpont, amelynek be kell tartania az adatkezelőre nézve kötelező törvényi rendelkezéseket.

Az ombudsman megállapította, hogy jelenleg nincs olyan törvényi rendelkezés, amely a vizsgázó tájékoztatáshoz való jogát a fentiek szerint korlátozná, a tájékoztatást tehát minden esetben meg kell adni.

Az adatvédelmi biztos szerint a másolatkészítés lehetőségének megadását az is indokolja, hogy az a vizsgázó jogszabályok által biztosított jogorvoslati jogának nélkülözhetetlen feltétele. A személyes adatok védelméhez való jog és a tesztek újrafelhasználhatóságának érdeke közötti konfliktust pedig maga az adatvédelmi törvény oldja fel, amikor az alkotmányos jog elsődlegességét állapítja meg.

Központi reakció

A nyelvvizsgaközpontok a jelek szerint nem fogadják osztatlan örömmel az adatvédelmi biztos megállapítását. Az Idegennyelvi Továbbképző Központnál csupán arról tájékoztatták az Indexet, hogy már tudnak az ombudsman közleményéről és egy-két héten belül kialakítják ezzel kapcsolatos álláspontjukat.

A BME Nyelvvizsgaközpontjának általános igazgató-helyettese, Zákány Judit azonban feleslegesnek és veszélyesnek nevezte a másolatok készítését. Mint mondta, ilyen lehetőség külföldön sincsen. Az akkreditált nyelvvizsgák esetében ugyanis éppen az akkreditáció léte a garancia a megfelelő tanítási és javítási színvonalra. A náluk használt színes tesztlapok másolása technikailag is problémás, ráadásul így a javító tanárok személyiségi jogai is sérülhetnek, hiszen nevük ott szerepel a dokumentumon.

Magyar Bálint üdvözli az ombudsmani döntést

Az adatvédelmi biztos ajánlásának megfelelően az oktatási tárca megteszi a szükséges lépéseket a nyelvvizsga-dolgozatok másolata ügyében - közölte a szakminiszter Péterfalvi Attila állásfoglalására reagálva. Magyar Bálint elmondta: örül az adatvédelmi biztos ajánlásának és támogat minden olyan javaslatot, amely a diákok kiszolgáltatottságát csökkenti.

Alapvető jog

Emlékeztetett rá, hosszú évek óta probléma a nyelvvizsgák esetében, hogy a diákok betekinthetnek-e a dolgozataikba és azt milyen módon tehetik meg. A saját dolgozatukhoz való hozzáférés alapvető joga a diákoknak - szögezte le az oktatási tárca irányítója.