Piroska
3 °C
4 °C

Másolat készül minden nyelvvizsgáról

2002.07.25. 14:39
A nyelvvizsgaközpontoknak a jövőben lehetőséget kell nyújtaniuk arra, hogy a nyelvvizsgázók a betekintésen kívül másolatot is készíthessenek dolgozatukról. Egyebek mellett ezt tartalmazza az adatvédelmi biztos ajánlása. Bár a nyelvvizsgaközpontoknál vélhetően nem arat nagy sikert a javaslat, az oktatási tárca intézkedik a másolatok ügyében.
Az adatvédelmi biztos szerint a nyelvvizsgaközpontoknak lehetőséget kell adniuk arra, hogy a vizsgázók, értékelt dolgozataik megtekintésén túl, munkájukról másolatot is készítsenek.

Jogsértő szokás

Péterfalvi Attila erről szóló, az MTI-hez eljuttatott közleményében megállapítja, hogy a jelenlegi szokás sérti a vizsgázók jogát személyes adataik védelmére. A központoknak ezért a dolgozatokba, illetve azok értékelésébe történő betekintés mellett lehetőséget kell nyújtaniuk a másolatkészítésre is. Az ombudsman felkérte az oktatási minisztert, hogy készítse elő a nyelvvizsgáztatás rendjével kapcsolatos kormányrendelet módosítását. Felkérte továbbá a nyelvvizsgaközpontok vezetőit is, hogy szabályzatukat az ajánlásnak megfelelően módosítsák.

Íráskép, mint személyes adat

Péterfalvi Attila rámutat arra: mindaz, amit a vizsgázó a dolgozaton a vizsgaközponttal közöl - a feltett kérdésekre adott válaszai, valamint írásképe is - személyes adat, azok kezelője pedig a nyelvvizsgaközpont, amelynek be kell tartania az adatkezelőre nézve kötelező törvényi rendelkezéseket.

Az ombudsman megállapította, hogy jelenleg nincs olyan törvényi rendelkezés, amely a vizsgázó tájékoztatáshoz való jogát a fentiek szerint korlátozná, a tájékoztatást tehát minden esetben meg kell adni.

Az adatvédelmi biztos szerint a másolatkészítés lehetőségének megadását az is indokolja, hogy az a vizsgázó jogszabályok által biztosított jogorvoslati jogának nélkülözhetetlen feltétele. A személyes adatok védelméhez való jog és a tesztek újrafelhasználhatóságának érdeke közötti konfliktust pedig maga az adatvédelmi törvény oldja fel, amikor az alkotmányos jog elsődlegességét állapítja meg.

Központi reakció

A nyelvvizsgaközpontok a jelek szerint nem fogadják osztatlan örömmel az adatvédelmi biztos megállapítását. Az Idegennyelvi Továbbképző Központnál csupán arról tájékoztatták az Indexet, hogy már tudnak az ombudsman közleményéről és egy-két héten belül kialakítják ezzel kapcsolatos álláspontjukat.

A BME Nyelvvizsgaközpontjának általános igazgató-helyettese, Zákány Judit azonban feleslegesnek és veszélyesnek nevezte a másolatok készítését. Mint mondta, ilyen lehetőség külföldön sincsen. Az akkreditált nyelvvizsgák esetében ugyanis éppen az akkreditáció léte a garancia a megfelelő tanítási és javítási színvonalra. A náluk használt színes tesztlapok másolása technikailag is problémás, ráadásul így a javító tanárok személyiségi jogai is sérülhetnek, hiszen nevük ott szerepel a dokumentumon.

Magyar Bálint üdvözli az ombudsmani döntést

Az adatvédelmi biztos ajánlásának megfelelően az oktatási tárca megteszi a szükséges lépéseket a nyelvvizsga-dolgozatok másolata ügyében - közölte a szakminiszter Péterfalvi Attila állásfoglalására reagálva. Magyar Bálint elmondta: örül az adatvédelmi biztos ajánlásának és támogat minden olyan javaslatot, amely a diákok kiszolgáltatottságát csökkenti.

Alapvető jog

Emlékeztetett rá, hosszú évek óta probléma a nyelvvizsgák esetében, hogy a diákok betekinthetnek-e a dolgozataikba és azt milyen módon tehetik meg. A saját dolgozatukhoz való hozzáférés alapvető joga a diákoknak - szögezte le az oktatási tárca irányítója.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!