Valér
4 °C
8 °C

Új választást követel Farkas Flórián

2003.01.13. 12:25
A Legfelsőbb Bírósághoz fordul jogorvoslati kérelmével a roma kisebbségi választásokon tapasztalt "csalássorozat" miatt Farkas Flórián. A leváltott kisebbségi vezető új választásokat követel, felülvizsgálati kérelme elutasítása esetén Farkas nemzetközi fórumokhoz fordul.
"Soha, egyetlen magyarországi választáson nem történtek olyan nyilvánvaló csalások és jogsértések, melyekre példa volt az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat tagjait megválasztó elektori ülésen" - állította sajtótájékoztatóján Farkas Flórián, a Lungo Drom választási koalíció elnöke, aki megjegyezte, egyetért a kisebbségi ombudsmannal abban, hogy a kisebbségi önkormányzatok megválasztását szabályozó törvények rosszak. Farkas szerint az előző kabinet asztalára már letették javaslatukat, amit két héten belül az új kabinetnek is eljuttatnak, mert nem tudhatják, hogy a fideszes elődök átadták-e a dokumentumot szocialista utódjaiknak.

A kormány volt a valódi ellenfél

Farkas Flórián
A fideszes országgyűlési képviselő megismételte azt a meggyőződését, hogy a szombati választáson nem a Demokratikus Roma Koalícióval, hanem valójában a hivatalban lévő magyar kormánnyal kellett megküzdenie. Emlékezetetett arra, hogy egy nagygyűlésen Kiss Péter munkaügyi miniszter, illetve Demszky Gábor főpolgármester azt hangoztatta, hogy a Lungo Dromot, illetve Farkas Flóriánt le kell váltani.

Farkas azzal vádolta az Országos Választási Irodát és az Országos Választási Bizottságot, hogy asszisztált a csalásokhoz azzal, hogy nem akadályozta meg a szektorok közötti vándorlást, így egy-egy szektor szavazatainak összesítése után negyvenen-ötvenen átvonultak egy másikba szektorba.

A figyelmeztetések ellenére

Az elektori gyűlésen a levezető elnök - emlékeztetett Farkas - egy alkalommal figyelmeztette is a résztvevőket, hogy 219 szavazattal több van, mint ahány regisztrált elektor részt vesz az ülésen, ami csalás, de Rittkó Emilia, a Választási Iroda vezetője "leintette" az elnökösködő Lakatos Menyhértet, ezzel folytatásra ösztönözve az elektorokat.

Baloldali büfé

Farkas kifogásolta, hogy az OVB valamennyi beadványukat elutasította. Ezekben a Lungo Drom azt állította, hogy a fehér sállal, piros szegfűvel érkező elektoroktól még a személyi igazolványukat sem kérték el. Kifogásolják azt is, hogy az elektori gyűlésre több mint négyszáz küldött nem tudott elmenni, mert a - vonatjegyként szolgáló - meghívón elírták a dátumot, így azt nem fogadták el a vasutasok. Farkas Flórián szerint arra is bizonyítékaik vannak, hogy aki a baloldalhoz tartozott azt ingyen etették-itatták, míg a Lungo Dromosok számára nem volt büfé.

Civilek is szavaztak?

A roma politikus szerint az is elfogadhatatlan, hogy olyan személyek is részt vettek a szavazáson, akiket nem választottak meg kisebbségi képviselőnek, így nem is lehettek elektorok. Farkas megemlítette, hogy azért nem vonultak ki rögtön az elején a szavazásról, mert az OVB jelenlévő elnöke ígértetet tett arra, hogy rövid időn belül kivizsgálják Farkasék panaszait. A kivonulásra azután került sor, hogy a választási szervek nem foglalkoztak érdemben kifogásaikkal.

Farkas szerint ellentétes az eddigi gyakorlattal, hogy elektoroknak nem kellett aláírásukkal igazolniuk szavazólapjuk átvételét, egyszerűen "sárga céduláik leadásával" szavazólaphoz juthattak a jelenlevők. Fátyol Mihály, a leköszönő Országos Cigány Önkormányzat tagja szerint amikor a Lungo Drom-osok kivonultak, sokan a székükön hagyták a szavazócéduláikat, amiket aztán ott maradt ellenfeleik szavazólappá konvertálhattak, ami ugyancsak lehetőséget teremtett a visszaélésre.

Farkas Flórián azt is felrótta tájékoztatóján, hogy - szerinte - a kisebbségi önkormányzat tagjainak megválasztásakor már nem is volt határozatképes a gyűlés. Jelezte, megkeresésére három alkotmányjogász is úgy vélte , hogy a határozatképesség nemcsak a szavazás elején szükséges, hanem a záró jegyzőkönyv elkészűltéig kell biztosítani az ötven százalék plusz egy szavazatos többséget. Márpedig ez nem lehetett meg a választáskor, mert a Lungo Drom kivonult.

Nemzetközi fórumok elé viszik az ügyet

Mivel az OVB elutasította a beadványaikat, a Legfelsőbb Bírósághoz fordulnak felülvizsgálati kérelemmel, és új választást követelnek. Amennyiben ezt nem sikerül Magyarországon jogi eszközökkel elérni, nemzetközi fórumokhoz fordulnak, tette hozzá Farkas.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft