Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Áder két sárgalap után kiállítaná a belügyminisztert

2003.01.17. 14:59
A Fidesz frakcióvezetője szerint a Legfelsőbb Bíróságnak a cigány önkormányzati választásával kapcsolatos határozata után meneszteni kellene a belügyminisztert, illetve az Országos Választási Iroda vezetőjét. A BM nem reagált a felszólításra, viszont közvetítésre kérte a kisebbségi ombudsmant. Kaltenbach Jenő közvetít is szívesen, ha az érintettek kérik fel.
Áder János véleménye szerint a Legfelsőbb Bíróság cigány önkormányzati választásokkal kapcsolatos döntése után meneszteni kell az Országos Választási Iroda vezetőjét és a belügyminisztert. A Fidesz frakcióvezetője ezt annak kapcsán mondta pénteki sajtótájékoztatóján, hogy a Legfelsőbb Bíróság elrendelte az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) megválasztásának megismételtetését.

A második sárgalap Lamerthnak

Áder János leszögezte, hogy az Országos Választási Iroda nem tett eleget a voksolással kapcsolatban törvényi kötelezettségeinek. A politikus Lamperth Mónika belügyminiszterrel összefüggésben úgy fogalmazott, hogy a tárcavezető a Legfelsőbb Bíróság döntésével "a második sárga lapját" kapta meg, mivel alig egy hónappal ezelőtt az Alkotmánybíróság marasztalta el a választási eljárási törvény megsértése miatt.

Korán indultak a buszok

A választáson történtekről szólva a frakcióvezető kiemelte, hogy több száz ember azért nem tudott a helyszínre utazni, mert az utazási csekken más időpont szerepelt, mint az esemény meghívóján. Elmondta, hogy a rendezvényen olyanok is szavazhattak, akiknek nem volt elektori megbízatásuk. Sőt előfordult az is, hogy egy szektorban többen szavaztak, mint ahányan a szektorban helyet foglaltak - hangsúlyozta a politikus. Közölte: a hangfelvételek szerint eseményen az Országos Választási Iroda vezetője este fél nyolckor bejelentette, hogy a buszok előálltak, lehet hazautazni. Miközben pontosan lehetett tudni, hogy a szavazásra majd valamikor éjfél körül kerül majd sor - fűzte hozzá a politikus.

A felelős: Lamperth

Áder János idézte azt a belügyminiszteri rendeletet, amely szerint a cigány önkormányzati választások szervezése ügyviteli, pénzügyi, technikai előkészítését és lebonyolítását az Országos Választási Irodának kell végeznie. Ez szavai szerint azt jelenti, hogy a választásokért az utazás megszervezésétől kezdve, a regisztrációt és a szavazatszámlálást is beleértve, a belügyminiszter és rajta keresztül a választási iroda a felelős. "Azt kell mondanunk, hogy nincs olyan pontja ennek a választásnak, amely valamilyen jogos kifogás tárgyát ne képezné" - vélte Áder János, aki példa nélkülinek nevezte a történteket.

El sem gondolkodott

A belügyminiszter még csak nem is gondolkodik azon, hogy távozzon posztjáról az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) megválasztásával kapcsolatos legfelsőbb bírósági döntés miatt. A Fidesz erre irányuló nyilatkozatait politikai támadásként értékeli. Szerinte Áder János, ha korrekten járna el, először az Országos Választási Bizottság Fidesz-delegáltjának véleményét kérné ki az országos cigány önkormányzati választással kapcsolatban. Hozzátette: tudomása szerint az OVB döntése az ügyben egyhangú volt.

A BM Kaltenbach közvetítésében bízik

A BM nem reagált a Fidesz-vezető felvetéseire, de Áder János sajtótájékoztatója előtt közleményt adott ki. E szerint a belügyminiszter felkérte Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsmant, hogy közvetítsen a Demokratikus Roma Koalíció és Lungo Drom között az Országos Cigány Önkormányzat sikeres megválasztása érdekében. A tájékoztatás szerint Lamperth Mónika azért kérte "jószolgálati tevékenységre" az ombudsmant, hogy szakmai tekintélyét latba vetve enyhítse a jelenleg kibékíthetetlennek tűnő ellentétet a két szervezet között.

A törvényt módosítani kell

A belügyminiszter szerint mindenképpen meg kell változtatni a kisebbségi önkormányzati választásokra vonatkozó szabályokat. A nagy létszámú kisebbségek vonatkozásában olyan új választási szisztémát kell kialakítani, amely megfelel a pártosodás követelményeinek. Az új szabályozás azonban csak az új országos önkormányzatok megalakulása után kerülhet a parlament elé.

Kaltenbach a bizalom jeléről

A kisebbségi ombudsman intézménye iránti bizalomként értékeli a belügyminiszter felkérését a roma tömörülések közötti közvetítésre, ugyanakkor úgy véli: ez csak akkor lehetséges, ha az érintettek is igénylik a munkáját. Kaltenbach Jenő úgy vélte: autonóm politikai tömörülésekről van szó, ezért a felek közötti közvetítés csak akkor lehet eredményes, ha a felkérés maguktól a szervezetektől érkezik.

Horváth nyitott az együttműködésre

Az új országos cigány elektori gyűlés törvényes lefolytatásának érdekében nyitott az egyeztetésre a Demokratikus Roma Koalíció (DRK), a kisebbségi ombudsman közvetítését viszont csak indokolt esetben tartja szükségesnek - közölte Horváth Aladár, a szervezet vezetője pénteken az MTI-vel. Horváth közölte: továbbra is felajánlja együttműködését a választást levezető elnökök közös jelölése és megválasztása ügyében. Hozzátette: a roma szervezetek közötti tárgyalások kialakulóban vannak, ha ezek nem vezetnek eredményre akkor az Országos Választási Iroda, mint a voksolást lebonyolító állami szerv közvetítése indokolt.

Nagykoalíció?
Megbékélésre, az új Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) létrehozása érdekében nagykoalíció létrehozására hívja fel a magyarországi roma társadalom minden józan, felelősen gondolkodó tagját az Cigány Szervezetek Országos Szövetsége (CSZOSZ) - hangzott el a tömörülés pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Kövesi Vilmos, a CSZOSZ által is alkotott Demokratikus Roma Koalíció (DRK) egyik jelöltje az OCÖ elnöki posztjára, az eseményen úgy nyilatkozott: most a legfontosabb cél, hogy létrejöhessen az új országos önkormányzat. Felhívta a figyelmet arra, hogy minél több elektor részvételével választják meg az új testületet, annál nagyobb lesz annak legitimitása. Mindenkire számítunk, aki a magyarországi cigányság érdekében kíván tevékenykedni - közölte a politikus kérdésre válaszolva.