Gusztáv
-4 °C
1 °C

Horváth Aladár egyeztetne a Lungo Drommal

2003.01.22. 11:41
A Demokratikus Roma Koalíció egyeztetést kezdeményez a Lungo Drommal a megismételt cigány önkormányzati választás zavartalan lebonyolítása érdekében, ha a két nagy tömörülés az Országos Választási Iroda által kezdeményezett megbeszélésen nem egyezne meg.
A közeli napokban egyeztetést kezdeményez a megismétlendő országos cigány elektori gyűlés gördülékeny, zavartalan lebonyolítása érdekében a Demokratikus Roma Koalíció (DRK) a Lungo Drommal (LD). Ezt Horváth Aladár, a DRK egyik vezetője közölte szerdán az MTI-vel.

Mint mondta, ajánlatukkal akkor fordulnak az LD-hez, ha az Országos Választási Irodával csütörtökön folytatandó egyeztetésen nem sikerül fontos kérdésekben egyezségre jutnia a két nagy tömörülésnek. Horváth Aladár közlése szerint szeretnék, ha a DRK és az LD megállapodna abban, hogy egy-egy levezető elnököt javasolnak a gyűlésen és megszavazzák a másik koalíció személyi javaslatát is, valamint konszenzus alakulna ki a szavazatszámláló bizottság tagjairól.

Emlékeztetett arra, hogy a január 11-diki - később a Legfelsőbb Bíróság által megismételni rendelt - elektori gyűlésen több mint négy órát vett igénybe e technikai szavazások lebonyolítása. Szerettük volna az ügyben megszólaltatni Farkas Flóriánt, a Lungo Drom, illetve a leköszönő Országos Cigány Önkormányzat elnökét is, ám a roma vezető egyelőre nem reagált megkeresésünkre.

A megismételt cigány önkormányzati választást az Országos Választási Bizottság döntése alapján február 16-a és március 12-e között kell megrendezni. Korábban azért nincs erre lehetőség, mert a választási szervek minden hétvégéje foglalt addig, mivel hétről hétre zajlik a többi országos önkormányzat megválasztása is. Ha a megismételt választás sem vezetne eredményre, a hazai cigányság országos kisebbségi önkormányzati képviselet nélkül maradna. A hatályos törvények szerint ugyanis csak egyszer lehet megismételni a voksolást. Ebben az esetben az Országos Cigány Önkormányzat költségvetési támogatása a büdzsében ragadna.