Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Kettészakadt a baloldali koalíció a romáknál

2003.03.11. 22:25
A koalíciós megállapodás felrúgásával vádolja Horváth Aladár, a Roma Parlament vezetője Kövesi Vilmost és híveit. A Cigány Szervezetek Országos Szövetsége ugyanis Horváthtal szemben elindítja Kövesit az Országos Cigány Önkormányzat szerdai elnökválasztásán. A három szervezet vezetői hétfőn a Parlamentben találkoztak, ahol kiderült, hogy már nem megy simán Farkas Flórián leváltása.
Az OCÖ elnökségének március 1-én megválasztott 53 tagú elnöksége szerdán veszi át mandátumát, ám a Demokratikus Koalíció képviselői már egy nappal a testület hivatalos megalakulása előtt összevesztek.

Horváth és Kolompár megegyezett

Választáson még egységben (jobbról balra: Horváth, Kolompár, Teleki, Kövesi)
Az önkormányzat megismételt választásán ugyan még Horváth, Medgyessy Péter tanácsadója vezette a Lungo Drommal szemben álló szerveződés listáját, ám a győzelem után megkérdőjeleződött a Roma Parlament vezetőjének automatikus elnökjelöltsége. A másodszori nekifutásra megválasztott OCÖ-elnökség két résztvevője, a Kolompár Orbán vezette, Magyarországi Cigány Szervezetek Fóruma és a Roma Parlament kedden megegyezett. A tárgyalásokon elfogadták Horváth elnök-, és Kolompár ügyvezető elnökjelöltségét, valamint megegyezés született arról, hogy a két szervezet öt-öt arányban osztja fel egymás között az önkormányzati bizottságok irányítói posztjait. A Roma Parlament többek között a gazdasági, oktatási és EU-bizottságot, míg Kolompárék egyebek mellett a foglalkoztatási és a szociális bizottságot vezethetik majd.

Szavazatvásárlás a vád

A kormányfő tanácsadója szerint a Cigány Szervezetek Országos Szövetsége anyagi ellenszolgáltatásokról szóló ígéretekkel megpróbálta "felvásárolni" a másik két szervezet megválasztott képviselőit. Horváth az Indexnek azt mondta: sajnálja, hogy a CSZOSZ felrúgta a Demokratikus Koalíció megállapodását, amely arról szólt, hogy az OCÖ-szavazás után is egyben marad a három szervezet, és nem külön jelöltekkel indulnak neki az elnökválasztásnak. Horváth szerint ez lehet a megtisztulás része, de a demokratikus roma rendszerváltó folyamat megcsúfolása is.

Megegyeztek, felrúgták

Kövesi Vilmos visszautasította Horvát vádjait, és bizonyítékok bemutatására szólította fel őt, hozzátéve, ha ilyen nincs, akkor ez nem más, mint az eddigi sárdobálás folytatása. Kövesi szerint a három szervezet vezetőinek hétfői találkozóján valóban nem sikerült megegyezni az elnökjelölt személyéről, de megállapodtak abban, hogy két elnökjelölt indul, akik között titkos választással döntenek az 53 fős testület tagjai. Kövesi szerint viszont ezt a megállapodást Horváth és Kolompár rúgta fel, amikor a keddi újabb találkozó előtt nélküle elosztották az önkormányzat vezető helyeit. Kövesi szerint, akit egyébként Teleki László romaügyi államtitkár, a CSZOSZ alapítója is támogat, mindezek ellenére leszögezte: "OCÖ lesz, és demokratikus választással én leszek az elnöke".