Leonóra, Inez
-4 °C
6 °C

Konfliktusok az OCÖ-közgyűlésen

2003.05.29. 23:01
Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) csütörtöki közgyűlésén a Cigány Szervezetek Országos Szövetsége (CSZOSZ) nem fogadta el a megszavazott alelnöki helyeket.
Kövesi Vilmos, a CSZOSZ frakcióvezetője és Dógi János, a CSZOSZ elnöke a tanácskozáson egybehangzóan kijelentették: korábban írásos megállapodásszületett arról, hogy a három fennmaradó alelnöki posztot a CSZOSZ képviselői kapják meg. Ehelyett azonban a Horváth Aladár vezette közgyűlés ellenjelölteket állított, a Magyarországi Cigány Szervezetek Fóruma (MCF), valamint a Magyarországi Roma Parlament (RP) öt képviselőjét.

A szavazás eredménye szerint a közgyűlés Kövesi Vilmos (CSZOSZ), Fauz Zoltán (MCF), illetve Kakas József (MCF) képviselőket választotta alelnökké. Kövesi Vilmos azonban a CSZOSZ nevében lemondott mandátumáról, és felszólította a poszton soron következő Várnai Márton és Farkas Antal képviselőket is, hogy ne vállalják el a megbízatást. A közgyűlés ekkor abbahagyta munkáját.

Személyi döntések

Délután személyi kérdésekről döntött a képviselők többsége. A Magyarországi Cigányokért Közalapítvány (Macika) kuratóriumába Gyöngyösi Jenőt, Kolompár Orbánt, Burai Bélát és Seres Gézát javasolták. A Gandhi Közalapítvány kuratóriumába külsősként delegálták Bogdán Péter egyetemi hallgatót, aki nem OCÖ-képviselő. Az Oktatási Minisztérium kisebbségi bizottságába Csovcsics Erikát, a pécsi Gandhi Gimnázium igazgatóját jelölték.

Bizottságok

Létrehoztak egy öttagú bizottságot a kisebbségi törvény módosítására vonatkozó javaslat kidolgozására, valamint az egri kórházban történt esetleges diszkrimináció kivizsgálására. A közgyűlés megszavazta, hogy az országos önkormányzat hozzon létre egy munkabizottságot azzal a feladattal, hogy tárja fel a roma holokauszt idején történteket, valamint tegyen lépéseket a kárpótlási folyamat hatékony előremozdítása érdekében.

Döntöttek arról is, hogy romaholokauszt-emlékművet állítanak fel Budapesten, és önálló kiállítást rendeznek a roma holokausztról. A bizottságok elnöki tisztére a Horváth Aladárt javasolták. A késő éjszakáig tartó közgyűlés a legfőbb személyi kérdésben - az alelnöki posztok elosztásában - nem tudott dönteni.