Sára, Márió
2 °C
6 °C

Botrányba fulladt a romaönkormányzat közgyűlése

2005.05.31. 15:48
Az ellenzék ismét le akarta váltani az Országos Cigány Önkormányzat éléről Kolompár Orbánt, a kezdeményezés azonban a napirenrdre vételig se jutott, az önkormányzat közgyűlése ugyanis botrányba fulladt. Kolompár szerint az ellenzék miatt, az ellenzék szerint viszont Kolompárék miatt. A felek az OCÖ gazdálkodásáról is vitáznak.

Félbeszakadt, de lényegében el se kezdődött az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) keddi közgyűlése. Az elnök által előterjesztett napirend szerint elfogadták volna az önkormányzat 2004-es évi gazdálkodásáról szóló könyvvizsgálói jelentést, valamint áttekintették volna az előző közgyűlés óta eltelt időszakban történteket.

Elmozdították volna az elnököt


Kolompár Orbán
Kolompár Orbán, az OCÖ és a Magyarországi Cigány Szervezetek Fórumának elnöke szerint, amikor megkérdezte, kinek van más napirendi javaslata, Farkas Antal jelentkezett szólásra, aki a szervezeti és működési szabályzat módosítását kezdeményezte, valamint az OCÖ-elnök elleni bizalmatlansági indítványt is a napirendre vetette volna. Kolompár úgy emlékszik a történtekre, hogy feltette a kérdést szavazásra, ám a jelenlévő 43 képviselő közül csak 23 értett egyet a napirend kiegészítésével. Kolompár szerint márpedig az SZMSZ-t csak kétharmados többséggel lehet módosítani.

Az Index azon kérdésére, hogy a napirendre vétel önmagában nem jelent módosítást és a napirend elfogadása pedig egyszerű többséghez kötött úgy reagált: csak akkor módosítható az OCÖ működési szabályzata, ha arról előzetesen egyeztetett a testület elnöksége, ez pedig nem történt meg. Szerinte éppen ezért csupán arra is kétharmados többségre lett volna szükség, hogy napirendre vegyék a kérdést, miután ez nem történt meg kitört a káosz, emlékezik Kolompár, aki néhány perc után berekesztette az ülést.

Ki hangoskodott

Kolompár szerint az ellenzékhez tartozó képviselők csináltak botrányt, míg Farkas Antal, a Cigány Szervezetek Országos Szövetségének képviselője állítja, hogy Kolompár emberei kezdtek ordibálni. Farkas az Indexnek azt mondta, az OCÖ gazdálkodásával kapcsolatban napvilágra került könyvvizsgálói jelentések ismeretében gondolták úgy, hogy felvetik az elnök elmozdításának szükségességét. Az Farkas szerint is kétséges, hogy elmozdíthatták volna az elnököt, mindenesetre elítélte Kolompár "diktatórikus lépését".

Kolompár viszont azt mondta az Indexnek, hogy az immár 12. alkalommal ellene megkísérelt puccs egyetlen célja a kisebbségi önkormányzati rendszer ellehetetlenítése volt, éppen arra a napra időzítve, amikor a pártok bejelentették, hogy konszenzus van a kisebbségi törvény módosításáról. Farkas viszont erre úgy reagált, nem a rendszert akarták ellehetetleníteni, és mivel számítottak az obstrukcióra szándékosan egy helyre ültek a CSZOSZ és a Roma Polgárjogi frakció képviselői és nem szóltak egy szót sem. Kolompár emberei azonban megakadályozták Rostás László képviselőt abban, hogy kifejtse álláspontját arról, miért kellene elmozdítani posztjáról az elnököt. Rostás azonban, mint az Indexnek kifijetette, nem szólhatotott, mert ordítani kezdtek vele és kitépték a kezéből a mikrofont.

Megverték a sajtófőnököt?

#alt#
Hága Mária és Farkas Antal
A hangoskodásra ráunva Kolompár az SZMSZ-re hivatkozva berekesztette az ülést, erre a testület korelnöke igyekezett átvenni a szót. Hága Mária azonban konfliktusba keveredett az OCÖ sajtófőnökével, mert nem akarta átadni az elnöki asztalon talált feljegyzést, miszerint "húzzad az időt, mert az idő nekünk dolgozik". Hága Mária állítja, a sajtófőnök kicsavarta a kezét és így kaparintotta meg a papírost, míg a sajtófőnök azt mondja, hozzá sem ért az idős asszonyhoz, ellenben a csetepaté közben megrugdosták és széttépték az ingét.

Kolompár Orbán azt nyilatkozta, hogy a közeli jövőben rendkívüli tanácskozást hív össze, ahol megtárgyalhatják és elfogadhatják a pénzügyi beszámolót.