Ervin
14 °C
21 °C

Horváth Aladár lett az OCÖ elnöke

2003.03.12. 18:26
Horváth Aladárt választotta a testület elnökévé szerdai alakuló ülésén az Országos Cigány Önkormányzat. A voksoláson - egy tartózkodás mellett - 31-en támogatták Horváth Aladárt. Ügyvezető alelnökké, hasonló arány mellett, Kolompár Orbánt választották. A Cigány Szervezetek Országos Szövetségének elnöke bejelentette: megóvják a választási eredményt.
A szavazást megelőzően az ülésről kivonultak a Cigány Szervezetek Országos Szövetsége (CSZOSZ) színeiben az 53 fős testületbe került tagok.

Kövesi Vilmos, a CSZOSZ alelnöke a döntést bejelentve újságíróknak úgy nyilatkozott: az ülés összehívásával kapcsolatos, általuk vélelmezett jogsértések miatt határoztak így. Mint mondta: a szervezeti és működési szabályzat szerint nyolc nappal az ülés előtt meg kellett volna hívni az OCÖ tagjait, de ez csak e hét hétfőjén történt meg.

Közlése szerint emiatt javasolták a Demokratikus Roma Koalíció (DRK) másik két tagszervezete - a Magyarországi Cigány Szervezetek Fóruma (MCF) és a Magyarországi Roma Parlament (MRP) - vezetőinek, hogy jövő péntekre, vagy az azt követő hétfőre ismét hívják össze az alakuló ülést, ám kérésük nem talált meghallgatásra.

Mint mondta: kifogásolják azt is, hogy az MCF és az MRP nem kíván egyeztetni a szervezeti és működési szabályzat tervezetéről. - Társadalmi összefogásra van szükség a cigányság ügyeinek rendezéséhez, nem jobb- és baloldali OCÖ-képviselőkre - jelentette ki Kövesi Vilmos.

A CSZOSZ kivonulása után a teremben maradók kimondták az új képviselőtestület megalakulását, valamint azt, hogy ezentúl a tagok kétharmada helyett a többség szavazatával választják a tisztségviselőket, az OCÖ gazdálkodása pedig nyilvános a jövőben.

Óriási munka

Horváth Aladár "óriásinak" nevezte a testület előtt álló munkát, felhívta a figyelmet arra, hogy annak elvégzéséhez számos eszköz nem áll rendelkezésükre, s hiányzik még az általuk képviselt szellemiség társadalmi elfogadottsága is.

Hozzátette: éppen most formálódik az országban az a gondolkodásmód, amely a cigányokat Magyarország fontos polgárainak ismeri el. A leglényegesebb feladatok közé sorolta a roma gyermekek többségi társadalomhoz tartozókéval egyenlő oktatási feltételeinek megteremtését, az állástalanok munkához juttatását, az emberhez méltó lakhatási feltételek biztosítását, kiemelve: céljuk, hogy e vívmányokat a rossz helyzetű, de nem roma magyar állampolgárok is megkapják.

A megismételt országos cigány elektori gyűlésen március 2-án is a Demokratikus Roma Koalíció (DRK) szerezte meg - két kivétellel - az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) mandátumait. Az 53 fős testületben az ott korábban meghatározó Lungo Drom csupán két helyet szerzett; az utolsó előtti helyen került be Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, az OCÖ eddigi elnöke, a Lungo Drom vezetője, míg utolsóként a vele egy koalícióban induló Bogdán János.

A CSZOSZ megóvja a választást
Megóvja az új Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöki testületének megválasztását a Cigány Szervezetek Országos Szövetsége (CSZOSZ), mert a szervezet véleménye szerint a választás lebonyolítása nem felelt meg a törvényi előírásoknak - közölte Kövesi Vilmos, a CSZOSZ alelnöke szerdán az MTI-vel.

- Megalázta és sárba tiporta a CSZOSZ-t a Demokratikus Roma Koalíciót alkotó másik két szervezet, ezért jogászok segítségével megóvjuk a választási eredményeket - jelentette ki Kövesi Vilmos. Indoklása szerint az OCÖ hatályos szervezeti és működési szabályzata rögzíti: az önkormányzat közgyűlését úgy kell összehívni, hogy a kijelölt ülésnapról a közgyűlés tagjai az ülést megelőzően nyolc nappal értesüljenek.