Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Szópárbaj a koleszterincsökkentők támogatásáról

2004.01.06. 19:21
A Fidesz szerint nem véletlen, hogy néhány koleszterint-csökkentő gyógyszer nulla forintos támogatásban részesült az egészségbiztosítótól; az egészségügyi tárca szerint azonban tévedésből maradtak le készítmények az OEP-listáról.
Frajna Imre fideszes parlamenti képviselő kedden azt közölte: nem lehet véletlen, hogy a koleszterincsökkentő gyógyszerek támogatása egy termék kivételével "hibásan", nulla forintos támogatással jelent meg a vonatkozó kormányrendeletben. Szavai szerint szó sincs bármiféle elírási hibáról, ez a hiba felveti a szándékosság gyanúját.

"Ilyen nyomdahiba nem létezik" - jelentette ki Frajna Imre, hozzátéve: Medico Uno nevű cég számára - amelyet a hiba nem érintett - ez egy hónap alatt több száz millió forintos bevételt jelent.

Az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium közleményben úgy reagált: "tévesen" maradt le a társadalombiztosító által támogatott listáról négy gyártó hat koleszterinszintet csökkentő készítménye, a medicinák a hét végétől már tb-támogatással lesznek megvásárolhatók.

A közlemény szerint az egészségügyi tárca már az év első napjaiban módosította a jogszabályt - amely visszamenőleges hatállyal, napokon belül megjelenik - így a betegek a hét végén már tb-támogatással kaphatják meg a koleszterinszint-csökkentő készítményeket.

A Medico Uno Rt. közleményben sajnálatos elírásnak nevezte azt, hogy a koleszterinszint-csökkentő gyógyszereket forgalmazó hat cég 21 termékéből mindössze négy esetben jelentek meg helyesen az árak, és minden érintett, köztük a Medico Uno Rt. készítményei esetében is több eltérés van a támogatások összegeiben. A társaság méltatlannak érzi, hogy nevüket indokolatlanul egy feltételezett visszaéléssel hozták összefüggésbe.